15.7 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Πλέον υπάρχει προστασία 90% από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) θεωρείται από τους πλέον συχνούς και μεταδοτικούς ιούς, με το 80% των γυναικών να υπολογίζεται ότι θα έρθουν σε επαφή με κάποιον από τους τύπους του μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 50 ετών.

- Advertisement -

Αρκετά από τα στελέχη του ιού HPV είναι υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη δυνατότητα του να προκαλούν νεοπλασίες και στα δύο φύλα. Σημαντικός αριθμός καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα αποδίδονται σε αυτά.

Με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα και συχνότητα εμφάνισης του ιού HPV στον πληθυσμό, η ανακάλυψη των προστατευτικών εμβολίων αποτέλεσε τεράστιο βήμα στην μάχη έναντι των σχετιζόμενων νοσημάτων.

Σε λίγα χρόνια, με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη θωράκιση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού, εκτιμάται ότι οι περιπτώσεις καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, όταν σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον 2ο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ιός HPV και καρκίνος

Ο ιός HPV (HumanPapilomaVirus) είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 118 διαφορετικοί τύποι του ιού. Κάποιοι από αυτούς είναι υπεύθυνοι για τα γνωστά γεννητικά κονδυλώματα, ενώ άλλοι χαρακτηρίζονται από ισχυρές ογκογόνες ιδιότητες, δηλαδή έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και τελικά να οδηγήσουν καρκίνο.

Το 9δύναμο εμβόλιο για τον HPV

Το 9δύναμο εμβόλιο για τον HPV προστατεύει από τους 7 πλέον ογκογόνους τύπους του ιού (τους τύπους 16,18,31,33,45,52 & 58) και τους 2 τύπους (6,11), που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα και έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παρέχοντας προστασία για το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας, των γεννητικών κονδυλωμάτων και για το 89% των προκαρκινικών αλλοιώσεων της πρωκτογεννητικής περιοχής, που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Εμβόλιο HPV: Ηλικίες δωρεάν χορήγησης

Το εμβόλιο HPV χορηγείται σε 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση 6 μήνες μετά την 1η δόση και τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη 2η δόση. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου (1, 2, 6 μήνες).

Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 – 18 ετών, αλλά και σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ηλικίας 18-26 ετών (γυναίκες που ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, γυναίκες σε ανοσοκαταστολή, όπως και άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες).

Η μέγιστη προστασία από το εμβόλιο επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Όφελος από τον εμβολιασμό έναντι του HPV υπάρχει και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς όμως το κόστος των δόσεων να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ή άνδρες, που έχουν ήδη εκτεθεί σε κάποιον τύπο του ιού HPV, μπορούν να επωφεληθούν από τη προστατευτική δράση του εμβολίου, καθώς προφυλάσσονται από τους υπόλοιπους τύπους που περιέχονται σε αυτό.

Τα πρώτα εμβόλια έναντι του HPV κυκλοφόρησαν πριν περίπου δέκα χρόνια. Έκτοτε έχουν χορηγηθεί πάνω από 270 εκατομμύρια δόσεις σε νεαρά κορίτσια και αγόρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλος αριθμός μελετών, αναλύσεις ειδικών (π.χ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και δεδομένα από την καθημερινή πράξη επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το καλό προφίλ ασφαλείας τους.

stogiatro.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ