16.3 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πολύποδες τραχήλου της μήτρας, συμπτώματα και θεραπεία

Ο πολύποδας του τραχήλου είναι μία καλοήθης μάζα που αναπτύσσεται στο ενδομήτριο, δηλ. στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας. Το μέγεθος που θα λάβει ο πολύποδας μπορεί να παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις και να λάβει διαστάσεις από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Ο πολύποδας του τραχήλου συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο. Το 99% των περιπτώσεων θα παραμείνει καλοήθεις και μόνο 1% μπορεί να υποστεί νεοπλασματική αλλαγή. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, οι γυναίκες που έχουν πολύποδες τραχήλου έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο ενδομήτριο, σε σχέση με όσες δεν έχουν εμφανίσει πολύποδα.

- Advertisement -

Η αιτία που εμφανίζονται και αναπτύσσονται οι συγκεκριμένοι πολύποδες παραμένει άγνωστη αλλά είναι αποδειγμένο πως σχετίζεται με την ύπαρξη φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας. Άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πολύποδα είναι τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων ή και τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία του τραχήλου της μήτρας.

Ποια είναι τα «ύποπτα» συμπτώματα που σχετίζονται με πολύποδα στον τράχηλο;

  • Ακανόνιστη περίοδος και ανεξήγητη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (μητρορραγία)
  • Αιμορραγία μετά το σεξ και παχιά κολπική ή ή έκκριση από τον κόλπο, λευκού ή κιτρινωπού χρώματος
  • Κολπική αιμορραγία στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης
  • Προβλήματα υπογονιμότητας
  • Συσπάσεις της μήτρας και διαστολή του τραχηλικού στομίου που μπορεί να προκαλέσουν πόνο

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα οι πολύποδες να είναι ασυμπτωματικοί και ανώδυνοι ή απλά να εμφανίσουν μόνο μερικές κηλίδες αίματος. Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να τους ανακαλύψει τυχαία, όπως και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ή η υστεροσαλπιγγογραφία, στα πλαίσια ελέγχου για ζητήματα υπογονιμότητας.

Ποια είναι η θεραπεία των πολυπόδων του τραχήλου μήτρας;

H αφαίρεση των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους: με τη χρήση μιας θυριδωτής λαβίδας ή με περιβρογχισμό (χειρουργικό δέσιμο γύρω από το πολύποδα και αποκοπή) ενώ το υπόλοιπο του πολύποδα αφαιρείται στην πορεία με καυτηριασμό ή υγρό άζωτο. Η αφαίρεση του πολύποδα του τραχήλου δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές παρά μόνο αιμορραγία που μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες, συνοδευόμενη από ήπιο άλγος. Σε περίπτωση μόλυνση, συνίσταται αντιβίωση και επανέλεγχος μετά από λίγες εβδομάδες για να διαπιστωθεί ή όχι ή πλήρης ίαση.

Υστεροσκοπική αφαίρεση πολυπόδων της μήτρας με laser

Η υστεροσκοπική αφαίρεση των πολυπόδων με laser (HOLA – Hysteroscopic Outpatient Laser Applications) είναι η ελάχιστα επεμβατική (ανώδυνη και αναίμακτη) διαδικασία που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και επιτρέπει στον ιατρό την παρέμβαση σε απόλυτα καθαρό πεδίο και την αφαίρεση του πολύποδα με απόλυτη ακρίβεια, τέλεια αιμόσταση χωρίς βλάβη στους παρακείμενους ιστούς, μειώνοντας σημαντικά το ενδεχόμενο επιπλοκών. Η ελάχιστη επεμβατικότητα της θεραπείας HOLA εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ασθενείς που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιδιώκουν την τεκνοποίηση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας

πηγη:http://www.therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ