26.6 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πρησμένα πόδια; Μερικές χρήσιμες συμβουλές!

Οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει πως ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο τα πόδια μας πρήζονται και γίνονται βαριά, ειδικά στο τέλος της ημέρας που συσσωρεύεται η κούραση. Αυτό αποδίδεται στους μηχανισμούς του σώματος που με την αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κοντά στο δέρμα προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας και να αποβάλλουν την αυξημένη θερμότητα. Η αγγειοδιαστολή επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Κρίσιμο ρόλο στην καλή ροή του αίματος προς την καρδιά έχει το φλεβικό σύστημα των ποδιών μας. Η ανεπάρκεια του φλεβικού συστήματος να υποστηρίξει την εύρυθμη κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά, οδηγεί στην εμφάνιση ευρυαγγειών και κιρσών.

- Advertisement -

Επιπλέον, η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την ακινησία, την κατακράτηση υγρών από το σώμα αλλά και η λήψη φαρμάκων μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Εκτός από την αύξηση της θερμότητας, άλλοι παράγοντες που προκαλούν την κούραση στα πόδια μας, είναι η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική ορθοστασία, τα στενά ρούχα αλλά και η συνήθεια να καθόμαστε σταυροπόδι για πολύ ώρα.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε το πρήξιμο των ποδιών κατά την θερινή περίοδο

  • Φορέστε δροσερά και άνετα ρούχα που δεν σας πιέζουν
  • Μείνετε ενυδατωμένοι και μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
  • Αποφύγετε την ορθοστασία, ειδικά τις ώρες που η ζέστη είναι πολύ έντονη
  • Αποφύγετε τα αλμυρά φαγητά και σνακ που κάνουν κατακράτηση υγρών. Καλό είναι να μειώσετε και το ζωικό λίπος και τα πολλά καρυκεύματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η πιο υγιεινή επιλογή και σε αυτήν την περίπτωση.
  • Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τα ψάρια και το άπαχο κρέας σε μεγάλη συχνότητα. Είναι τροφές ιδανικές για το φλεβικό σύστημα καθώς περιέχουν πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Ακόμα και αν ο χρόνος σας πιέζει , ασκηθείτε καθημερινά π.χ. ένας μικρός περίπατος ή το κολύμπι είναι ιδανικές λύσεις, όπως και μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατό σας.
  • Στο σπίτι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τα πόδια σας, π.χ. με ένα ποδόλουτρο με δροσερό νερό και αιθέρια έλαια ή τοποθετώντας τα πόδια, για λίγο, ψηλά.
  • Στην εργασία σας χρησιμοποιείτε υποπόδιο και να θυμάστε να σηκώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να περπατάτε λίγο στον χώρο
  • Δώστε μεγάλη σημασία στα παπούτσια! Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα, όπου μπορείτε, αλλά και τα εντελώς ίσια παπούτσια. Ένα τακούνι ύψους 3-4 εκατοστών είναι ιδανικό. Τα αθλητικά παπούτσια είναι συνήθως τα πιο ξεκούραστα αν έχετε απαιτητική καθημερινότητα.
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία ειδικά τις ώρες που δεν ενδείκνυται να βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο
  • Αν τα πόδια σας πρηστούν απότομα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό.

Εκτός από τις παραπάνω πρακτικές συμβουλές, ο έλεγχος του φλεβικού / αρτηριακού μας συστήματος από ειδικό ιατρό (αγγειολόγο, αγγειοχειρουργό) είναι σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία ενδεχόμενου κυκλοφορικού προβλήματος στα κάτω άκρα που μπορεί να συνεπάγεται βαρύτερες συνέπειες για την υγεία μας.

πηγη:http://www.therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ