17.7 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΣΠΟΡΤ: Ένα διήμερο στις Πρέσπες

Ο Βαρνούντας (ή Περιστέρι, σλαβομακεδονικά: Μπάμπα = γιαγιά) είναι βουνό που βρίσκεται στον νομό Φλώρινας και συνεχίζεται και πέρα από τα σύνορα στην Π.Γ.Δ.Μ. ενώ ΝΔ συνδέεται με το Τρικλάριο Όρος. Η ψηλότερη κορυφή του είναι το Περιστέρι (σλαβομακεδονικά Πελιστέρ), με 2.601 μέτρα, εντός της Π.Γ.Δ.Μ.
Βασικός στόχος μας αυτό το διήμερο, η ψηλότερη κορυφή του Βαρνούντα εντός του Ελληνικού εδάφους πού δεν είναι άλλη από το Δεσποτικό η Κίτσεβο. Αναχώρηση λοιπόν το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Τρίκαλα με προορισμό τον Άγιο Γερμανό των Πρεσπών. Εκεί θα φτάσουμε μετά από σχεδόν 3 ώρες ταξιδιού και αφού ξεκουραστούμε για λίγα λεπτά θα ξεκινήσουμε για μια πρώτη επίσκεψη στην περιοχή.
Βρισκόμαστε στη Μικρή Πρέσπα και στο νησί του Αγίου Αχιλλείου όπου υπάρχουν αρχαιολογικά καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη την ομώνυμη βασιλική εκκλησία η οποία χρονολογείται στα τέλη του 10ου αι. και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας! Εκτός του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το νησάκι παρέχει απίστευτη θέα σε όλη τη Μικρή Πρέσπα που θεωρείται μοναδικός υγροβιότοπος.
Από εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε πολλά είδη της ορνηθοπανίδας. Σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των δύο ειδών πελεκάνου, (ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου), ιδιαίτερα του δευτέρου, που είναι σπάνιο είδος παγκοσμίως.
Και εδώ πάνω στην κορυφή του νησιού με τον τεράστιο τσιμεντένιο σταυρό θα μας βρει το σούρουπο. Ο ήλιος που σχεδόν έχει κρυφτεί βάφει τα νερά της λίμνης με τα πορτοκαλί χρώματά του δειλινού και μαζί με τις κραυγές τον υδρόβιων πτηνών και το θρόισμα των καλαμιών, συνθέτουν μια μελωδία που θα την ζήλευε και ο καλύτερος μουσικός!
Επιστροφή στον Άγιο Γερμανό όπου και θα διανυκτερεύσουμε αφού πρώτα προγραμματίσουμε τις δράσεις μας για την δεύτερη ημέρα!
Το πρώτο φως το ήλιου θα μας βρει έτοιμους για δράση! Βλέποντας πώς η ομάδα είναι αρκετά μεγάλη και οι προτάσεις αρκετές αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε τρεις ομάδες. Έτσι η κυρίως ομάδα θα βάλει στόχο την κορυφή Δεσποτικό, μια άλλη μικρότερη θα πραγματοποιήσει την διάσχιση Πισοδέρι-Άγιος Γερμανός, και μια τρίτη κάνει ποδηλατάδα γύρο από τις λίμνες!
Προωθούμαστε με τα αυτοκίνητα πάνω από το χωριό με κατεύθυνση βορειοανατολική και βρίσκουμε το ποτάμι που κατεβαίνει από τις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού. Περνάμε πάνω από το ποτάμι και το βάζουμε στα δεξιά μας. Από εδώ και πάνω έχουμε αριστερά τις γυμνές κορυφές του Βαρνούντα. Με αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε για περίπου 2-3 χιλιόμετρα και σε σημείο που κρίνουμε ότι έχουμε ανέβει αρκετά, εγκαταλείπουμε τα αυτοκίνητα.
Από εδώ και πέρα αλλάζουμε την πορεία μας από βορειοανατολική σε βόρεια. Τραβερσάρουμε τις νότιες πλαγιές με σκοπό να βγούμε στην κορυφογραμμή που θα μας οδηγήσει στη κυρίως κορυφή!
Η άνοιξη δηλώνει και εδώ πάνω δυναμικά το παρόν και ντύνει το βουνό σε όλα τα χρώματα, αφού οι πλαγιές είναι γεμάτες αγριολούλουδα κάθε είδους εκτοπίζοντας τα χιόνια πολύ ψηλά.
Σε μια και πλέον ώρα και ύστερα από μια απαιτητική ανάβαση θα βγούμε στην κορυφογραμμή που είναι και τα σύνορα Ελλάδας- Π.Γ.Δ.Μ. Από εδώ η θέα είναι ανυπέρβλητη: Πελιστέρ, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και όλες οι κορυφές του Περιστερίου σε πλήρη αρμονία μπροστά μας. Και εμείς εδώ να περπατάμε πάνω στα σύνορα, ένα βήμα και βρισκόμαστε στα Σκόπια, ένα ακόμη και ξανά Ελλάδα!
Συνεχίζουμε την μακρινή πορεία μας προς την κορυφή, περπατώντας πάνω στην κορυφογραμμή που φεύγει δυτικά της κορυφής και σβήνει μέσα στη μεγάλη Πρέσπα! Σε αυτό το σημείο θα μας δοθεί η δυνατότητα να πατήσουμε και ακόμη δυο κορυφές άνω το 2000 μέτρων μια και είναι πάνω στο πέρασμά μας, οπότε επιβάλλεται να κατακτηθούν!
Λίγο πριν την τελική προσπάθεια για την κορυφή ξεκουραζόμαστε, μαζεύουμε ότι δυνάμεις μας έχουν απομείνει και ξεκινάμε. Με προσοχή μιας και το χιόνι που έχει απομείνει δημιουργεί παγίδες ανάμεσα στα βράχια μη αφήνοντας να δούμε επικίνδυνα σημεία που κρύβονται από κάτω.
Σε ένα μισάωρο βρισκόμαστε στη κορυφή! Κουρασμένοι αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Είναι η στιγμή που όλη η ομάδα περίμενε, η στιγμή που ο στόχος γίνεται πραγματικότητα, η ολοκλήρωση που νιώθεις σε κάθε κορυφή. Για λίγα λεπτά ο καθένας μένει σιωπηλός και απλά κοιτάζει, κοιτάζει σαν να θέλει να δώσει εντολή στο μυαλό να αποθηκεύσει όσες περισσότερες εικόνες μπορεί. Συνειδητοποιούμε που βρισκόμαστε.
Είμαστε στη “μέση του πουθενά” όμως βλέπουμε τα ΠΑΝΤΑ!
Βρισκόμαστε στο κέντρο τριών χωρών: βορειοδυτικά μας η Αλβανία, βορειοανατολικά τα Σκόπια και νότια η Ελλάδα… και μπορεί η γλώσσα μας να έχει τεράστια ποικιλία αλλά κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματα, εκείνη τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν!
Πελιστέρ, βουνά του Bistra απο την πλευρά των Σκοπίων, Κοραμπ και τα βουνά της Αλβανίας, και τα δικά μας Γράμμος, Τύμφη, Σμόλικας, Όλυμπος, Βόρας και στη μέση οι Πρέσπες, είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορούμε να παρατηρήσουμε.
Κάπως έτσι, γεμάτοι εικόνες και εντυπώσεις βαδίζουμε το δρόμο τις επιστροφής και αφού πατήσουμε ακόμη μια κορυφή χαμηλότερη του Δεσποτικού θα μπούμε μέσα στο ρέμα που σχηματίζουν τα χιόνια που λιώνουν. Ακολουθώντας συνεχώς το ρέμα που όσο κατεβαίνει γίνεται όλο και πιο ορμητικό δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες και βάθρες θα βγούμε πολύ γρήγορο και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στα αυτοκίνητα.
Μετά από συνολική πορεία 8 ωρών και αφού ανάβαση τεσσάρων κορυφών πάνω από τα 2100 μέτρα θα φτάσει άλλο ένα διήμερο στο τέλος του!!

- Advertisement -

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 18/5 λόγω των Δημοτικών εκλογών αναβάλλεται η προγραμματισμένη ανάβαση στο Περιστέρι. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει πορεία σε γειτονική μας κορυφή.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ