Το κύμινο είναι απαραίτητο στα σουτζουκάκια γιατί είναι το κύριο αρωματικό χαρακτηριστικό τους. Μάλιστα για πιο «φρέσκο» άρωμα παίρνετε σπόρους κύμινου (αρτυσιά) και τις κοπανίζετε πριν τους χρησιμοποιήσετε.
Συστατικά
- 250 γρ. κιμά βοδινό + 250 γρ. κιμά χοιρινό,
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες (πολτοποιημένες),
- ½ φλ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη (αρτυσιά)
- αλάτι, πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα.
-
Για τη σάλτσα:
- 3 φλ. τριμμένες (ή αλεσμένες στο μπλέντερ) ώριμες ντομάτες,
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 2-3 καρφιά γαρίφαλο,
- 1 ξυλαράκι κανέλα,
- 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη,
- αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
- Βήμα 1
Ζυμώνετε τον κιμά με τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
- Βήμα 2
Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτετε ελάχιστο νερό.
- Βήμα 3
Ύστερα, το πλάθετε κυλινδρικά σουτζουκάκια (κεφτέδες). Τα κρατάτε για τουλάχιστον ½ ώρα σκεπασμένα στο ψυγείο.
- Βήμα 4
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τμηματικά τα σουτζουκάκια, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Βήμα 5
Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
- Βήμα 6
Πετάτε το λάδι που τηγανίσατε και βάζετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο.
- Βήμα 7
Όταν ζεσταθεί ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ, αλατοπίπερο, τα γαρίφαλλα, την κανέλα και τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει.
- Βήμα 8
Όταν θα αρχίσει να πήζει προσθέτετε τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να βράσουν κι αυτά για λίγο μέσα στη σάλτσα.
- Βήμα 9
Τα σερβίρετε με πιλάφι ρύζι ή πουρέ πατάτας.