Συστατικά
- 5-6 χούφτες κομμάτια τραχανά,
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος,
- αλάτι, πιπέρι,
- ελάχιστο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά).
-
Ζωμός λαχανικών:
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο,
- 1 μέτριο καρότο ξεφλουδισμένο σε χοντρές ροδέλες,
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και τεμαχισμένο,
- 1 κλωνάρι σέλινο σε χοντρά κομμάτια,
- 2-3 κλωνάρια μαϊντανό τεμαχισμένα,
- 1 φύλλο δάφνης,
- 2-3 καρφιά γαρίφαλο,
- 1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού.
Βήματα
- Βήμα 1
Βάζετε τον τραχανά σε μια λεκάνη, προσθέτετε 3 φλ. κρύο νερό και τον αφήνετε να μουλιάσει για 2 ώρες.
- Advertisement - -
Ετοιμάζετε το ζωμό λαχανικών:
- Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το σέλινο με το καρότο και το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Βήμα 2
Προσθέτετε 4 φλ. νερό και όταν κοχλάσει βάζετε μέσα το μαϊντανό, τη δάφνη και τα μπαχαρικά (σπόρους πιπεριού και γαρίφαλα).
- Βήμα 3
Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το σιγοβράζετε για μισή ώρα.
- Βήμα 4
Το σουρώνετε, πετάτε τα λαχανικά και τα μπαχαρικά και κρατάτε το ζωμό.
- Βήμα 5
Τον επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τον αφήνετε να κρυώσει λίγο.
- Βήμα 6
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον μουλιασμένο τραχανά με το νερό του και το αλατοπίπερο και τον αφήνετε να κοχλάσει.
- Βήμα 7
Χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε τη σούπα για ½ ώρα.
- Βήμα 8
Ύστερα, την αλέθετε τμηματικά στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ μέχρι να γίνει σαν ελαφριά κρέμα και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα.
- Βήμα 9
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την ανακατεύετε και την αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Βήμα 10
Τη σερβίρετε πασπαλίζοντάς την, αν θέλετε, με ελάχιστο ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό.