16.2 C
Trikala
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

Συστατικά
Για το φύλλο:
3 φλ. αλεύρι χωριάτικο,
1 φλ. αλεύρι φαρίνα 00,
1 κουταλιά ξίδι,
3 κουταλιές ελαιόλαδο (και επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων),
1 – 1 ½ φλ. νερό ή ανθρακούχα σόδα,
1 κουταλάκι αλάτι.
Για τη γέμιση:
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 πράσα (μόνο το άσπρο) ψιλοκομμένα,
3-4 δέσμες σπανάκι χοντροκομμένο,
½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο ή 1 ½ κουταλάκι αποξηραμένο άνηθο,
2 συσκευασίες (400γρ.) φέτα θρυμματισμένη,
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα,
½ φλ. τυρί κρέμα (cream cheese),
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη:
Βήμα 1
Κοσκινίζετε τα δυο είδη αλευριού και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.

- Advertisement -

Βήμα 2
Προσθέτετε το αλάτι, το ξίδι, το λάδι και ρυζιάζετε.

Βήμα 3
Δηλαδή, τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.

Βήμα 4
Στη συνέχεια, ρίχνετε το νερό ή τη σόδα και ζυμώνετε.

Βήμα 5
Ακολούθως, το μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε πάρα πολύ καλά μέχρι να πετύχετε μια αφράτη, λεία ζύμη.

Βήμα 6
Αν είναι σφικτή βάζετε ακόμα λίγο νερό, ενώ αν είναι αραιή προσθέτετε λίγο αλεύρι.

Βήμα 7
Την επιστρέφετε στο μπολ, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και την κρατάτε στην άκρη για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση:
Βήμα 1
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα.

Βήμα 2
Μετά, προσθέτετε το σπανάκι και όταν μαραθεί βάζετε τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3
Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και σουρώνετε.

Βήμα 4
Ύστερα, τη βάζετε σε ένα μπολ ή στο κρύο τηγάνι (για να μη λερώνετε επιπλέον σκεύη),προσθέτετε τη φέτα, τα αβγά, το τυρί κρέμα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5
Χωρίζετε τη ζύμη σε 27 μικρά μπαλάκια.

Βήμα 6
Τα ζυμώνετε καλά ένα – ένα και τα αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά.

Βήμα 7
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 8
Στη συνέχεια, πασπαλίζετε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγετε το πρώτο ζυμαράκι.

Βήμα 9
Σχηματίζετε ένα στρογγυλό πιτάκι περίπου 6-8 εκ.

Βήμα 10
Το αλείφετε με ελαιόλαδο και το κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 11
Ανοίγετε ακόμα 2 ζυμαράκια και τα τοποθετείτε επάνω στο πρώτο αλείφοντάς τα κάθε φορά με ελαιόλαδο.

Βήμα 12
Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα καταλήγοντας να έχετε 9 τριπλά ζυμαράκια.

Βήμα 13
Μετά, ανοίγετε (σε αλευρωμένη πάντα επιφάνεια) κάθε τριπλό ζυμαράκι όσο πιο λεπτό μπορείτε.

Βήμα 14
Λαδώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετείτε μέσα το φύλλο.

Βήμα 15
Βάζετε ακόμα 4 φύλλα, τα οποία λαδώνετε πάρα πολύ καλά.

Βήμα 16
Ρίχνετε από πάνω τη γέμιση και κλείνετε την πίτα με ακόμα 4 φύλλα καλά λαδωμένα.

Βήμα 17
Τυλίγετε όση ζύμη εξέχει προς τα μέσα και χαράσσετε μέχρι κάτω την πίτα.

Βήμα 18
Την αλείφετε με μπόλικο λάδι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

xrysessyntages.com

Array

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ