23.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια (με αλεύρι)

Υλικά:

- Advertisement -

1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα (περίπου μισό κιλό συνολικά)

Περίπου 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

2 κούπες νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για το νερό

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τα κολοκυθάκια

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες πάχους λίγου μεγαλύτερου από 1/2 cm ή σε μακρόστενες (κατά μήκος) ή σε μπαστουνάκια. Τα αλατίζουμε με το ½ κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να ιδρώσουν. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε το 1 κουταλάκι αλάτι.

 

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό (εγώ τα ανασύρω με τρυπητή κουτάλα) τα βουτάμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε καλά.

 

Παίρνουμε μια μια φετούλα αλευρωμένη τη βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα-φριτέζα ή στο τηγάνι. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

 

Βγάζουμε τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί . Τα σερβίρουμε ζεστά.

 

Παρατηρήσεις:

Αν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιούμε μια κούπα χωρίς βέβαια το μπέικιν.
Μπορούμε να κάνουμε μείγμα από διάφορα αλεύρια. Στη φωτογραφία ανακάτεψα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με καλαμποκάλευρο. Αν έχουμε καλαμποκάλευρο συστήνεται στο μείγμα μας και για το ωραίο χρώμα που δίνει στο αποτέλεσμα! Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα μείγματα αλεύρων. Καλή επιλογή είναι και το σταρένιο ολικής άλεσης.
Αυτή τη φορά τηγάνισα τα κολοκυθάκια μου σε μια μικρή φριτέζα (του ½ lt) σε ελαιόλαδο που είχα ήδη τηγανίσει 2 φορές πατάτες. Είπαμε, ακόμη κι έτσι είναι ασφαλέστερο από τα σπορέλαια. Αν χρησιμοποιήσω τηγάνι κόβω τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες. Και πιο γρήγορα τελειώνω και βολεύει το γύρισμα τους στο τηγάνι.
Για ακόμη πιο αμαρτωλό αποτέλεσμα, τρίβουμε λίγη πικάντικη κρητική γραβιέρα στα καυτά κολοκυθάκια την ώρα του σερβιρίσματος.
Για λιγότερες τύψεις τα σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.

πηγη:https://www.cretangastronomy.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ