13.5 C
Trikala
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Αλέξιος, ο Άνθρωπος του Θεού

Η ζωή έχει τη τάση της μυστικότητας. Μία τάση που σου επιφυλάσσει πολλές ευλογίες. Κι αυτό είναι πνευματική γλυκύτητα. Είναι ευλογία να γνωρίζεις ανθρώπους, να συνεργάζεσαι με ανθρώπους, να καθοδηγείσαι πνευματικά και να εμπνέεσαι από ανθρώπους που είναι άνθρωποι του Θεού.
Ένας από τους ανθρώπους που εκ «ρίζης εβλάστησε, περιφανούς και κλεινής», είναι ο Επίσκοπος μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος. Ο Τριαδικός Θεός πάντα δίνει και προνοεί, ώστε στη ζωή κάθε ψυχής που διψά, αναζητά και ποθεί τον Θεό, να κοσμείται η ζωή με ανθρώπους με σοφία και πνευματικό ύψος. Εδώ και 33 χρόνια, (όπου στις 1 Οκτωβρίου 1981 εκλέχτηκε Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών), ο Νομός μας και η Ιερά μας Μητρόπολη έχει την γνήσια ευλογία να έχει ως Ποιμενάρχη της τον κ.κ. Αλέξιο. Βέβαια γνωρίζω πως η ταπεινότητα του δεν επιθυμεί περισσότερα λόγια, γι’ αυτό θα προσπαθήσω χωρίς πολλά και άκαιρα λόγια να ευχαριστήσω όπως και πολλοί ευεργετηθέντες τον πνευματικό μας πατέρα που τόσο χρόνια στέκεται δίπλα στον κάθε άνθρωπο. Σαν τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη ως ασκητικός στύλος, σαν τον άγιο Βησσαρίωνα με άγια υπομονή και συγχωρητικότητα, σαν τον Θεάνθρωπο με δικαιοσύνη Θεού, διακονεί την εκκλησία του Χριστού.
Και φυσικά ο Πανάγαθος Θεός του έδωσε τη μεγαλύτερη ευλογία αξιώνοντας τον ίδιο «λεντίω ζωννύμενος» να διαχειριστεί την πνευματική διακονία τόσων ψυχών, που εναγωνίως ιδίως στα δύσκολα αυτά και πνευματικά νεκρά χρόνια προσευχητικά και ποικιλοτρόπως ακουμπάει την αγάπη του σε κάθε πονεμένη ψυχή που αυτές τις μέρες αγωνιά και δακρύζει περισσότερο από ποτέ. Όποιος γνωρίσει τον Επίσκοπο μας πέρα από την αγάπη του, το προσωπικό του ενδιαφέρον και την ασκητική του και ήσυχη παρουσία, νιώθει μία ιδιαίτερη ευλογία. Μία πνευματική δροσιά ευωδιάζει στην ανθρώπινη ψυχή καθώς ο Ποιμενάρχης μας με ιδιαίτερη λεπτότητα και διάκριση ακουμπά όλον του τον εαυτό και τις ανησυχίες πάνω στον κουρασμένο άνθρωπο. Και το ζήτημα του κάθε ανθρώπου που αναζητά την αλήθεια και τη σωτηρία της ψυχής, το κάνει δικό του ζήτημα. Και τον κάθε πόθο του άλλου, τον κάνει δικό του πόθο.
Είναι όμορφο να εμπνέεσαι από μορφές ήσυχες που με τη σοφία τους σε συμβουλεύουν και σε στηρίζουν πνευματικά στις σειρήνες της ζωής. Είναι ευλογία εκεί που άλλοι παραιτούνται του θυσιαστικού αγώνα για τις ανθρώπινες ψυχές και της αφοσίωσης σε αυτές, ο Επίσκοπος να ενδιαφέρεται για κάθε πνευματική πρόοδο και δυναμικά με ευχή προσευχητική και κίνηση πάνω στα βήματα του Χριστού να θέτει τον εαυτό του στην αγάπη των ανθρώπων, «εις το αναφέρειν σοι θυσίαν, και προσφοράν υπέρ παντός του λαού σου», σύμφωνα με μία ευχή της χειροτονίας του Επισκόπου. Και ο λαός της αγάπης του Θεού γίνεται και είναι λαός του Επισκόπου.
Η αγάπη στο πρόσωπο ενός Ιεράρχη μα πάνω απ’ όλα ενός πνευματικού ανδρός όπως ο Ποιμενάρχης μας, φτωχαίνει όταν αναλώνεται σε πολλά και ύποπτα λόγια. Η αγάπη, η τιμή και ο σεβασμός στην πατερική φυσιογνωμία του Επισκόπου μας είναι ευάρεστη, όταν πρώτα ο άνθρωπος σέβεται τον εαυτό του. Έτσι αγαπά και σέβεται με αγάπη Χριστού τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον Επίσκοπο του. Και φυσικά δείχνοντας στην πράξη αποδεικνύει αυτή την αγάπη. Τα λόγια και οι βαττολογίες χάνονται στη δυναμική του σεβασμού και της διάκρισης. Η αγάπη αυτή δεν συνάδει με κανέναν άλλον τρόπο πέραν της αληθινής υπακοής στον Επίσκοπο που έχει ευεργετήσει τόσους και τόσους ανθρώπους. Και διοικητικά και σε θέμα διακονίας στις ενορίες. Και η αγάπη αυτή προς τον Επίσκοπο είναι ξένη προς κάθε επίπλαστη «υπογραφή» κινήσεων και ενεργειών που δεν τιμάνε τις ευεργεσίες του Επισκόπου προς τους ανθρώπους.
Τα παραπάνω λόγια δεν έχουν καμία αξία όταν δεν ενυπάρχουν ως βίωμα και ως αλήθεια. Είναι μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας και την Ιερά μας Μητρόπολη να διακονεί την τοπική εκκλησία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ Αλέξιος. Ένας πνευματικός πατέρας που ζει λιτά, φιλακόλουθα και φιλομοναστικά. Εμείς που έχουμε ευεργετηθεί από την ακούραστη αγάπη και έννοια του, δεν έχουμε παρά να απευθύνουμε δέηση στον Τριαδικό Θεό, να είναι τα έτη του υγιή, πολλά, καλά και καρποφόρα.
Πνευματικέ μας Πατέρα και Ποιμενάρχα σας ευχαριστούμε για τις ευεργεσίες σας…

- Advertisement -

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ