10.3 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη την Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης τέθηκαν περιοχές της χώρας από την κακαιρία που πλήττει την επικράτεια. Ήπειρος και Ευρυτανία έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ Σάμος και Μυτιλήνη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

- Advertisement -

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αιτωλοακαρνανία, η οποία πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκεί έχουν αποκλειστεί κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στον δρόμο από Θέρμο προς ‘Αγιο Θεόδωρο, υπάρχουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή.

“Στεκόμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Άρτα

Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.

Φωτογραφία:epirusgate.blogspot.gr«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Τα χωριά που εκκενώνονται προληπτικά είναι οι Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, Λουτρότοπος, Κομμένο και Ακροποταμιά.

Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του υποχώρησε από τις βροχοπτώσεις και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αράχθου.

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.

Κατέρρευσε κτήριο στη Σάμο

Μετά τις κατολισθήσεις στον περιμετρικό της πόλης και τις καταπτώσεις βράχων σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου άλλο ένα περιστατικό κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα συνεργεία του δήμου.

Στην περιοχή της παραλιακής του Καρλοβάσου και συγκεκριμένα στην Αγία Πελαγία ένα παλιό κτίσμα κατέρρευσε λόγω των θυελλωδών ανέμων με αποτέλεσμα να καταπλακώσει ένα αγροτικό αυτοκίνητο. ‘Αμεσα έσπευσαν τα συνεργεία και διαπιστώθηκε, προς ανακούφιση όλων, ότι δεν υπήρχε άνθρωπος στο αυτοκίνητο

Εξάλλου, επί ποδός ήταν όλη την νύχτα τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας και του δήμου για να ανοίγουν τους δρόμους, που έκλειναν από τις καταπτώσεις των δέντρων.

Συναγερμός στη Μυτιλήνη

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας κήρυξε όλη την επικράτεια του δήμου Λέσβου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, λόγω των πρωτόγνωρων θυελλωδών νότιων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη σε δεκάδες κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν συνεργεία με πυροσβεστικούς υπαλλήλους καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη Σκάλα Ερεσού όπου έχει καταστραφεί προστατευτικό τοιχίο με αποτέλεσμα τα κύματα να καταστρέφουν την παραλία και να κινδυνεύουν με κατάρρευση παραθαλάσσια σπίτια του οικισμού.

Σε αρκετές περιοχές της Μυτιλήνης σημειώθηκαν μικροδιακοπές ρεύματος ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη μετάδοση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από τη Digea.

Ζημιές υπέστησαν και ιστιοπλοϊκά σκάφη στο παραδοσιακό νότιο λιμάνι της πόλης. Επίσης, συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και στις αεροπορικές αφού από το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 10 μποφώρ.

Εκτατέμενες καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία

Αιτήματα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας και των δημοτικών ενοτήτων Πλατάνου, Αποδοτίας και Πυλήνης του δήμου Ναυπακτίας και των τοπικών κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου του δήμου Μεσολογγίου, έστειλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα τα προβλήματα έχουν καταγραφεί στις εξής περιοχές:

Δήμος Μεσολογγίου: Στην τοπική κοινότητα Ευηνοχωρίου, έχουν καταστραφεί δύο εκ των τεσσάρων γεωτρήσεων του Ευήνου, ενώ έχουν σημειωθεί καταστροφές σε βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ελαιώνες.

Στις τοπικές κοινότητες Κατοχής και Λεσινίου της δημοτικής κοινότητας Οινιάδων Μεσολογγίου, υπάρχει ανάλογη εικόνα με καταστροφές σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και στο αρδευτικό σύστημα.

Δήμος Αμφιλοχίας: Υπερχείλισε ο ποταμός Ίναχος στις τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών και Ποδογόρας με τις καταστροφές να εντοπίζονται κυρίως στις λιθοδομές στήριξης της κοίτης, σε παρακείμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε γεωτρήσεις και στην οδοποιία.

Επίσης υπάρχουν κατολισθήσεις πρανών, αποξηλώσεις και καταστροφές μεγάλων τμημάτων στον δρόμο από Θύαμο προς ιερά μονή Ρέθα, στην τοπική κοινότητα Αγριδίου, στον οικισμό Σκατζόκαμπο, στη διαδρομή από Περδικάκι προς Βρουβιανά – Αυλάκι, στη διαδρομή από Πατιόπουλο – Χρυσοπηγή – Φλωριάδα και στην εσωτερική οδοποιία των οικισμών Πετσάλια και Φράγκου.

Ακόμη, μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί στις δύο τοξωτές γέφυρες Αυλακίου και Βρουβιανών, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί, ως σημαντικά μνημεία παλαιάς αρχιτεκτονικής, αφού ο ποταμός Αχελώος τις έχει υπερκαλύψει με την ροή του. Επιπλέον, υπάρχουν πολλαπλές καταπτώσεις και αποφράξεις τάφρων απορροής.

Δήμος Θέρμου: Αποκλεισμένη είναι η τοπική κοινότητα Αργυρού Πηγαδίου, όπως και οι 12 μόνιμοι κάτοικοι, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση από την περιοχή Γαρδικιώτη, ενώ στην ίδια περιοχή έχει καταστραφεί και το δίκτυο ύδρευσης. Επιπλέον έχει καταστραφεί από κατολισθήσεις η δεύτερη γέφυρα που συνέδεε το δρόμο Αμβρακίας προς Αργυρό Πηγάδι, η υδρομάστευση και τμήμα του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Θεοτόκος, στον οποίο παραμένουν σε αναμονή εκκένωσης και απομάκρυνσης οι πέντε μόνιμοι κάτοικοι.

Μεγάλη κατολίσθηση υπάρχει στο δρόμο Λαδικού – Νεροσύρτης στην τοπική κοινότητα Χαλικίου, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Αποκλεισμένη είναι η τοπική κοινότητα Κόνισκας, λόγω πολλών κατολισθήσεων στον κεντρικό δρόμο Θέρμο – Κόνισκα.

Ο δρόμος προς την τοπική κοινότητα Διπλατάνου έχει αποκοπεί, λόγω φερτών υλικών, ενώ έχει καταστραφεί και ο δεύτερος δρόμος από Ευηνολίμνη, Επίσης, έχει παρασυρθεί η γέφυρα στη θέση Καλαθέικα.

Ακόμη αποκλεισμένος από κατολίσθηση είναι ο δρόμος Θέρμο – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση και διακλάδωση προς ‘Αγιο Θεόδωρο, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο τμήμα Συκιές – Αμπέλια. Στη διακλάδωση του δρόμου προς ‘Αγιο Θεόδωρο έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος φερτών υλικών και παραμένουν αποκλεισμένα αυτοκίνητα, χωρίς να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, ενώ στο δρόμο προς Κόνισκα η γέφυρα Γιδομανδρίτη κινδυνεύει με ολοσχερή καταστροφή.

Επίσης, έχει καταστραφεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης στους οικισμούς Μελίγκοβα – Λαδικού – Νεροσύρτης και στις τοπικές κοινότηες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδιού, Χαλικίου και Κοκκινόβρυσης. Ακόμη, έχει αποκλειστεί ο δρόμος Γέφυρα Μπανιά – Ανάληψη, μέσω Πούλιανης, ενώ υπάρχουν επιμέρους ζημιές σε ιδιοκτησίες, σε δημοτικούς δρόμους και σε καλλιέργειες.

Δήμος Ναυπακτίας: Στην δημοτική ενότητα Πλατάνου έχει αποκοπεί ο δρόμος μεταξύ Πλατάνου και Αγίου Δημητρίου, στη θέση Χάνι Λιόλιου και έχουν αποκοπεί από τη Ναύπακτο επτά ορεινές κοινότητες, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Επίσης υπάρχουν κατολισθήσεις στην τοπική κοινότητα Κλεπάς, όπου κινδυνεύουν κατοικίες. Στη δημοτική κοινότητα Αποδοτίας έχει αποκοπεί ο δρόμος που οδηγεί στην «Ιφιονεία» και ειδικότερα στις περιοχές Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τις τοπικές κοινότητες Καλλονή και Κυδωνιά, η τοπική κοινότητα Γρηγόρι είναι αποκλεισμένη, ενώ η πρόσβαση προς την τοπική κοινότητα Ελατόβρυσης γίνεται μόνο από αγροτικό δρόμο. Ζημιές από κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στο επαρχιακό δίκτυο Ελατού – Γρηγόρι – Ελατόβρυση, ενώ καταπτώσεις υπάρχουν στις τοπικές κοινότητες Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα.

Στη δημοτική ενότητα Πυλήνης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές τοπικές κοινότητες, λόγω καταπτώσεων, ενώ έχει υπερχειλίσει ο ποταμός Εύηνος στον Κάμπο Στράνωμας, όπου και έχουν πλημμυρίσει αγροκτήματα.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας παρακολουθούν σε όλη του την έκταση τον ποταμό Εύηνο, καθώς η ΕΥΔΑΠ έχει ξεκινήσει και απελευθερώνει μεγάλο όγκο νερού.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα
Προβλήματα δημιουργηθηκαν στη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν ιδιαίτερα στην περιοχή της Φθιώτιδας και την υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τραίνων στο τμήμα Λιανοκλάδι – Τιθορέα.

Για τους επιβάτες που ξεκινούν από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, οι αμαξοστοιχίες σταματούν στους σταθμούς Λιανοκλαδίου και Τιθορέας και στο τμήμα αυτό θα γίνεται μετεπιβίβαση σε λεωφορεία, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.

Στην Κοζάνη, έκλεισε από τις εννιά πρωί η Εγνατία Οδός, η οποία πλημμύρισε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα, κλειστό είναι το κομμάτι Κοζάνη-Καλαμιά και στα δύο ρεύματα και η κυκλοφορία διεξάγεται από την ενωτική οδό μέσω Κοίλων και Βατερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εγνατίας Οδού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να αντληθούν τα ύδατα και να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ