24.5 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Από τι εξαρτάται το πότε θα μπει στην εμμηνόπαυση μια γυναίκα

Μία μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα -με ελληνική συμμετοχή- εντόπισε για πρώτη φορά πάνω από 40 περιοχές στο γονιδίωμα των γυναικών, οι οποίες ρυθμίζουν σε ποια ηλικία μια γυναίκα θα εισέλθει σε εμμηνόπαυση.

- Advertisement -

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων διατήρησης της γονιμότητας ή ακόμη ενός τεστ πρόβλεψης της εμμηνόπαυσης.

Η ίδια μελέτη επίσης βρήκε τις πρώτες γενετικές ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην καθυστερημένη εμμηνόπαυση και στην αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, επιβεβαιώνοντας έτσι προηγούμενες κλινικές παρατηρήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα ‘Αννα Μάρεϊ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ και τον δρα Τζον Πέρι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 70.000 γυναίκες.

«Γνωρίζαμε εδώ και κάποιο διάστημα ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης εν μέρει καθορίζεται από τα γονίδια. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πιθανώς εκατοντάδες γονίδια που εμπλέκονται, το καθένα επηρεάζοντας την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης από λίγες εβδομάδες έως ένα έτος», δήλωσε ο Πέρι.

Τα δύο τρίτα από αυτές τις περιοχές του DNA αφορούν γονίδια που φροντίζουν να διατηρούν υγιές το DNA, επιδιορθώνοντας τυχόν βλάβες του. Έτσι, όσο πιο υγιές παραμένει το DNA μιας γυναίκας, καθώς αυτή μεγαλώνει και συσσωρεύονται οι γενετικές βλάβες της, τόσο καθυστερεί η εμμηνόπαυσή της. Αυτό αφορά ιδίως την αποκατάσταση τυχόν γενετικών βλαβών στα ωάρια, πράγμα που επεκτείνει χρονικά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας.

Είναι γνωστό ότι το DNA κάθε ανθρώπου υφίσταται ζημιές λόγω της προχωρημένης ηλικίας, καθώς και διαφόρων τοξικών ουσιών, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Έτσι, οι γυναίκες που καπνίζουν ή πίνουν πολύ αλκοόλ, εισέρχονται σε εμμηνόπαυση ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης των γενετικών βλαβών, αλλά όταν συσσωρευθούν πολλές βλάβες στο DNA, τότε τα κύτταρα πεθαίνουν.

Η ικανότητα μιας γυναίκας να ‘πιάσει’ παιδί, αρχίζει να μειώνεται περίπου δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Η Μάρεϊ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα έρευνα θα βοηθ`ήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αποφυγή της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Εξάλλου, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια πρόωρη εμμηνόπαυση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (λόγω μικρότερης έκθεσης της γυναίκας στην ορμόνη οιστρογόνο) και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει πλέον μέσω και γενετικών δεδομένων. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε έτος που αρχίζει αργότερα η εμμηνόπαυση, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 6%.

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται εξίσου τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (τρόπος ζωής, έκθεση σε τοξικές ουσίες κ.α.). Συνήθως συμβαίνει ανάμεσα στην ηλικία των 40 και των 60 ετών, ενώ το 1% περίπου των γυναικών εμφανίζει εμμηνόπαυση πριν τα 40.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν ο Δρακούλης Γιαννουκάκος, διευθυντής ερευνών στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών του «Δημόκριτου», καθώς επίσης οι Αντώνης Αντωνίου και Κυριακή Μιχαηλίδου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

A+A

Μιλάμε πολύ για τα Ωμέγα-3 και για την διατροφική τους αξία. Αλλά γιατί αυτά τα λιπαρά είναι ωφέλιμα; Πού τα βρίσκουμε; Ποιες πηγές Ω-3 αξίζουν πραγματικά; Μια σύντομη ανασκόπηση.
Τα Ωμέγα-3 ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών οξέων και είναι ουσιώδη για την διατροφή. Πολλά τρόφιμα τα εμπεριέχουν. Τα βρίσκουμε σε φυλλώδη λαχανικά, στο λινέλαιο, στα καρύδια και στα λιπαρά ψάρια.
Τα λιπαρά ψάρια είναι δυστυχώς πολύ επιβαρυμένα τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, η ρέγκα, ο γαύρος. Αραιά και που μπορούμε να τρώμε σολωμό ή πιο μεγάλα ψάρια. Το μυστικό είναι να μην τρώμε μόνο ένα είδος.
Προσοχή επίσης στον τρόπο παρασκευής. Είναι καλύτερα να ελαττώσουμε το τηγάνισμα που καταστρέφει το Ωμέγα-3. Είναι πιο ωφέλιμο να τρώμε τα ψάρια στον ατμό, στο φούρνο, βραστά ή ψητά.
Ποιες είναι οι ανάγκες μας σε Ωμέγα-3;

Η σύγχρονη διατροφή περιέχει το πολύ το 1/3 των αναγκών μας. Οι διεθνείς προδιαγραφές αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500 mg καθημερινά για να διατηρήσουμε σε καλή υγεία το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον ένα λιπαρό ψάρι δύο φορές την εβδομάδα.
Τα Ωμέγα-3 βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Συμμετέχουν στην αρμονική λειτουργία του οργανισμού και είναι απαραίτητα στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι απαραίτητο να μην το λησμονούμε.
Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα των Ωμέγα-3 αναδεικνύονται όταν τα καταναλώνουμε,σε ισόποσες δόσεις, με τα Ωμέγα-6 τα οποία βρίσκουμε στο ηλιέλαιο, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά. Τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6 είναι σαν το νερό και το λάδι στον οργανισμό μας. Και τα δύο είναι απαραίτητα, αλλά σε σωστές ποσότητες, δηλαδή 4 φορές περισσότερα Ωμέγα-6 από Ωμέγα-3. Επομένως, πρέπει να παίρνουμε τις σωστές δόσεις. Δυστυχώς, η σύγχρονη διατροφική συνήθεια έχουν εντελώς ανατρέψει αυτή τη δοσολογία, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι θρέφονται πολύ περισσότερο με κρέας. Επομένως, πρέπει όχι μόνο να αυξήσουμε την πρόσληψη Ωμέγα-3 αλλά να μειώσουμε σημαντικά και την πρόσληψη Ωμέγα-6 ώστε να έχουμε πλεονεκτήματα στην υγεία μας.
Για πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να προσλαμβάνουν τα απαραίτητα Ωμέγα-3 με την τροφή (αν και 5-6 καρύδια καθημερινά αρκούν εν μέρει), είναι εφικτό να αναζητήσουν βοήθεια στα διατροφικά συμπληρώματα. Αλλά και εδώ χρειάζεται προσοχή: πρέπει το συμπλήρωμα να έχει πάνω από 20-30% Ωμέγα-3 για να είναι πραγματικά χρήσιμο. Υπάρχουν χάπια Ωμέγα-3 με 800 mg, επομένως μια κάψουλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για 1-2 ημέρες, σε άτομα που πραγματικά το χρειάζονται.

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: http://www.stogiatro.gr

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ