22.1 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Βάζουν χέρι» στις επιδοτήσεις των αγροτών

«Φορολογικό χαράτσι» στις επιδοτήσεις των αγροτών ξεσηκώνει τον κάμπο. Το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων που εισπράττουν οι αγρότες, τόσο οι άμεσες (π.χ. τσεκ) όσο και οι έμμεσες (συνδεδεμένη, ποιοτικό πριμ κ.α.) θα υπόκεινται σε φορολογική επιβάρυνση 13% εφόσον ξεπερνούν ως άθροισμα τα 12.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση.

- Advertisement -

Στο πόδι οι αγρότες της Μαγνησίας καθώς πρόκειται για «πρωτόγνωρο χαράτσι» το οποίο θα αποτελειώσει το αγροτικό εισόδημα, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί  το αν θα φορολογηθούν επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν πέρυσι, αλλά αφορούν παρελθόντα έτη (π.χ. το 2013).

Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει η φορολογική αντιμετώπιση που θα έχουν επιχορηγήσεις όπως «τα πριμ πρώτης εγκατάστασης» που εισπράττουν οι νέοι αγρότες ούτε αν αυτά θα καταχωρηθούν στα έσοδα.

Οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι καθώς όπως τονίζουν η συγκεκριμένη τροπολογία έχει πολλές ασάφειες και παγίδες και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών δηλώσεων και ζητούν διευκρινίσεις προσπαθώντας να κατανοήσουν καταρχήν αν θα φορολογηθούν για τις ενισχύσεις που έλαβαν την περυσινή χρονιά και, κατά δεύτερον, πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Tο πρώτο κρίσιμο στοιχείο όπως τόνιζαν χθες αγρότες του Βελεστίνου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που πρέπει να υπογραμμισθεί είναι ότι το κομμάτι της επιδότησης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ μπαίνει στο ίδιο «καλάθι», δηλαδή αθροίζεται με τα υπόλοιπα έσοδα του παραγωγού. Στη συνέχεια, αφαιρώντας τα έξοδα, θα προκύπτει λογιστικά το καθαρό κέρδος το οποίο φορολογείται µε συντελεστή 13%.

Επομένως, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη διατύπωση της τροπολογίας, η επιδότηση δε θα φορολογείται αυτοτελώς, κάτι στο οποίο άλλωστε συνηγορεί και το γεγονός ότι στο φετινό Ε1 δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός για την καταχώρηση των ενισχύσεων» σημείωναν οι ενδιαφερόμενοι.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ χθες το βράδυ πάντως κατακεραύνωσε το Υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «οι άμεσες ενισχύσεις έρχονται ιστορικά να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος των αγροτών λόγω της έκθεσής τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, σήμερα λειτουργούν ως χρηματοδότηση για να συνεχίσουν να καλλιεργούν, δεδομένου ότι η τραπεζική χρηματοδότηση είναι πλέον από δυσεύρετη έως ανύπαρκτη. Ο αγροτικός τομέας, από τους λίγους στην ελληνική οικονομία που συνεχίζουν να παράγουν, δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη. Αντίθετα, χρειάζεται στήριξη, ενίσχυση, στρατηγική και συγκεκριμένο σχέδιο».

πηγή:taxydromos

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ