26.6 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Βγήκαν τα “μαχαίρια” για την υγεία. Ποιά εικόνα μετέφερε για το ΕΣΥ ο Π. Κουρουμπλής στον ΠτΔ

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της σημερινής και της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πυροδότησαν τα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας περίλαθλψης στη χώρα μας, τα οποία μετέφερε ο υπουργός, Π. Κουρουμπλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο, 22 Αυγούστου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο τ. αναπληρωτής υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των όσων συζητήθηκαν με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έριξε τα βέλη του, κατηγορώντας ευθέως τον υπουργό για προσπάθεια “εξωραϊσμού της κυβερνητικής ανεπάρκειας”, αλλά και δημιουργίας μίας “εικονικής πραγματικότητας” προκειμένου να αποσιωπήσει τις μεγάλες ελλείψεις και τα προβλήματα στην υγεία.
Τί είπε ο Π. Κουρουμπλής
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε πως παρά τη σφοδρή κρίση στο τραπεζικό σύστημα, το ΥΥΚΑ κατάφερε να αποφύγει πρόσθετα προβλήματα, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη ροή τροφοδότησης των νοσοκομείων αλλά και της αγοράς με φάρμακα. “Επιχειρήθηκαν να υπάρξουν ορισμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά υπήρξε αποφασιστική αντιμετώπιση. Και νομίζω ότι γενικά δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στον τομέα αυτόν” είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα, ενημέρωσε τον ΠτΔ πως ζήτησε ήδη να υπάρξει αύξηση του ορίου πληρωμών, ώστε η δαπάνη να φθάσει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2014. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε πως μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες αποφασίστηκε η υιοθέτηση rebate όγκου, ένα μέτρο από την αναδρομική ισχύ του οποίου (από 1.1.2015) το υπουργείο εκτιμά πως θα κερδίσει 140 εκατ. ευρώ.
“Και εκεί, υπάρχει το σκεπτικό να καλυφθούν τα 20 εκατ. για το 5ευρω και να κάνουμε και μία πρώτη προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των ανασφαλίστων και κυρίως των αδυνάτων στην ασφαλιστική συμμετοχή στα φάρμακα. Δηλαδή, είμαστε η μόνη χώρα που φτωχοί και πλούσιοι πληρώνουμε την ίδια ασφαλιστική συμμετοχή στο φάρμακο. Νομίζω ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια μείωσης της συμμετοχής των αδυνάτων στο φάρμακο” υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.
Ο υπουργός, τέλος, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στις 4.500 εκκρεμείς προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού μόνιμου προσωπικού στην υγεία, οι οποίες όπως είπε θα “αιμοδοτήσουν το σύστημα”. Εξήγησε, δε, πως από αυτές ” 700 μόνιμες προσλήψεις θα κατευθυνθούν για τα νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας και Ηγουμενίτσας”, ενώ με διάταξη που θα προωθηθεί οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα μετά από 5 χρόνια, αφού πάνε σε αυτές τις περιοχές, να επιλέγουν κενή θέση νοσοκομείου, όπου θέλουν να πάνε μετά.
Η αντίδραση του Λ. Γρηγοράκου
Άμεση ήταν η αντίδραση του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κουρουμπλή ότι “προσπαθεί να εξωραΐσει την κυβερνητική ανεπάρκεια και αποτυχία στο κρίσιμο και ευαίσθητο χώρο της Υγείας”. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες γνωρίζουν ότι εδώ και επτά μήνες τα προβλήματα στο χώρο αυτό έχουν διογκωθεί, δημιουργώντας ένα καθεστώς ασφυξίας και πρωτοφανών αδιεξόδων, ενώ ” η απειρία, οι ερασιτεχνισμοί, οι αυτοσχεδιασμοί, η επιχειρησιακή και πολιτική ανικανότητα συνθέτουν μια μελανή εικόνα στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στα Νοσοκομεία, στο Φάρμακο”.
Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε επίσης πως ο υπουργός κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “επεχείρησε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα”, αποσιωπώντας τις μεγάλες ελλείψεις, δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που κυριαρχούν στο χώρο της υγείας, καθώς και ότι “η κυβέρνηση Τσίπρα το μόνο που έχει να επιδείξει στο χώρο της Υγείας είναι η παροιμιώδης αποτυχία της” αφού η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου αλλαγών και μεταρρυθμίσεων υπήρξε πρωτοφανής.
“Μάλιστα έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει για άλλη μια φορά την πρόσληψη 4000 νοσηλευτών και ιατρών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 με προσωπική μου παρέμβαση” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κ. Γρηγοράκου, ο οποίος παράλληλα καταλόγισε στον κ. Κουρουμπλή πως το ενδιαφέρον του για τη δημόσια υγεία “περιορίστηκε στην αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων που είχαν επιλεγεί με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, επαναφέροντας τις λογικές κομματοκρατίας”.

- Advertisement -

πηγη:http://www.stogiatro.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ