22.2 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Δημότες, καθαριότητα-περιβάλλον και Δήμος (ΤΑ)

Μ ι α ε ι κ ό ν α δ υ ο δ ι α σ τ ά σ ε ι ς
Γράφει ο Θεσσαλός επαναπατριζόμενος Πολίτης Βάιος Φασούλας
Μια εικόνα δυο διαστάσεις!!. Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που είδαμε ανήμερα της πρωτομαγιάς στις τρικαλινές και της διπλανής μας Καρδίτσας ιστοσελίδες με αναφορά τα σκουπίδια εντός και εκτός της πόλης, με παράπονα και διαμαρτυρίες συμπολιτών προς το Δήμο για την απαράδεκτη εγκατάλειψη της καθαριότητας και από τη μεριά του ο Δήμος να κωφεύει ή να αδιαφορεί ή να τα εκλαμβάνει σαν αντιπολιτευτικά πυρά ή να μην έχει τρόπο να αφοπλίζει τους δημότες από παράπονα και καταγγελίες.
Βέβαια τα σκουπίδια για την Ελλάδα, αποτελούν το υπ’ αριθμό 1 διαχρονικό πρό-βλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να υποβαθμίζεται η Χώρα την οποία θέλουμε… ευνομούμενη και… ευρωπαϊκή, τρομάρα μας.
Γενικότερα, η εικόνα των δυο διαστάσεων θυμίζει ή μοιάζει ή είναι η ίδια εικόνα με εκείνη της «πολιτικής» (κομματικής) κατάστασης της Ελλάδας. «Πολιτικής», της οποίας το εκλογικό σώμα (πολίτες-δημότες-ψηφοφόροι) επιλέγουν με δική τους ευθύνη τον δήμαρχό τους, τον βουλευτή τους, τον αντιπεριφερειάρχη τους.
Κι ενώ μια αλλαγή σημαίνει καλλίτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα, οι διαμαρτυρίες, για χίλιους λόγους, έρχονται πριν ακόμα η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση (κεντρική ή τοπι-κή)ξεκινήσει το έργο της. Διαμαρτυρίες, καταγγελίες, βρίζουμε ως και πεθαμένους που περάσανε από αυτή την έρμη Χώρα αφήνοντας διάφορες παρακαταθήκες, άσχετες με τον πολιτισμό και το σεβασμό στο περιβάλλον, δείχνοντας έτσι την διαχρονικά λανθασμένη από κάθε άποψη επιλογή των πολιτών. Με άλλα λόγια, πολίτες με μπλοκαρισμένη ή ασθενή ή ανύπαρκτη τη συνείδησή τους, ενεργούν και λειτουργούν ασυνείδητα προς κάθε τι που ΤΟΥΣ αφορά. Έτσι το βάρος μεταφέρεται στην κοινωνία και στις δομές της. Δηλαδή άνθρωποι και τοπικοί θεσμοί γίνονται μια «μάζα» και πολύ δύσκολα μπορείς να ξεμπερδέψεις τον συνειδητοποιημένο και υπεύθυνο πολίτη από τη σαβούρα που έχει συγκεντρωθεί στη «μάζα».
Για να μην ξεφύγουμε από το θέμα μας, έχουμε παραστατικές εικόνες από διάφο-ρους ΚΑΙ πρωτομαγιάτικους εκδρομείς…, και όχι μόνο. Όπου και να βρεθούν να γιορτά-σουν, αφού πιουν και φάγουν τον άμπακα στο ύπαιθρο, σε μια παιδική χαρά, σε μια πλατεία, έξω από μια αυλή, αφήνουν τα αποτυπώματά τους (σκουπίδια), χαρακτηριστικό της αμορφωσιάς τους και φεύγουν.
Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο την πρωτομαγιά. Όπως είδαμε διάφορες φωτο-γραφίες ντροπής, που κακώς, κάκιστα ο δήμος, ο οποιοσδήποτε δήμος, αφού ενημερώθηκε και δεν φρόντισε να καθαρίσει αυτό που όφειλε να κάνει, επόμενο είναι οι διαμαρτυρίες των πολιτών να μην έχουν αρχή και τέλος.
Για τη Δημοτική Αρχή το πρώτο μέλημά της θα πρέπει να είναι η καθαριότητα. Αυτή την καθαριότητα, που οι δημότες δεν σέβονται και τη δημιουργούν επειδή είναι ασυνείδητοι και λειτουργούν ανεγκέφαλα, ο Δήμος με τους υπαλλήλους του οφείλει να την κάνει. Παράλληλα οφείλει να οργανώνει πολιτιστικές δραστηριότητες σε μορφή επιμορφωτικών Σεμιναρίων με θέμα την καθαριότητα. Είναι το μόνο γιατροσόφι που μπορεί, έστω και ελάχιστα, να συνειδητοποιήσει τους δημότες του.
Παρεμπιπτόντως χτες στο μαιευτήριο, κάτω από το φρούριο, τρία μέτρα από το περίπτερο, υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών. Εκεί βρέθηκε ο γράφων περιμένοντας κά-ποιον, δίπλα από τους κάδους, όταν μια κυρία, κάπου στα πενήντα της, πέρασε από μπροστά του και τίναξε το σταχτοδοχείο με τα αποτσίγαρα όχι μέσα στο κάδο αλλά έξω, κάτω στο χώμα, μια πιθαμή μακριά από τον κάδο…. Ίσως εκεί έπρεπε να ήταν ο Δήμαρχος να τις τινάξει το σταχτοδοχείο!! Επίσης ένας άθλιος (επιτρέψτε μας την έκφραση) νταλικιέρης, αφού έφαγε έξω από μια αυλόπορτα στην Ε.Ο., πέταξε μια σακούλα με διάφορα σκουπίδια στην εξώπορτα και έφυγε… Στο ίδιο σημείο λίγες μέρες ενωρίτερα, επιβατικό αυτοκίνητο σταμάτησε κάμποση και φεύγοντας πέταξε μια σακούλα με σκουπίδια στο χώρο που είχε σταθμεύσει.
Απ’ την άλλη τα συμβάντα με την καθαριότητα δίνουν και παίρνουν σε αδιανόη-τες συχνότητες τόσο από την ρύπανση και την παντελή απουσία των υπευθύνων σε χώρους ζωτικής σημασίας όσο και από την άγρια καμιά φορά …αντιπαράθεση των δημοτών έναντι των δήμων.
Σκουπίδια λοιπόν κάθε είδους, σε χώρους δημόσιους και υπαίθριους και όπως δια-βάζουμε εδώ… https://www.facebook.com/profile.php?id=100008182694388…, υπάλληλος του δήμου Μουζακίου να βρίζει τους πολίτες του Δ.Δ. Κρανιάς γιατί τον ζητάνε να καθαρίσει το χωριό που το φάγανε τ’ αγκάθια… Και αλλού διαβάσαμε πως «Τρικαλινοί θα … πιάσουν τον Μάη παρέα με ψοφίμια και σκουπίδια, δείτε εδώ το λινκ http://www.trikaladay.gr/trikalini-tha-piasoun-ton-mai-parea-me-psofimia-ke-skoupidia και πάει λέγοντας.
Ασφαλώς αν δεχτούμε την έλλειψη της συνείδησης των δημοτών μιας πόλης, τότε και οι επιλογές τους είναι λανθασμένες. Τα παραπάνω παραδείγματα-εικόνες μιλούν από μόνες τους. Από κει και μετά ο ασκών κριτική προς τους υπεύθυνους της ΤΑ, όταν ο ίδιος δεν έχει κάνει τη δική του αυτοκριτική, είναι επιπόλαια, άβαρη και άκυρη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η Τ.Α. τα κάνει σωστά …,(δεν τα έκανε τον καλό καιρό, τώρα θα τα κάνει…;) αλλά στην προκειμένη περίπτωση όσο αφορά την καθαριότητα οι πολίτες-δημότες έχουν το μεγαλύτερο μερτικό ευθύνης.
Αρέσει δεν αρέσει οι δημότες, λίγοι ή πολλοί δεν έχει σημασία, τούτης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αντί οι Καποδιστριακοί και στη συνέχεια Καλλικρατικοί Δήμοι να αναπτύξουν-αναβαθμίσουν το επίπεδο της κοινωνίας, εκείνο το ελάχιστο που υπήρχε, και υπήρχε κάποιο, ισοπεδώθηκε. Από τη μια έχουμε ποσοστό που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουμε οικοδομήσει μια κοινωνία ασυνείδητων ανθρώπων και ζαμανφουτιστών. Και από την άλλη οι Δήμοι έπαψαν να είναι λειτουργικοί. Οι… σαγηνευτικές σειρήνες του μερκαντιλισμού πάνω στις ίδιες κοινωνίες τους, επιτυχώς επένδυσαν στον αλλοτριωτισμό με αποτέλεσμα τη διάλυση όλων των αξιών, εθνικών και τοπικών.
Παλιά ο δήμαρχος ήταν φίλος με το λαό του. Σήμερα αυτή η σχέση σε μεγάλο βαθμό έχει χαθεί και αντικατασταθεί από …δημοτικές νομενκλατούρες. Έτσι λοιπόν για την καταπολέμηση της πολυπρόσωπης ρύπανσης, όπου και όπως αυτή παρουσιάζει με έντονο και δύσοσμο τρόπο το πρόσωπό της, χρειάζεται αμοιβαία σχέση Δήμου και κοινωνίας. Από τον δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο δημοτικό υπάλληλο με το δημότη, τον οποίο περιγράψαμε ως ασυνείδητο, επιπόλαιο, άναρχο. Ας δείξουν οι Δήμοι, όλης της Χώρας, τα δικά τους προτερήματα, αν έχουν κάποια…,.
Καλό μήνα και χωρίς σκουπίδια
«Ε.Ε». Ελλάδα, Τρίκαλα, Μάιος 02 2015 pelasgos@fasoulas.de www.fasoulas.de

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ