13.2 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Δυναμικές προτάσεις από το “Φυσάει Κόντρα” στο δημοτικό συμβούλιο

Την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων η δημοτική μας παράταξη παρουσίασε τις εξής θέσεις :

- Advertisement -

1)Σχετικά με το ζήτημα της διάβασης του Κηπακίου για το οποίο έγινε ενημέρωση από την πλευρά του Δημάρχου όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, επαναδιατυπώσαμε όπως πράξαμε και στην πρωινή σύσκεψη στο Δημαρχείο την υποστήριξη στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για σύσκεψη των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στα γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα και ζητήσαμε να επικαιροποιηθεί εκ νέου η σταθερή στάση του Δημοτικού μας Συμβουλίου απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως εκφράσθηκε μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις του στο παρελθόν, ώστε να παραμείνει ανοικτή η διάβαση σε κάθε περίπτωση για τους κατοίκους της συνοικίας του Κηπακίου και για αυτό το λόγο ζητήσαμε να «οπλισθεί» εν` όψει της συνάντησης ο κ. Δήμαρχος με την ομόθυμη και αποφασιστική θέση συμπαράστασης όλων των παρατάξεων .

2)Για το θέμα της έγκρισης των δαπανών και των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, αρχικά εκφράσαμε την πλήρη μας διαφωνία στην προχειρότητα με την οποία παρουσιάσθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο η εισήγηση με αποτέλεσμα άλλες δράσεις και κονδύλια να παρουσιάζονται στο έγγραφο κείμενο της εισήγησης και άλλο να είναι το περιεχόμενο της προφορικής του εισήγησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει αιφνιδιασμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που κατέδειξε την απουσία πολιτικού σχεδίου στα ζητήματα της κινητικότητας και της προσβασιμότητας.
Αντιπαραθέσαμε την άποψή μας ότι η διάθεση του σημαντικού κονδυλίου των 10.000 ευρώ δεν πρέπει να αφορά τη διοργάνωση και μόνο πανηγυρικών εκδηλώσεων, -οι οποίες ούτως ή άλλως μπορούν να στηριχθούν στη διάθεση του δωρεάν προσφερόμενου εθελοντισμού εκ μέρους των σχολείων, συλλογικοτήτων, κ.λ.π.-, που δεν θα αφήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη λειτουργία της πόλης την επόμενη ημέρα .
Προτείναμε ότι θα πρέπει ο προγραμματισμός των δράσεων και η διάθεση του χρηματικού αυτού ποσού να στοχεύσουν στη προάσπιση των υπαρχόντων υποδομών της πόλης οι οποίες καταπατούνται, όπως η κατασκευή σταθερών προπετασμάτων για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων της οδού Κονδύλη και της οδού Καποδιστρίου, των οποίων η χρήση καταπατείται σε καθημερινή βάση, όπως επίσης στην κατασκευή και τοποθέτηση προστατευτικών προπετασμάτων στο οδόστρωμα εμπρός και πίσω από τις ράμπες ανόδου και καθόδου των ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες, κ.λ.π.) ώστε να προφυλάσσονται αποτελεσματικά από την κακόβουλη στάθμευση οχημάτων .
Επίσης αντιπροτείναμε να υπάρξει για δύο ημέρες στις 20 και 21/9 και από τις 8.00 έως τις 24:00 κάθε ημέρας, διακοπή κυκλοφορίας για κάθε μηχανικά κινούμενο όχημα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, που περικλείεται από τις οδούς Γαριβάλδη –Καποδιστρίου – Κοραή – Κανούτα – Όθωνος, ώστε να καταγραφούν σε πιλοτικό επίπεδο δεδομένα για την εναλλακτική κίνηση των πολιτών στο κέντρο της πόλης και για την ανάδειξη νέων μορφών προσβασιμότητας σε αυτό , μακριά και έξω από τη λογική που έχει οδηγήσει στα σημερινά κυκλοφοριακά αδιέξοδα .

3)Σχετικά με το θέμα της επιλογής νηπίων και βρεφών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο «κούρεμα» των θέσεων που καλύπτονται μέσα από το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Πληροφορηθήκαμε και τονίσαμε στη συνεδρίαση ότι και στα Τρίκαλα απορρίφθηκαν σε ποσοστό 30% αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων που είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα της άσκησης της μνημονιακής πολιτικής που έχει συρρικνώσει τους πόρους των Δήμων και το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασή του.
Εκθέσαμε την άποψη ότι η δωρεάν και σύγχρονη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών οφείλει να αποτελεί πρωτεύουσα κρατική μέριμνα, ειδικά σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Αντίθετα η κυβέρνηση με την εφαρμοζόμενη πολιτική που από την μία περιορίζει τις επιδοτούμενες θέσεις νηπίων και βρεφών στους δημοτικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς και από την άλλη με τις συμβάσεις της εργασιακής ανασφάλειας σε «συνθήκες γαλέρας» σπρώχνει τους γονείς στο δρόμο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών .
Αυτό που μας προκάλεσε όμως ιδιαίτερη ανησυχία ήταν η τοποθέτηση της αντιδημάρχου οικονομικών κ. Γάλλου-Δαλκαφούκη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε στο μέλλον οι θέσεις των εργαζόμενων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να καλυφθούν με σχέσεις δωρεάν απασχόλησης φοιτητών και σπουδαστών ώστε μέσω της δήθεν πρακτικής τους άσκησης να καλύψουν βασικές , πάγιες και διαρκείς ανάγκες της κοινωνίας.
Με άλλα λόγια η κ. αντιδήμαρχος προτείνει, προκειμένου να πετύχει εξοικονόμηση δαπανών, τις οποίες ούτως ή άλλως επιβαρύνεται η οικογένεια, να θυσιάσουμε την αποτελεσματική δράση των δημοτικών δομών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και στην αξιοπιστία των δημοτικών βρεφονηπιακών μας δομών .

Θα πρέπει να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι σε περίπτωση εφαρμογής τέτοιων ή αντίστοιχων προτεινόμενων πολιτικών, θα μας βρει απέναντί της αλλά κυρίως θα βρει απέναντί της το σύνολο της κοινωνίας που δεν συγχωρεί προχειρότητα και την ποδηγέτηση της σε λογικές άκρατου νεοφιλελευθερισμού, σε τόσο ευαίσθητα θέματα κοινωνικής πολιτικής .

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ