20.7 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Η συχνή κατανάλωση αντιβιοτικών ίσως προάγει την παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά που καταναλώνουν τακτικά αντιβιοτικά βάζουν βάρος γρηγορότερα σε σχέση με όσους δεν έχουν καταναλώσει ποτέ φάρμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποστηρίζει πως τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν μια μόνιμη επίδραση στο σωματικό βάρος μετά την ενηλικίωση.

- Advertisement -

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, εξέτασε τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 163.820 παιδιών ηλικίας 3-18, κυρίως τις συνταγογράφησης αντιβιοτικών, το σωματικό βάρος και το ύψος. Τα αρχεία, τα οποία κάλυπταν την περίοδο 2001-2012, έδειξαν ότι ένα στα πέντε παιδιά είχε πάρει αντιβιοτικά περισσότερες από επτά φορές. Και μέχρι την ηλικία των 15, τα παιδιά αυτά ζύγιζαν κατά μέσο όρο, περίπου 3 κιλά περισσότερο από ό, τι τα παιδιά που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν υπονοήσει μια σύνδεση μεταξύ των αντιβιοτικών και της αύξησης του σωματικού βάρους στην παιδική ηλικία, αυτές είχαν στηριχθεί κυρίως σε δεδομένα που παρείχε η μητέρα για την κατανάλωση αντιβιοτικών του παιδιού της. Η νέα έρευνα είναι σημαντική, διότι στηρίζεται σε τεκμηριωμένη χρήση των αντιβιοτικών με βάση το ιατρικό ιστορικό του παιδιού.

“Όχι μόνο τα αντιβιοτικά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους σε όλες τις ηλικίες, αλλά η συμβολή των αντιβιοτικών στην αύξηση του σωματικού βάρους γίνεται ισχυρότερη με το πέρασμα του χρόνου” αναφέρει ο Δρ Brian S. Schwartz, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Αν και οι εpιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η συχνή χρήση των αντιβιοτικών συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα εξαλείφουν τα υγιή βακτήρια στο σώμα του παιδιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στο μικροβίωμα – οι πολλοί και ποικίλοι οργανισμοί που ζουν στο έντερο μας. Αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν και αλλαγές στον τρόπο που απορροφάται η τροφή και διανέμονται οι θερμίδες στο σώμα.

πηγη:http://www.stogiatro.graa

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ