16.1 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Θεραπεία ενδομητρίωσης με λαπαροσκόπηση: Διπλασιάζει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης!

Περίπουτο 30% έως 50 % τωνγυναικώνμε υπογονιμότητα διαγιγνώσκονται τελικά με ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση πουσχετίζεται μετην υπογονιμότητα συνήθως αντιμετωπίζεται φαρμακευτικάμεορμονικήθεραπεία αλλά και χειρουργικάμε λαπαροσκοπική επέμβαση.

- Advertisement -

Ωστόσοόλο και περισσότερεςμελέτεςδείχνουνότιγυναίκεςμεελάχιστηέως και ήπια ενδομητρίωσηέχουνδιπλάσιες πιθανότητες να συλλάβουνφυσιολογικάκαι να διατηρήσουντηνεγκυμοσύνητους, αμέσωςμετάτη λαπαροσκοπική αντιμετώπισητης πάθησης.

Όπως αναφέρει ο Μαιευτήρας- ΧειρουργόςΓυναικολόγος, ειδικόςστην Λαπαροσκοπική και ΡομποτικήΧειρουργική και ΙατρόςτηςΜονάδας ΥποβοηθούμενηςΑναπαραγωγήςτου Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ,Παναγιώτης Ψαθάς: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ένας μεγάλος αριθμός γυναικών μένουν έγκυοι μετά από τη λαπαροσκοπική θεραπεία της ενδομητρίωσης από την οποία υποφέρουν.

Μόνο από τη δική μας βάση δεδομένων μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα από 500 περιστατικά υπογόνιμων γυναικών με ήπια και μέτρια ενδομητρίωση, οι οποίες υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική επέμβαση κι έγιναν μητέρες με φυσιολογικό τρόπο χωρίς τη βοήθεια των τεχνικών της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αφού υποβλήθηκαν σε ολοκληρωμένο έλεγχο για να διαπιστωθεί από που προέρχεται η υπογόνιμότητά τους και δεν βρέθηκε άλλος παράγοντας, μετά την λαπαροσκοπική διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης, συνέλαβαν όλες μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση».

Τι είναι όμως η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, κατά την οποία ιστός που υπάρχει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης, εκεί όπουδεν θα έπρεπε να αναπτυχθεί.

Σε ποιες περιοχές, έξω από τημήτρα, παρουσιάζεται η ενδομητρίωση;

Κυρίωςστην πυελικήκοιλότητα:

–        Πάνω ή κάτω από τιςωοθήκες

–        Πίσω από τημήτρα

–        Στουςιστούς πουσυγκρατούντημήτρα στηθέσητης

–        Στα σπλάχνα ή τηνουροδόχοκύστη

Σεεξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η ενδομητρίωσησυναντάται στους πνεύμονεςή σεάλλα μέρητουσώματος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχωενδομητρίωση;

Αν και είναι μια καλοήθης πάθηση δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις γυναίκες τα οποία εμφανίζονται με ενοχλητικά συμπτώματα, όπως: έντονος πόνος στην περιοχή της λεκάνης κατά τη διάρκεια της περιόδου, δυσπαρεύνεια ( πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), ακανόνιστη αιμορραγία της μήτρας ενώ αναφέρονται επίσης παρατεταμένη έμμηνος ρύση, κόπωση, ναυτία, δυσουρία, γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

O πόνοςτης ενδομητρίωσης μπορεί να είναι τόσοέντονοςώστε να επηρεάσειτην ποιότητα τηςζωήςμιας γυναίκας, τόσοως προςτιςσχέσειςτηςόσο και ως προςτην επαγγελματικήτης απόδοση. Άλλεςγυναίκεςόμωςδεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ενδομητρίωσηςμέχριτηστιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδί και δεν τα καταφέρνουν.

Οιδύο πιοκοινές απεικονιστικέςεξετάσειςγια τηνδιάγνωσητηςενδομητρίωσηςείναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητικήτομογραφία (MRI).

Ο μόνοςτρόποςόμωςγια να γνωρίζουμεμε βεβαιότητα αν μια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση και σε ποιο βαθμό, είναι η λαπαροσκόπηση.

Θα είμαι σεθέση να μείνωέγκυοςμετάτην επέμβαση;

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να παρέχειχρήσιμες πληροφορίεςγια να σας βοηθήσει να προσδιορίσετεπώςκαι πότε μπορείτε να μείνετεέγκυος ή αν θα χρειαστεί να υποβληθείτεσεεξωσωματικήγονιμοποίηση.

Κατάτηδιάρκεια τηςχειρουργικής επέμβασης, μπορεί να αξιολογηθεί ο βαθμός και το βάθοςτηςενδομητρίωσης και να κατατάξειτην περίπτωσή σας σεμια κατηγορία.Αυτή η κατάταξηκαθορίζει αν η ενδομητρίωση σας θεωρείται ελάχιστη(στάδιο 1), ήπια (Στάδιο 2), μέτρια (Στάδιο 3 ), ή σοβαρή (στάδιο 4). Αυτότοσύστημα βαθμολόγησηςσυσχετίζεται μετηνδυνατότητα επίτευξηςεγκυμοσύνης.

Hθεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβένει και συμπληρωματική θεραπεία μετά τη λαπαροσκόπηση με διακοπή της περιόδου για χρονικό διάστημα, από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης.

Σύμφωνα μετονκο Ψαθά, “Οιγυναίκεςμεελάχιστη ή ήπια ενδομητρίωσηέχουνδιπλάσιες πιθανότητες να μείνουνέγκυοιμεφυσικότρόπο, σχεδόν αμέσωςμετάτην επέμβαση.

Στις πιοσοβαρές περιπτώσειςενδομητρίωσης (στάδια 3 και 4), η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσειστην αποκατάστασητηςφυσιολογικής ανατομίας της πυέλουγια να επιτρέψειστιςωοθήκες και τιςσάλπιγγες να λειτουργήσουνκαλύτερα.

Η Χειρουργική επέμβασηγια την αφαίρεσημεγάλωνενδομητριωμάτων μπορεί επίσης να βελτιώσει τα ποσοστάγονιμότητας, ωστόσο υπάρχειένα όριοως προςτο πόσομπορεί να βελτιώσει τα ποσοστάεπίτευξηςεγκυμοσύνης.Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται και να εξετάζειόλεςτιςδιαθέσιμεςμεθόδουςγια να σας βοηθήσει να μείνετεέγκυος”.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ppsathas.com

Τηλ. 210 4913459 / Κιν. 6932 747441

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ