23.7 C
Trikala
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Λαογραφική εκδήλωση για το έθιμο της «αποσπορίτσας», από το Σύλλογο Οξυάς

Λαογραφική εκδήλωση για το έθιμο της «αποσπορίτσας»,

- Advertisement -

από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον παραπάνω Σύλλογο την προσεχή Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 στο χωριό της Οξυάς και συγκεκριμένα στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, με ώρα έναρξης την 11:00 περίπου και εντάσσεται και στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Τεχνόδρομος των Χριστουγέννων», που ο Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου υλοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο και λοιπούς φορείς της περιοχής.

Σκοπός της εκδήλωσης η αναβίωση παλαιών εθίμων και συνηθειών του χωριού της Οξυάς, η ενίσχυση των δεσμών των Οξυωτών με το χωριό και τις παραδόσεις του αλλά και η προσέλευση επισκεπτών.

Το έθιμο, που συνδέεται και με τον εορτασμό της γιορτής της Παναγίας τον ίδιο μήνα (Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου), ήταν αφιερωμένο στη φθινοπωρινή σπορά. Τη μέρα, λοιπόν, αυτή (21 Νοεμβρίου) οι κάτοικοι του χωριού της Οξυάς, όπως και αυτών της γύρω περιοχής, που σχεδόν όλοι τους ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες, συνήθιζαν να βράζουν και να τρώνε δημητριακά, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κ.λ.π., προκειμένου, όπως πίστευαν, να «πετύχει η φθινοπωρινή σπορά και να πάει καλά η σοδειά» .

Όλα, λοιπόν, τα παραπάνω θα αναβιώσουν στην προαναφερόμενη εκδήλωση του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς, στην οποία καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αφηγήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία Οξυωτών και κατά την οποία θα παρασκευαστούν και θα προσφερθούν βραστά δημητριακά (καλαμπόκι, σιτάρι, κ.λ.π.), όπως και το έθιμο προστάζει. Στην ίδια εκδήλωση, που θα μαγνητοσκοπηθεί και θα προβληθεί τηλεοπτικά, θα εμφανιστούν και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Προσκαλούνται όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ