17.7 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ο ΣΠΟΡΤ στα Άγραφα

Αύγουστος του 2013. Στρογγυλοκαθισμένοι στην άκρη – άκρη του Καταραχιά, στο τέλος του οροπεδίου της Νιάλας και η ματιά μας ταξιδεύει στις απέναντι κορυφές του Μπορλέρου, του Φλυτζανιού, της Πλάκας, των Πέντε Πύργων. Ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος σέρνεται στις ρίζες τους και απλώνεται σε όλο τον ορεινό όγκο συνδέοντας μαντριά, χωριά και οικισμούς. Σκαρφαλώνουμε νοερά σε κάθε μύτη, διασχίζουμε δάση και φαράγγια, χαράσσοντας πορείες μελλοντικές.
Να και μια που τα περιλαμβάνει όλα: από την λίμνη του Μέγδοβα ως εδώ ψηλά- από την Καρδίτσα στην Ευρυτανία. Στην καρδιά των Αγράφων. Μα ποιός έχει ξανακάνει αυτή την μακρά πορεία; Τι σημασία έχει, ας είμαστε εμείς οι πρώτοι που θα το επιχειρήσουμε
Κάπως έτσι προέκυψε η πρόσφατη διαδρομή μας. Μεγάλη, πανέμορφη και άκρως ενδιαφέρουσα. Σε αυτό συνέβαλλε και ο καιρός με τις ταχύτατες εναλλαγές του. Φώτισε αλλιώτικα βράχια, δέντρα, νερά και δρόμους, άλλαξε την ψυχική μας διάθεση κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία στιγμή.
Πάνω από τον οικισμό των Ζυγογιαννέικων, στην δυτική πλευρά της λίμνης ξεκινά ένα μονοπάτι με ένδειξη Κ1, άρτια σημαδεμένο από τον ΕΟΣ Καρδίτσας που οδηγεί στην θέση «Ελατάκος» σε υψόμετρο 1450 μέτρων. Στο μικρό ξέφωτο του ελατόδασους, το λιλιπούτειο και άκρως φροντισμένο καταφύγιο μας προσφέρει την ευκαιρία μιας ανάπαυλας. Μπροστά μας η κορυφή Πιτσιλού σε φόντο μαύρο. Οι πρώτες σταγόνες δροσίζουν τα μέτωπά μας. Δεν πειράζει, συνεχίζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Σύντομα βγαίνουμε σε διάσελο με φτέρες και στο τέλος του στρίβουμε δεξιά σε πέτρινη ράχη. Ο ήλιος φωτίζει γαλανά την λίμνη. Από την αχλή αναδύεται ο Κίσσαβος, το Πήλιο. Ευλογημένοι όσοι αντικρίζουν κάθε πρωί ένα τέτοιο θέαμα.
Στην βάση της Πιτσιλούς στρίβουμε αριστερά και κατεβαίνουμε στις «Πόρτες των Αγράφων». Ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε θεόρατα βράχια κορνιζάρει το σκοτεινό Μπορλέρο. Μια από τις συγκλονιστικότερες εικόνες του ορεινού μας κόσμου, σημείο αναφοράς για όλους εμάς τους λάτρεις των Αγράφων.
Αριστερά μας το σαμάρι των κορυφών Πλάκα – Φλυτζάνι και στο βάθος το οροπέδιο της Νιάλας, ανταριασμένο. Κατεβαίνουμε στο δάσος της οξιάς και ξανά ίσα πάνω για την βάση του Μπορλέρου, αφού περάσουμε την «πλαγιά της ορχιδέας». Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον μεγαλύτερο βιότοπο του είδους Dactylorhiza sambucina που έχουν δει τα μάτια μας; Παρούσες και οι δυο μορφές της, η πορφυρόχρωμη και η κιτρινωπή, κυματίζουν ελαφρά στον άνεμο που σαρώνει την πλαγιά.
Φτάνοντας στον χωματόδρομο ακολουθούμε αριστερή κατεύθυνση πάνω σε βράχια και λιθάρια που αποκολλήθηκαν από τις πλαγιές του Μπορλέρου και κατακλύζουν το οδόστρωμα κάνοντάς το αδιάβατο από κάθε είδους όχημα. Το τραχύ τοπίο γλυκαίνει η παρουσία της Ωμπριέτας (Aubrieta gracilis). Μικρά – μικρά κοκκινωπά ανθάκια πολλά μαζί για να συνομιλούν στην μοναξιά των αλπικών υψομέτρων. Ψηλότερα στην πλαγιά, ανάμεσα στις πέτρες μια θάλασσα τρυφερών νάρκισσων κυματίζει. Το θαύμα της άνοιξης, η δύναμη της ζωής που δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει.
Φτάνοντας στην βάση του Φλυτζανιού (υψ. 2016 μ.) κάποιοι επιλέγουν την ανάβαση σε αυτήν την πιο απόκρημνη ίσως κορυφή των Αγράφων. Οι υπόλοιποι κινούνται νοτιότερα, μπαίνοντας πλέον στο οροπέδιο της Νιάλας. Ο παγωμένος άνεμος στριφογυρίζει μνήμες της νεώτερης ιστορίας μας. Οι «Ανυπεράσπιστοι» του Δημήτρη Χατζή, τριγυρνούν ακόμα κάπου εδώ πάνω. Τυλιγμένοι στα σύννεφα επιχειρούμε την τελική ανάβαση για τον Καταραχιά. Με μια ανάσα ως την κορυφή. Την ώρα ακριβώς που χάνονται οι ομίχλες αποκαλύπτοντας ένα – ένα τα σπίτια των Βραγγιανών, τις στάνες, τα λιβάδια τους δρόμους.
Εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα ο τόπος γλυκαίνει. Εκεί βρίσκει καταφυγή ο άνθρωπος και ύπνο ήμερο. Εδώ πάνω εμείς παλεύουμε για λίγο ακόμα με τον άνεμο και με τις αναμνήσεις πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

- Advertisement -

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το τριήμερο 7-9 Ιούνη θα επισκεφτούμε τα δάση της Ροδόπης πραγματοποιώντας διαδρομές στο Καράντερε, στο Φρακτό και προσεγγίζοντας το καταρράκτη Λειβαδίτη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.σ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ