20 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ο ΣΠΟΡΤ στον Όλυμπο

Τα μέσα του Μάη, και λίγο πριν ο Όλυμπος κατακλυσθεί από έλληνες και ξένους επισκέπτες είναι μια πολύ καλή περίοδος για ανάβαση στις κορυφές του. Έχοντας ανακαλύψει εδώ και χρόνια την νοτιοδυτική πύλη του βουνού των θεών, ανανεώνουμε συχνά την γνωριμία μας μαζί του.
Χαράματα λοιπόν βρισκόμαστε στην πύλη του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ). Κτισμένο σε υψόμετρο 1720 μέτρων, πάνω από τον κάμπο της Ελασσόνας, προσφέρει γρήγορη σχετικά πρόσβαση στις σημαντικότερες κορυφές του βουνού- Άγιο Αντώνιο, Σκολιό, Μύτικα αλλά και στις νοτιότερες Εννέα Πύργοι, Κακάβρακα, Μεταμόρφωση, Φράγκου Αλώνι, Καλόγερο που για πολλούς είναι άγνωστες. Οι τελευταίες αποτέλεσαν στόχο της πορείας μας καθώς ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμά μας.
Μετά τις τυπικές διαδικασίες για την είσοδό μας στον χώρο του στρατοπέδου βρισκόμαστε σύντομα στον χωματόδρομο που οδηγεί στην χιονοδρομική πίστα. Λίγο ψηλότερα οι πρώτες ακτίνες του ήλιου διασταυρώνουν την στράτα μας.
Εγκαταλείπουμε την απότομη και κακοτράχαλη πίστα για χάρη στενού μονοπατιού, πάνω από το ρέμα Μαυραντζή. Αποφεύγουμε έτσι την επίπονη και μακρά πορεία που περνά από την βάση της κορυφής Άγιος Αντώνιος και στη συνέχεια στρέφεται δεξιά.
Ένα σύντομο κατέβασμα στην αρχή του ρέματος και ακολουθεί πορεία ομαλή στη ράχη που βλέπει στον χιονισμένο όγκο της Μεταμόρφωσης (υψ. 2699 μ.) Δεξιά μας ο χαμηλότερος Κακάβρακας (υψ. 2463 μ.) πάνω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, γυαλίζει στο φως του πρωινού.
Φτάνοντας στην βάση της Μεταμόρφωσης επιλέγουμε να βαδίσουμε ολόκληρο το μήκος της, ψάχνοντας πέρασμα στο νότιο τμήμα της. Από εδώ ξεκινούν τα χιόνια που θα μας συνοδέψουν σε ολόκληρη την υπόλοιπη διαδρομή μας. Καιρός ιδανικός με αραιή συννεφιά που μας προστατεύει από τον ήλιο, άπνοια αλλά και δροσιά εδώ στα 2500 μέτρα.
Διαγράφοντας ένα πέταλο γύρω από τις δίδυμες κορφές της Μεταμόρφωσης κατεβαίνουμε στο μικρό ολόλευκο κοίλωμα. Δεξιά μας η κορυφή Φράγκου Αλώνι (υψ. 2678 μ.) που παρακάμπτουμε για να κατεβούμε στην θέση «Λούτσα». Έχουμε τώρα μπροστά μας τον Καλόγερο (υψ. 2701 μ.), τελικό προορισμό της μακράς πορείας μας. Μια εύκολη στην πρόσβαση κορυφή την οποία προσεγγίζουμε μετά από 4.15’ συνολικής ανάβασης.
Ποια είναι όμως η έκπληξη όταν φτάνουμε στο άκρο της! Τεράστιο βάραθρο ανοίγεται κάτω από τα πόδια μας, ένα θέαμα που μας αφήνει άναυδους. Εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί στα χρώματα της σκουριάς αναδύονται από τα βάθη εκατοντάδων μέτρων. Ιλιγγιώδη βάραθρα τυλιγμένα σε ξέφτια λευκά – υπολείμματα χιονιού. Απέναντι μας μεγαλόπρεπες οι ψηλότερες του Ολύμπου κορυφές – Σκολιό, Μύτικας, Στεφάνι, πάνω από τα χιονισμένα «Ζωνάρια» και την άβυσσο των «Καζανιών». Μια να χάνονται πίσω από διάφανες ομίχλες και μια να λούζονται στο φως. Παιχνίδια των θεών που ξύπνησαν κεφάτοι.
Ανάλαφροι και αέρινοι θα διατρέχουμε το χείλος του στεφανιού για να χαρούμε την θέα από όλες τις πλευρές. Πότε πάνω στα σύννεφα και πότε χαμένοι σε αυτά.
Μια μεγάλη στάση στο ψηλότερο σημείο επιβάλλεται, όχι τόσο για ξεκούραση, όσο για να γεμίσουμε το νου μας με εικόνες που θα αποτελούν κομμάτι των πιο όμορφων ορειβατικών μας αναμνήσεων.

- Advertisement -

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Την Κυριακή 1/6 είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη πορεία στα Άγραφα που από τον οικισμό Ζυγογιαννέικα (πάνω από την λίμνη του Μέγδοβα) θα περάσει από τις «Πόρτες των Αγράφων» και αφού παρακάμψει την κορυφή Μπορλέρο θα μας οδηγήσει στο οροπέδιο της Νιάλας και στην κορυφή Καταραχιάς (υψ. 2016 μ.)
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 την Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ