19 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος και Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος: Δύο νέοι υποεκτιμημένοι ύπουλοι & απειλητικοί εχθροί για την υγεία μας, που όμως προλαμβάνονται….

Υποεκτιμημένες από την ιατρική κοινότητα και τις αρχές Δημόσιας Υγείας είναι η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος ή Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλη θνητότητα και σημαντική νοσηρότητα, τόνισαν οι ομιλητές, μέλη της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε με αφορμή σχετικό Συμπόσιο. Όμως, οι δύο νέοι ύπουλοι εχθροί της υγείας μας πρέπει να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται κατάλληλα ώστε να μην αποβούν μοιραίοι για την ζωή των ασθενών.
Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος ( ΦΘΝ)
Με τον όρο Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, σύμφωνα με τον κο Δημήτρη Μάρα, Δ/ντή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και Πρόεδρο της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, εννοούμε την επιφανειακή και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κοινή.
Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι εξαιρετικά συχνή, δυνητικά θανατηφόρα, σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα μπορεί όμως να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό.
Ωστόσο, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η ΦΘΝ αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παραμένει υποεκτιμημένη τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τις Αρχές της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των ιατρών και των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), τα τροχαία ατυχήματα (53.599), ο καρκίνος του προστάτη (63.636) και το AIDS (5.860).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να προλάβει σε πολλούς ασθενείς τις επώδυνες επιπλοκές της.
Πρόσφατες πολυκεντρικές μελέτες, ανέφερε ο κος Αθανάσιος Γιαννούκας, Καθ/τής Αγγειοχειρουργικής Παν/μίου Λάρισας, Δ/ντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισας, έδειξαν ότι αρκετοί ασθενείς, που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν προληπτική αγωγή, η οποία γίνεται με την χορήγηση των κατάλληλων αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως είναι οι ηπαρίνες μικρού μοριακού βάρους που χορηγούνται υποδορίως καθώς και οι νέες φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα όπως η ριβαροξαβάνη, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας από εφέτος. Άλλα μέσα προστασίας σε συνδυασμό με την φαρμακευτική πρόληψη είναι η εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, η απώλεια βάρους καθώς και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Συνηθισμένα συμπτώματα της ΦΘΝ είναι ο πόνος, η ερυθρότητα, η ερυθρότητα, η ευαισθησία και το ξαφνικό οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα. Στην περίπτωση της Πνευμονικής Εμβολής μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως δυνατός πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονος βήχας, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και απώλεια συνείδησης.
Στην αγγειοχειρουργική κλινική του Παν. Νοσοκομείου Λάρισας, που είναι η μοναδική Κλινική στην κεντρική Ελλάδα, αντιμετωπίζονται 10-15 περιστατικά μηνιαίως .Ακόμη τόνισε ο κος Γιαννούκας ότι από την προληπτική ιατρική που γίνεται στη Θεσσαλία με κινητές μονάδες υγείας, από τις 1100 ανθρώπους που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν 15 περιπτώσεις ασθενών που δεν γνώριζαν καν ότι πάσχουν από φλεβική θρόμβωση.

- Advertisement -

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος ( ΠΑΝ) ή Περιφερική Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια
Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) επεσήμανε ο κος Γιώργος Σφυροέρας, Επιμελητής Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) των αρτηριών του οργανισμού, που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα. Προσβάλλει το 10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η νόσος είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες και ο επιπολασμός της αυξάνεται σημαντικά μετά το 50ο έτος.
Αρχικά, η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) είναι ασυμπτωματική, μπορεί δε να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συχνότερο σύμπτωμα της ΠΑΝ είναι ο πόνος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, ο οποίος σταματά με την ανάπαυση και εμφανίζεται πάλι με την έναρξη της βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα). Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής πονά και στην ανάπαυση (άλγος αναπαύσεως) ενώ μπορεί να εμφανίσει πληγές που δεν κλείνουν ή/και νέκρωση ιστών (γάγγραινα).
Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου συμπεριλαμβάνονται το φύλο η ηλικία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης,
η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία (ύπαρξη υψηλής χοληστερόλης) και το κάπνισμα
Η αντιμετώπιση της ΠΑΝ, ή Περιφερικής Αποφρακτικής Αρτηριοπάθειας, επεσήμανε ο κος Θωμάς Κώτσης Επίκουρος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Χειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν.Α «Αρεταίειο» και Εισερχόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, μπορεί να είναι συντηρητική (στα αρχικά στάδια)ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία συνίσταται στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου και περιλαμβάνει διακοπή καπνίσματος, αναχαίτιση της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας, φυσική άσκηση, ισορροπημένη δίαιτα και γενικότερα αποφυγή περαιτέρω έκθεσης στους λοιπούς παράγοντες κινδύνου καθώς και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η χειρουργική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη όταν υπάρχει σταδιακή επιδείνωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς παρά την άσκηση, την βελτίωση των παραγόντων κινδύνου και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης είναι απαραίτητη σε ασθενείς με άλγος ανάπαυσης, απώλεια ιστού ή/και γάγγραινα.

Τέλος, συνέχισε ο κος Κώτσης, λόγω της συστηματικής αρτηριακής βλάβης που προκαλεί η αποφρακτική αρτηριοπάθεια, πρέπει ανεξάρτητα από την ανατομική εντόπιση των συγκεκριμένων κλινικών εκδηλώσεων της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας, να ακολουθεί συστηματικός έλεγχος και σε άλλες περιοχές, όπου δυνητικά μπορεί να πάσχουν οι αρτηρίες λ. χ. στεφανιαίες αρτηρίες, ή στον τράχηλο όπου μπορεί να συνυπάρχει στένωση

καρωτίδος (αγγειοεγκεφαλική νόσος) η οποία ευθύνεται συνολικά για το 25% των Αγγειακών Ισχαιμικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, με ή χωρίς συμπτώματα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 5 – 10% του πληθυσμού άνω των 65 ετών έχει ασυμπτωματική νόσο της καρωτίδας με στενώσεις που υπερβαίνουν το 50% του αγγείου. Η νόσος της καρωτίδας είναι πιο συχνή σε άτομα υψηλού κινδύνου, π.χ. ηλικιωμένους ασθενείς, με προτίμηση στους άνδρες >60 ετών, με υπέρταση, με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιακή και αγγειακή νόσο, με διαταραχές του μεταβολισμού λιπιδίων και καπνιστές. Ακόμα και σε αυτά τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά και έχουν σημαντική στένωση, συνιστάται η άμεση και έγκαιρη αξιολόγηση από αγγειοχειρουργό.
Στα πλαίσια του Συμποσίου, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 στο ξεν. «ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» και ώρες 16.30 – 20.30 δωρεάν εξετάσεις για την περιφερική αρτηριακή νόσο ή περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, την φλεβική θρομβοεμβολική νόσο και τις φλεβικές παθήσεις γενικότερα σε περισσότερους από 200 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Η εξέταση και το Συμπόσιο γίνεται σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και τελούν υπό την Αιγίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δήμου Τρικκαίων και του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».
Το Συμπόσιο «Νεότερα Δεδομένα στην Αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής και Θρομβοεμβολικής Νόσου», πραγματοποιείται το Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο «ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» με την ευγενική χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών BAYER HELLAS και ELPEN.
###
Σχετικά με την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία
Η ΕΑΕ ιδρύθηκε το 1961. Μέλη της αποτελούν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως Αγγειοχειρουργικής, Ακτινολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας και άλλων, που ασχολούνται με την Αγγειολογία. Ο σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και προαγωγή της Αγγειολογίας στην Ελλάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλες ελληνικές ή ξένες επιστημονικές εταιρείες, οργανώσεις ή Ιατρικούς Συλλόγους.

183/19/05.12.2014
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Alpha Public Relations (APR), τηλ. 210 3645 629 , κα Καίτη Αντωνοπούλου: k.antonopoulou@apr.com.gr ή
κα Ρούλα Μητά: r.mita@apr.com.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ