19.7 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Στον Τσακαλώτο ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης

Η συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε την Κυριακή στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η ομάδα θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον συντονισμό να ανατίθεται στον Ευ. Τσακαλώτο.

- Advertisement -

Η ανακοίνωση γίνεται ανήμερα τηλεδιάσκεψης του Brussels Group.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου και προσθέτουν ότι ο υπουργός κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης, για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά.

Ακόμη η ανάθεση στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, της συγκρότησης ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Επιπλέον την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Στις 19.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του Brussels Group. Στις 18.30 συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Δηλητηριώδη δημοσιεύματα, καυστική απάντηση

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών έγινε και πάλι στόχος γερμανικών δημοσιευμάτων, μία ημέρα μετά την συνομιλία Τσίπρα με Μέρκελ. Συγκεκριμένα η Welt έγραψε πως στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του ενώ η FAZ έκανε λόγο για επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης στη σύνοδο της Ρίγας.

Φράση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ χρησιμοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να απαντήσει στις επικρίσεις των ομολόγων του και στα αρνητικά δημοσιεύματα για το πρόσωπο του. “Είναι ομόθυμοι στο μίσος τους για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους” δημοσίευσε στο Twitter.

“Όχι εύκολος, αλλά έξυπνος”

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο μεταξύ, δήλωσε πεπεισμένος, ύστερα από τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο με την Ελλάδα, ότι “το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό αλλά αποφασιστικό” έχει εισακουσθεί.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών δήλωσε: “Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους συνομιλητές μου… εγώ παίρνω ό,τι μου δίνουν. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, όχι πάντοτε εύκολος, αλλά έξυπνος. Μπορούμε να βρίσκουμε κοινή γλώσσα και, σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό επιθυμώ”.

Διαψεύδει ο Πάντοαν προσβολές

“Ουδείς προσέβαλε τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Eurogroup. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολιτισμένο και ζωηρό τόνο, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες δεν διανοείται να εκφράσει αρνητικές απόψεις για έναν συνάδελφο”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, σχετικά με δημοσίευμα του Bloomberg.

“Με τον Γιάννη οι προσωπικές μας σχέσεις είναι άριστες”, προσέθεσε ο κ. Πάντοαν.

Αντίδραση ΝΔ

“Ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση” αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης και τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών και η πολιτική που εκπροσωπεί ήταν επιλογή της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος σε αυτή την επιλογή του.

“Διότι αν προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον υπουργό του, ομολογεί ότι ως τώρα απέτυχε η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε. Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει” προσθέτει ο κ. Καραγκούνης.

Απάντηση Σακελλαρίδη

“Η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών στις στοχευμένες και κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Αναφέρει ακόμη ότι “συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Καραγκούνη ότι “ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση” και ότι “αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί είναι επιλογή της κυβέρνησης”.

ΑΝΕΛ

“Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι υπάρχουν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα που όχι απλώς υιοθετούν, αλλά έφθασαν στο σημείο να επιχαίρουν για τις προσβλητικές επιθέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται από τους εταίρους και τα φιλικά σε αυτούς διεθνή μέσα ενημέρωσης ο κ. Βαρουφάκης”, δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΠΑΣΟΚ

Με έντονη κριτική σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, στέγνωσε όλη η ρευστότητα φτάνοντας η χώρα στο αμήν και η κυβέρνηση αλλάζει τη διαπραγματευτική ομάδα.
ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ