15 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγά

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί ,γονείς και παιδιά

- Advertisement -

 

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη στα 61 χρόνια από την ίδρυσή της, απευθύνεται σε σας, εκτιμώντας ότι μέσα από το παιδαγωγικό έργο στο σχολείο συμβάλουμε σημαντικά στον αγώνα για την Ειρήνη και τη Ζωή και εκφράζουμε έμπρακτα την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τα παιδιά μας βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωπα με τις εικόνες του πολέμου, με τις εικόνες των αθώων θυμάτων από τις επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού, με τις εικόνες των πνιγμένων ανθρώπων και ιδίως παιδιών στο επικίνδυνο ταξίδι τους από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στη χώρα μας. Τείχος ορθώνεται μπροστά τους με το κλείσιμο των συνόρων γειτονικών χωρών που τους εμποδίζει να φύγουν από τη χώρα μας. Κυκλώματα και ρατσιστικές ομάδες δρουν σε βάρος των προσφύγων. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Οι εφιαλτικές εικόνες των χιλιάδων που παραμένουν στις άθλιες συνθήκες της Ειδομένης και σε άλλους χώρους “φιλοξενίας”- στην ουσία κράτησής τους δεσπόζουν στην επικαιρότητα. Περισσεύουν οι υποκριτικές δηλώσεις συμπάθειας από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν το βασικό ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που οδηγεί στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους.

Τα αμέτρητα κύματα των προσφύγων και μεταναστών δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Τα κύματα των ξεριζωμένων είναι προϊόν των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Τη φωτιά του πολέμου την άναψαν οι κόντρες και οι διαμάχες που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων.

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ξερίζωσαν τους λαούς από τις πατρίδες τους. Στη μακριά αλυσίδα αυτών των πολέμων εντοπίζουμε κατά χρονική σειρά τους εξής:

2001 – Πόλεμος στο Αφγανιστάν

2003 –  Πόλεμος στο Ιράκ

2011 –  Πόλεμος στη Λιβύη

2011 – Πόλεμος στη Συρία

Σε όλους τους πολέμους οι ελληνικές κυβερνήσεις παραχώρησαν βάσεις- ορμητήρια για την διεξαγωγή των πολέμων και άλλες διευκολύνσεις και έτσι συμμετέχουν άμεσα σε όσα οι άλλοι σχεδιάζουν σε βάρος των λαών της περιοχής μας. Και όχι μόνο. Το προσφυγικό και την ανάγκη “ελέγχου των μεταναστευτικών ροών” επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που χρησιμοποιείται στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην περιοχή και αποθρασύνει την επιθετικότητα του Τουρκικού κράτους με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα, να παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σε έκθεση του ΟΗΕ διαβάζουμε ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο –

50 εκτοπισμένοι παγκοσμίως. Ο μισός προσφυγικός πληθυσμός παγκοσμίως είναι παιδιά.

Η ΕΕΔΥΕ με τις Επιτροπές Ειρήνης πανελλαδικά, συμμετέχει και συμβάλει στο κύμα αλληλεγγύης στους μετανάστες, στην απόκρουση κάθε προσπάθειας για ρατσιστικές εκδηλώσεις από τις δυνάμεις που εχθρεύονται τους πρόσφυγες-μετανάστες και προσπαθούν να διεγείρουν το μίσος και την ξενοφοβία απέναντί τους.

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της πραγματοποίησε επισκέψεις στους τόπους διαμονής των προσφύγων-μεταναστών, όπου παρέδωσε τρόφιμα και είδη ένδυσης, διοργάνωσε ομιλία με ομιλητή τον κ. Νίκο Παπαναστάση, συνταγματάρχη ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και θέμα : « Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: Διεθνής αγώνας κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού ή πολεμικοί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ». Την Κυριακή 15 του Μάη η Επιτροπή διοργάνωσε μαζική και δυναμική πορεία από την Πηγή στα Τρίκαλα σε αυξημένη απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις και δράσεις, απαντάμε στα ερωτήματα, γιατί έρχονται οι πρόσφυγες και τι πρέπει να γίνει από τη μεριά του λαϊκού κινήματος.

       Απαιτούμε:  

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές  βάσεις.

Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία

Διεκδικούμε:

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των προσφύγων μέσα από τις κρατικές δομές χωρίς καμία ανάμειξη των διαβόητων ΜΚΟ.

Ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας – ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.

Ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Είναι ώρα – ούτε στιγμή χαμένη – για να ανέβει η πάλη των λαών ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο.

Με τις σκέψεις αυτές, σας καλέσαμε να πάρετε μέρος στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, να οργανώσουμε συζητήσεις και παρεμβάσεις μέσα στο μάθημα με θέμα το προσφυγικό. Να βοηθήσουμε τα παιδιά να εμπνευστούν από το ποίημα της Ουαρσάν Σάϊρ “Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας”, να κάνουν ζωγραφιά το περιεχόμενό του.

Σήμερα παρουσιάζουμε το σύνολο των έργων των παιδιών. Σε κάθε παιδί θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και ευελπιστούμε να σας έχουμε αρωγούς και στις επόμενες δραστηριότητές μας.

Ευχαριστούμε επίσης τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, τους εκατοντάδες μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν τα παιδιά να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους για τους πρόσφυγες.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ