23.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έργα του Αχελώου και το φράγμα Γυρτώνης

Η επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν τα έργα στον Αχελώο για να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα πλημμυρών και καταστροφές, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα υδάτων κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η προϊσταμένη της ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ κα. Ιουλία Καρυά και το στέλεχος της Περιφέρειας κα Αγγελική Βενέτη. Ο κ. Παπαγιανίδης βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλία, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου ζήτησε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών αλλά και της κατάστασης των έργων στον Αχελώο

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε στη δυτική Θεσσαλία μια πλημμύρα δεκαπενταετίας. Σε ότι αφορά τον Αχελώο σταθήκαμε τυχεροί, καθώς το νερό έφτασε δυο μέτρα πριν την υπερπήδηση των φραγμάτων. Εάν δεν σταματούσε θα είχαμε τεράστιες καταστροφές, οι οποίες θα οφείλονταν στο ότι τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν.. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν τα έργα. Παράλληλα, χρειάζεται άμεσα να υπάρξει μια εργολαβία για την συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών εκεί, την φύλαξη των έργων του Αχελώου, στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, διότι διαφορετικά θα υπάρξει λεηλασία των μηχανημάτων εκεί, αλλά το κυριότερο ενδεχόμενες μελλοντικές πλημμύρες».

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη αφορούσε το φράγμα της Γυρτώνης. Ως γνωστό το φράγμα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτή την στιγμή πρέπει να βρεθεί ο φορέας διαχείρισης του, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο ΤΟΕΒ Πηνειού. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο κωδικός χρηματοδότησης της λειτουργίας και φύλαξης του έργου. Έτσι για άλλη μια φορά και χωρίς η Περιφέρεια να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, καλείται να το συντηρήσει. Το φράγμα της Γυρτώνης αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την άδεια χρήσης νερού, και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Για να γίνει αυτό πρέπει να πραγματοποιηθούν δοκιμές και να παραδοθεί οριστικά το έργο. Από την αιρετή Περιφέρεια έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την άδεια χρήσης νερού, αλλά και ως προς την ΔΕΗ, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Για ακόμη μια φορά, εμφανίζεται το πρόβλημα που αναφέρουμε εδώ και πολύ καιρό και αφορά στη λειτουργία αυτών των έργων, μετά την ολοκλήρωσή τους, διότι ναι μεν τα κατασκευάζει το Υπουργείο, αλλά μετά πρέπει να βρεθεί ο φορέας λειτουργίας. Ο φορέας λειτουργίας χρειάζεται χρήματα. Η πενιχρή, ελάχιστη χρηματοδότηση την οποία δίνουν στην Περιφέρεια είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διαχείρισή τους από εμάς. Υπήρξε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Σπίρτζη και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πρόκειται να έχουμε συνάντηση με μια ατζέντα των έργων που χρήζουν παρέμβασης στη Θεσσαλία.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε και ακόμη ένα έργο, για το οποίο εγκρίθηκε τόσο η πίστωση όσο και το τεχνικό δελτίο και στο προσεχές διάστημα αναμένεται να βγει η δημοπρασία. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 8.300.000 ευρώ, για την προστασία των παρόχθιων εκτάσεων και τροφοδοσίας δικτύου ΤΟΕΒ με βαρύτητα από τον ρουφράκτη Γυρτώνης..

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες κατάντη του φράγματος της Γυρτώνης, δηλαδή μετά το φράγμα όπως κατευθύνονται τα νερά προς την θάλασσα. Ο λόγος της πλημμύρας άπτεται του στενέματος της κοίτης του Πηνειού και δεν οφείλεται στο φράγμα Γυρτώνης. Για το ζήτημα των πλημμυρών ο κ. Γ. Λαδόπουλος ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να πραγματοποιήσει την καταγραφή των ζημιών για να γίνουν κατόπιν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Κώστας Αγοραστός: «Άμεση ανάγκη και εθνικό καθήκον να προχωρήσουν τα έργα στην Κάρλα»

«Αναλάβαμε μια εθνική ευθύνη να υλοποιήσουμε τα έργα στη λίμνη Κάρλα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα του εφησυχασμού, αν αυτά δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ο εντεταλμένος σύμβουλος υδάτων κ. Γιώργος Λαδόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και οι νομικοί εκπρόσωποι των περίπου 200 ιδιοκτητών των παρακάρλιων περιοχών του Ριζοβουνίου και του Στεφανοβικείου, των οποίων οι ιδιοκτησίες απαλλοτριώθηκαν.

Όπως έγινε γνωστό, έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ της παρακατάθεσης των χρημάτων των απαλλοτριώσεων όλων των εκτάσεων, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε οι ιδιοκτήτες πρέπει να τις εγκαταλείψουν για να προχωρήσουν τα έργα. Οποιαδήποτε αντίθετη εξέλιξη αποτελεί ποινικό αδίκημα κατάληψης δημοσίας έκτασης και επισύρει ποινές. Παράλληλα, ενδεχόμενη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων (πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015) σημαίνει ότι η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει περίπου 250 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Από το Μάιο του
2014 που αναλάβαμε έργα ανασύστασης της λίμνης Κάρλα έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να προχωρήσουν τα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Επειδή όμως το έργο αυτό είναι πολυσύνθετο και εμπλέκονται πολλοί χρειαζόμαστε την συνεργασία όλων. Έχουμε αναλάβει ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πρέπει να πετύχουμε σύντομα, διαφορετικά η χώρα θα επιστρέψει περίπου 250 εκατ. ευρώ και σ’ αυτό θα έχουν ευθύνη, εκείνοι που εμποδίζουν την γρήγορη κατασκευή του έργου».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης κάλεσε για άλλη μια φορά τις υπηρεσίες της αρχαιολογία να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες των διαγωνισμών για τις εργολαβίες που τις αφορούν. Ακόμα έγινε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς και κατοίκους του Ριζοβουνίου και του Στεφανοβικείου για την πληρέστερη ενημέρωσή τους.

Επιπλέον ο κ. Αγοραστός ζήτησε την κατανόηση των κατοίκων της περιοχής: «Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου και των αγροτών, γιατί το έργο γίνεται και προς όφελός τους. Τα χρήματα από τις απαλλοτριώσεις έχουν ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρέπει να αφήνουν τις κατασκευάστριες εταιρείες να μπουν μέσα να ολοκληρώσουν το έργο, γιατί έτσι θα ποτίζουν με χαμηλότερες τιμές από αυτές που πληρώνουν σήμερα για το νερό. Είναι προς όφελος της ευρύτερης περιοχής, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της πάνω του όλη η Ευρώπη και πρέπει μέχρι 31/12/2015 να έχει παραδοθεί».

Σύσκεψη για τον προγραμματισμό έργων στο νέο ΕΣΠΑ μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Κιλελέρ

Κώστας Αγοραστός: «Συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα και ωριμότητα έργων εν’ όψη και του νέου ΕΣΠΑ»

Θανάσης Νασιακόπουλος: «Άριστη η συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας»

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τρέχοντα θέματα και έργα του Δήμου Κιλελέρ είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τον δήμαρχο Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλο. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στο Δήμο Κιλελέρ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της υδροδότησης όλων των διαμερισμάτων του Δήμου και διαπιστώθηκαν οι κοινές απόψεις για την προτεραιότητα των έργων που πρέπει να δρομολογηθούν για επιλύσουν οριστικά το ζήτημα της υδροδότησης. Επιπροσθέτως συζητήθηκε το θέμα της αποχέτευσης που αφορά στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλελέρ άνω των 2.000 κατοίκων.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των σχολείων του δήμου, θέματα εσωτερικής οδοποιίας αλλά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου Κιλελέρ.
Συνολικά, αποφασίστηκε να κατατεθούν μελέτες για το σύνολο των έργων το συντομότερο δυνατό γιατί είναι ιδιαίτερα πιεστικά τα χρονικά περιθώρια.

«Στο Δήμο Κιλελέρ η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποίει σε συνεργασία με το Δήμο και άλλους φορείς έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ. Τα έργα αυτά μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα σημαίνουν θέσεις εργασίας και διάχυση κοινοτικών και άλλων κονδυλίων στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ή αιρετή Περιφέρεια είναι με όλες της τις δυνάμεις αφοσιωμένη στην κοινή Θεσσαλική Προσπάθεια. Συνεργαζόμαστε με όλους του Δήμους της Θεσσαλίας έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα και ωριμότητα έργων εν’ όψη και του νέου ΕΣΠΑ. Δίνουμε λύσεις και παρεμβαίνουμε, όπου απαιτείται, με μοναδικό γνώμονα άμεσα οφέλη για τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Από την πλευρά του ο κ. Θ. Νασιακόπουλος σημείωσε τα εξής: «Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε το έμπρακτο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη για το Δήμο μας. Είχαμε μια συνάντηση σε άριστο κλίμα και επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου. Είμαστε βέβαιοι και ευελπιστούμε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον για το καλό των πολιτών του Δήμου Κιλελέρ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Δεσπόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κιλελέρ υπεύθυνος τεχνικών έργων και οικονομικών Αντώνης Ρεντζιάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Μιλτιάδης Αραμπατζής, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Λυτροκάπης και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο σημαντικό αρδευτικό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτζατζής»:  «Κατασκευή 2ου ταμιευτήρα Γλαύκης Λάρισας» προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ. Το έργο αυτό έχει σαν στόχο την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών.

Τα έργα του ΕΣΠΑ στο Δήμο Κιλελέρ:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
200.669,58 €
3/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
688.800,00 €
ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ: ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
650.000,00 €
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
550.000,00 €
ΑΝΟΡΥΞΗ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ Τ.Κ. ΜΕΛΙΣΣΑΣ & ΑΡΜΕΝΙΟΥ
1.071.000,00 €

ΣΥΝΟΛΟ
3.160.469,58 €

.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ