19.6 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας αναβολής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών.
Οι εφημερίδες.
Τελικά κανείς δεν χάνεται σ’ αυτόν τον κόσμο. Διότι κάποιοι, πείτε τους εσείς καλούς Σαμαρείτες ή από μηχανής θεούς, δεν πρόκειται να τον αφήσουν να χαθεί. Φτάνει ο ίδιος να μη χάσει δύο βασικά και πολύτιμα στη ζωή του πράγματα: την υπομονή και την ελπίδα του. Τα υπόλοιπα έρχονται σχεδόν μόνα τους. Και μάλιστα εκεί που δεν τα περιμένει. Σαν μια ευχάριστη έκπληξη. Να, όπως έγινε με τον περιώνυμο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) που λαχτάρησε κόσμο και κοσμάκη. Ακόμη και αυτούς που εμπνεύστηκαν και επέβαλαν το βαθύτατα καινοτόμο αυτό μέτρο.
Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για τους σκληρά (φορολογικά και εν γένει οικονομικά) δοκιμαζόμενους πολίτες. Επελήφθη ήδη αυτοπροσώπως ο… μακρινός Σεπτέμβριος. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πλούσια πείρα έχει πείσει, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, ότι ο μήνας αυτός έχει την ικανότητα να τακτοποιεί όλες μας τις εκκρεμότητες και μάλιστα με τον καλύτερο (δυνατό) τρόπο. Έτσι, με την αναγγελθείσα δια στόματος Βενιζέλου (κάθε άλλο παρά τυχαία η επιλογή του προσώπου – αγγελιαφόρου) αναβολή, για άλλη μια φορά, διαψεύσθηκαν οικτρά οι Κασσάνδρες, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του συρμού η οποία, ανεξάρτητα από την ακρίβειά της, έχει τη δύναμη να κυριολεκτεί. Τζάμπα προφήτευαν λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς -στο βάθος, βέβαια, προσδοκώντας μικροπολιτικά και πρόσκαιρα οφέλη.
Από την άλλη, τα -έστω- κατά κοινή ομολογία πολλά και μεγάλα λάθη με τα οποία διανθίστηκε, ως μη ώφειλε, η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ έδωσαν μια ακόμη ευκαιρία στους καλούς μας κυβερνώντες να εκφράσουν και να εξαντλήσουν, θα λέγαμε, την ευαισθησία τους. Να αφουγκραστούν και να νοιώσουν βαθιά μέσα στα φυλλοκάρδια τους τον καημό του λαού τους, οπότε αυτός μπορεί πια να συνεχίσει, ή να ξεκινήσει τώρα, δεν είναι αργά, αν δεν το είχε περιλάβει στο πρόγραμμά του φέτος, τα μπάνια του άνετα και ήσυχα στις ανά την Ελλάδα –ελεύθερες ακόμη- γραφικές παραλίες. Χωρίς να αγωνιά και να βασανίζεται για το από πού και πώς θα εξοικονομήσει, μες στην αυγουστιάτικη ραστώνη και άπνοια, το ποσό της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Για τις υπόλοιπες, έχει ο Θεός…
Αλλά θα ρωτήσει κανείς, αφού δεν υπάρχουν σήμερα χρήματα, πώς θα βρεθούν σε ένα μήνα περίπου, οπότε οι ανάγκες θα είναι περισσότερες και μεγαλύτερες. Δεν είμαι εγώ, φυσικά, αυτός που θα υποδείξει προσοδοφόρες πηγές και πρόσφορους τρόπους άντλησης χρημάτων. Απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, εκτός από την κλασική και άκρως αποδοτική μέθοδο της αποταμίευσης (οι παλαιότεροι θυμούνται από τα μαθητικά τους χρόνια την έκθεση για τα ευεργετικά αποτελέσματα της αποταμίευσης, όπως επίσης και ότι η καλύτερη κέρδιζε ως βραβείο ποσό κατατεθειμένο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), υπάρχουν, ας πούμε, τα λαχεία, το ΠΡΟ-ΠΟ, το στοίχημα, καθώς και πλήθος άλλων εξίσου λαμπρών ευκαιριών προκειμένου να εξεύρει κανείς χρήματα, όχι μόνο για να καλύψει τις τρέχουσες και πιεστικές ανάγκες του, αλλά και να ξυπνήσει μιαν ωραίαν πρωίαν κολυμπώντας κυριολεκτικά στα πλούτη και τα μεγαλεία. Αρκεί, βέβαια, να μη διστάζει να δοκιμάζει την τύχη του, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται –και, εδώ που τα λέμε, στις μέρες μας, δεν είναι και λίγες.
Πώς το έλεγε εκείνος ο συμπαθής τύπος στη διαφήμιση; Κι αν σου κάτσει;
ΥΓ. Δεν έχει και τόση σημασία το γεγονός ποιος εμπνεύστηκε τη σωτήρια λύση της αναβολής για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Ο έπαινος, πάντως, μαζί με την ευγνωμοσύνη όλων αυτών που ανάσαναν, ανήκει σε κάθε περίπτωση, σ’ αυτούς που θαρραλέα και γενναιόδωρα την αποφάσισαν.

- Advertisement -

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ