27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τι είναι οι Κιρσοί

Με τις αρτηρίες πηγαίνει το αίμα από την καρδιά, στα διάφορα μέρη του σώματος. Με τις φλέβες επιστρέφει το αίμα πίσω στη καρδιά. Οι φλέβες είναι εφοδιασμένες με βαλβίδες για να μπορούν να υπερνικήσουν τον νόμο της βαρύτητας. Σ’ ορισμένα άτομα, οι επιφανειακές φλέβες παύουν να λειτουργούν σωστά, γιατί το τοίχωμα τους είναι ευπαθές και δεν αντέχει τη καθημερινή καταπόνηση. Έτσι το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις αυξάνονται τοπικά και οι φλέβες διαστέλονται. Oι διεσταλμένες αυτές επιφανειακές φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοί. Φλεβίτιδα, αποκαλούσε παλιά ο κόσμος, τους παραμελημένους και πολύ διεσταλμένους κιρσούς. Ο όρος αυτός είναι αδόκιμος και τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί.

- Advertisement -

Γιατί να θεραπεύσω τους κιρσούς

Οι κιρσοί θεωρούνται δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων και στη συνηθισμένη τους μορφή, δεν είναι επικίνδυνη πάθηση. Αν όμως δεν θεραπευθούν έγκαιρα, μπορεί με τον καιρό να προκαλέσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια, δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους ασταγάλους (υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία) και θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα). Όλα τα παραπάνω είναι πολύ ενοχλητικά αισθητικά, αλλά όχι επικίνδυνα. Πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών (εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα) και τα άτονα φλεβικά έλκη. Στην εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, ένα κομμάτι θρόμβου μπορεί να ξεκολλήσει από τα πόδια, να φράξει τα αγγεία του πνεύμονα και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, που είναι εξαιρετικά επείγουσα και επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή μας.

Σημάντικό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε, ότι οι κιρσοί στα κάτω άκρα είναι μία πάθηση εξελικτική, που με το καιρό επιδεινώνεται και όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της θεραπευθεί, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη, αποτελεσματική και αισθητικά άριστη είναι η θεραπεία της. (βλέπε ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ)

πηγή:valsamisveins.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ