21.4 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το γονίδιο του Αλτσχάϊμερ έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες

Σχεδόν τα 2/3 των πασχόντων από Αλτσχάϊμερ στην Αμερική είναι γυναίκες και οι επιστήμονες τώρα ψάχνουν να βρουν το γιατί καθώς η επικρατούσα θεωρία ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες συνήθως ζουν περισσότερο από τους άνδρες, πλέον αμφισβητείται.
Γιατί η νόσος Αλτσχάϊμερ «προτιμά» τις γυναίκες; Είναι γονιδιακό το αίτιο, μήπως είναι βιολογικές διαφορές στον τρόπο που γερνούν ή παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής; Τα ερωτήματα που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου στις γυναίκες είναι πολλά και οι απαντήσεις ελάχιστες.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Alzheimer’s Association, οι γυναίκες σε ηλικία 65 ετών έχουν 1 στις 6 πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου στο υπόλοιπο του βίου τους, την ώρα που οι αντίστοιχες πιθανότητες για τους άνδρες είναι 1 στις 11. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την νόσο, παραδέχεται η Roberta Diaz Brinton, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Επισημαίνει όμως ότι «κατά μέσον όρο οι γυναίκες ζουν 4 με 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και γνωρίζουμε ότι η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια ασθένεια που αρχίζει 20 χρόνια πριν από την διάγνωσή της. Τόσο νωρίς αρχίζει σιωπηρά η κυτταρική βλάβη», λέει. Και όταν αρχίσει, οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών υφίσταται ταχύτερα ζημία σε ορισμένες περιοχές.

Η εμμηνόπαυση θα μπορούσε να είναι ένα κομβικό σημείο που αφήνει ορισμένες γυναίκες ευάλωτες αλλά ακόμη διερευνάται. Η γονιδιακή ερμηνεία όμως είναι περισσότερο αποκαλυπτική. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford ανέλυσαν δεδομένα 8.000 και πλέον ατόμων για μια μορφή γονιδίου που σχετίζεται με κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, το ApoE-4 και διεπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν ένα αντίγραφο της συγκεκριμένης παραλλαγής αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο απ’ ότι άλλες γυναίκες που δεν το είχαν.

πηγή:iatropedia.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ