20 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το ελληνικό κουτσομπολιό στην ακμή του

Κουτσομπολίστικο ευθυμογράφημα από το Θεσσαλό Πολίτη Βάιο Φασούλα
Παλιά, αλλά και τώρα…
εν έτη 1995, παρακολουθώντας κάποια καναλοεκπομπή με κομματικούς «η-θοποιούς», άριστους υποκριτές, ψεύτες και κουτσομπόληδες των αυταρχι-κών κυβερνήσεων, θυμηθήκαμε παλιότερα κουτσομπολιά γυναικών που αντάμωναν σε κάποια βρύση του χωριού ή σε κάποια γειτονιά. Τη διαφορά στα κουτσομπολιά χωριού-γειτονιάς και καναλο-«πολιτικών» δε θα τη δείξουμε εμείς. Εμείς αντιπαραθέτουμε ακριβώς όπως γράψαμε την άνοιξη του 1995…, «Προς την εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” Τρικάλων- ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΤΣΟΜΠΟΛΙΟΥ…»
“…Αμ γιεμ τι ψάχν’ς και τι τηράς. Ικείνους η τραόπαπας την αντράλ’σε τ’χήρα τ’ Στάθ’. Δεν τηράει τα χάλια τ’ απ’ του φυγ’ του κουρίτσ’ κι δεν ξέρ’ σαπού βρίσκιτε, αλλά τηρά ου μαγκούφ’σ τσι χήρας τα μαστάρια, απ’ να τουν κόψ’ου Θεός την κούτρα..”
“Κι ποια τσούπρα του ‘φυγε μωρ’ Λαμπρινή απ’τα τρία;”
“Αι γιεμ ποιο άλλο, να η Κρουστάλου…”
*
…”Αφκητε να σας μολοήσω κι γω τι άκσα. Τρανός καβγάς ψες βράδ’, άναψ’του πελεκούδ’ κι τσι Βαγγιλιός. `Επ’ σι πάλι ματσούκ’ απ’ να τουν μάσ’ η ψόφους, του γελαδάρ’ ,του χτήνους. Κρίμα στη Βάγγιου, πάει χαράμ’ αυτή η γ’ναικούλα”…
*
…”Αι κι να σας πω κι ‘γω, πάει, χάλασ’η κόσμους, φτου, φτου, φτάτε στα κόρφια σας κι αλάργα απ’ τα κουνάκια μας. Πάν’ στου μαντρί τσακώθ’καν για τον παλιότραο. Κι ξέρ’τε γαιτί; Γιατί αμπήδ’σε η τράους του Μήτρου, τη γίδα τ’ Περικλή. Σκουτώθ’καν γιεμ’ με τσι κλούτσις, μακιλεύκαν, σας λέου”…
*
…”Αμ να σας πω κι γω για τουν Μήτσου του γαλατά να γιλάστε κι να σας φύγ’ η αφαλός. `Ααα! Αυτός δε τρώετι με τίπουτις. Τον τσάκουσ’ η γιος τ’ Μηνά τ’ αρκουδουτσέλγκα στη στρούγγα που ανακάτουνε το γάλα κι το νόθευτε. Ε! το τι έγινε άλλου πράμα. Μέχρι κι τα ζλάπια ούλα μαζώχ’καν να δουν του παγγίρ’. Ούι μανούλα μ’ κι έτ’χε, η δόλια μ’, να περνάου από κι και σαν άκσα να βελάζ’ η Μήτσους, πλάλισα να τηράξω, κι τι να δω. Εκείνους η αλητάκος
τουν έχουσε το κεφάλι μες στου καρδάρι, και να τουν λέει, γαλατόπλασμα θα σι πνίξου. Ούι γιεμ κι αφαλουκόπκα η καημένη μ’. Άλλου να σας μολογάω κι άλλου να γλέπ’τε μι τα μάτια σας κι ν’ακούτι μι τα αυτιά σας…”
*
…”`Αντες κι πουλλά είπαμι. `Ωρα είν να παένου κι τσι Βασίλου να μ’πει κανά χαμπέρ’. Ταχιά να’χου να σας πω τι θα γέν’ μι του προυξενιό τσι Κατίνας.
Θα ταιρίαξ’, δε θα ταιριάξ’, ταχιά θα μάθουμι. Να βάλ’το χέρ’ η γεραμπής να του πάρ’ η κιαρατάς απ’ τ’ ατίμασ’ του κουρτσάκ’ κι νουά να πάρ’τσι πλαϊές, του καημένου…”
*
…”Κι γω παένου. Αν έρθ’ η Σταύρους κι δε μ’ εύρ’ χάθ’κα η μαύρη μ’.
Κι που’ στε γυναίκες. `Οτ’ είπαμ’, είπαμ κι να μείν’ αναμεταξύ μας. Να τα πάρ’ η αέρας κι να τα σκουρπίσ’ τσι στράτες κι στα σοκάκια…”

- Advertisement -

Κι άλλα πολλά θα μπορούσε να αναφέρει κανείς γύρω απ’ το άκακο κουτσομπολιό της εποχής το οποίο, πολλές φορές, πέρα από το ότι έφερνε απόλαυση και γέλιο, ήταν ακίνδυνο και σταματούσε εκεί. Αν μεταφράσει κανείς τα παραπάνω (και ασφαλώς στη γνωστή γλώσσα) και τα μεταφέρει στα σημερινά δεδομένα και …κολλήσει τις αχαρακτήριστες φραστικές συμπεριφορές και χειρονομίες «πρωταγωνιστάδων» παράλογων-κομματικών θεάτρων, θα δει ότι πρόκειται για ένα «σύγχρονο» κουτσομπολιό, άξιο για τους …πολιτικούς και τους χαρακτήρες τους που εστιάζονται στο …κοινοβούλιο, και αντάξιο για την πατρίδα μας…».
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Με εκτίμηση Φασούλας Βάιος Γερμανία 1995.
…………….
Κι εσείς, σήμερα, πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη 2014, δείτε σε ένα τηλεοπτικό βλακοκάναλο…, δεν προτείνουμε κάποιο αθηναϊκό, ίσως στην επαρχία σώζεται κάποιο…, ένα πάζλ «πολιτικών» και μην προσπαθήσετε να βραβεύσετε τον καλλίτερο κουτσομπόλη. Στην αναζήτηση και επιλογή θα έχετε δυσκολίες. Αφουγκραστείτε τους μόνο στη βουλή που την έχουν κάνει χοιροπανδοχείο και καμαρώστε τη ντροπή…
«Ε.Ε.» – Τρίκαλα Νοέμβριος 07 2014 www.fasoulas.de * e-mail: vaios@fasoulas.de

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ