15.5 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Υπ. Υγείας: Νέες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αύξηση κατανάλωσης γενοσήμων

Νέα μέτρα, με στόχο την αύξηση του όγκου συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων περιλαμβάνει νέα Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (δείτε την εδώ).

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, με την ΥΑ καθιερώνονται νέοι, ελάχιστοι, ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων, ώστε να επιτευχθεί αύξηση του όγκου της τάξης του 40%, στους εξωτερικούς ασθενείς, έως το Δεκέμβριο του 2015. Οι στόχοι αυτοί, δε, τίθενται βάσει διαθεσιμότητας των φαρμάκων αλλά και κατανάλωσης σε κάθε θεραπευτική κατηγορία, ενώ αφορούν όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί θα ενημερώνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ τα όρια του καθενός- όπως αναφέρεται στη σχετική ΥΑ- θα διαμορφώνονται ανάλογα με την ειδικότητα του, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί καθώς και την Περιφέρεια στην οποία ανήκει.

Ποιοί εξαιρούνται

Το μέτρο αυτό, πρέπει να σημειωθεί, δεν θα έχει καθολική ισχύ. Αντίθετα, από τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και τη φαρμακευτική δαπανη εξαιρούνται τα εμβόλια αλλά και οι συνταγές για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, μεταξύ των οποίων είναι οι χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια, οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, οι καρκινοπαθείς, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση και οι ασθενείς μεπνευμονική υπέρταση.

Σε περίπτωση επανειλημμένης και αδικαιολόγητης απόκλισης από τα όρια συνταγογράφησης οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο “ποινών”, που μπορεί να φθάσει έως και σε προσωρινό αποκλεισμό από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από δύο μήνες μέχρι δώδεκα μήνες.

πηγη:http://www.stogiatro.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ