20 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ-Η επιστήμη στον χωροχρόνο

Τα τελευταία νέα που αφορούν την επιστημονική άνθηση έχουν επικεντρωθεί στην απόδειξη της θεωρίας του Albert Einstein σχετικά με την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων. Πρόκειται για διαταραχές οι οποίες διαδίδονται στον χωρόχρονο. Τα βαρυτικά κύματα είναι οι «ρυτιδώσεις» που δημιουργεί η κίνηση των υλικών σωμάτων μέσα στο χωροχρονικό συνεχές, το οποίο έχει τέσσερις διαστάσεις (τρεις χωρικές και μία χρονική) και, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, παραμορφώνεται. Έτσι, οι βαρυτικές δυνάμεις προκαλούνται από την καμπύλωση του χωροχρόνου. Επειδή είναι εξαιρετικά ασθενή, τα κύματα ήταν αρκετά δύσκολο να εντοπισθούν 100 χρόνια πριν λόγω της έλλειψης ικανών τεχνολογικών μέσων.

- Advertisement -

Οι επικεφαλείς του πειράματος LIGO στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ανίχνευσαν άμεσα τέτοιες διαταραχές (κύματα) που διαδίδονται στο χωροχρονικό συνεχές, όπως προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Επομένως, δικαίωσαν τον Αϊνστάιν δείχνοντας επίσης πως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που ούτε ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς όλων των εποχών δεν μπορούσε να διανοηθεί έναν αιώνα νωρίτερα.

Η αξία αυτής της επιβεβαίωσης μίας τόσο σημαντικής θεωρίας ανατρέπει την ιδέα λειτουργίας του σύμπαντος και εισάγει νέα δεδομένα στον κόσμο της επιστήμης. Έξαλλου, η επιστήμη παίζει καταλυτικό ρόλο στην σύγχρονη καθημερινότητα του ανθρώπου καθώς όλα συνδέοντα έμμεσα ή άμεσα με αυτή.

Ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα μας θα διαβάσετε για πολλά ενδιαφέροντα θέματα όπως μια συνέντευξη με την υπεύθυνη του προγράμματος free mobility , την επίσκεψή μας στο εικαστικό κέντρο Προβίδα στα πλαίσια του προαναφερθέντος προγράμματος καθώς και για την κριτική του βιβλίου « Το λουλούδι της ερήμου». Επίσης μέσα από την εφημερίδα μπορείτε να ενημερωθείτε για το κίνημα του φεμινισμού, να γνωρίσετε το βιβλίο «Ιόλη» , την Σούζαν Σάραντον και την κωμωδία « Θεέ μου τι σου κάναμε!». Τέλος, θα πληροφορηθείτε για τις σεξουαλικές επιθέσεις από μετανάστες, για τον Justin Bieber και για το κίνημα Pegida.

Οι αρχισυντάκτριες:

Παπαζήση Σοφία

Πουλιανίτη Βασιλεία

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ