14.2 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.» Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. 26.9.2016

- Advertisement -

 

Το έργο έχει παιχτεί πάρα πολλές φορές. Κάθε φορά που καλούμαστε να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που αποτελεί και ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση μιας κρίσιμης για τη χώρα αλλά και για την οικονομία, αξιολόγησης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κυρίως, έχει ακριβώς την ίδια στάση. Πρώτα προσπαθεί να υποδαυλίσει και να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας με κινδυνολογίες περί καθυστερήσεων, ύστερα καταφεύγει στη γνωστή παραπληροφόρηση και τελικά, ο απώτερος στόχος όλων είναι αυτή η Κυβέρνηση να μην τα καταφέρει ποτέ και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου εσείς να ξαναέρθετε στις καρέκλες που καθόσασταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, συμπεριφέρονται και συζητούν λες και η πρώτη τους εκλογή ως κόμματα, αλλά και ως Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου έγινε το Σεπτέμβριο του 2015. Λες και πιο πριν δεν υπήρχε χώρα, δεν υπήρχαν κυβερνήσεις, δεν ήταν αυτοί που χειρίστηκαν τα πολιτικά και τα οικονομικά δρώμενα αυτής της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα και για πολλές δεκαετίες.

Επίσης, αυτό που εξοντώνει κυριολεκτικά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος αυτοκριτικής και το όψιμο ενδιαφέρον για τη νεολαία που γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα ή για τη νεολαία που εμείς εξολοθρεύουμε στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί θυμηδία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που χειριστήκατε τις τύχες της χώρας και των πολιτών της για πολλές δεκαετίες, θεωρώ ότι το τελευταίο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς, σε μια Κυβέρνηση η οποία έχει δημοκρατικά εκλεγεί για τρεις συνεχόμενες φορές και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού δύο φορές και με το δημοψήφισμα τρείς και εντέχνως, συνεχίζετε να αποκρύπτετε το γεγονός ότι συζητάμε μια συμφωνία την οποία θέσαμε ενώπιον του ελληνικού λαού και δεν την φέραμε μετά τις εκλογές. Αυτό το κάνετε προφανώς, γιατί δεν μπορείτε να απολογηθείτε για το τι ψηφίσατε.

Θέλω να θυμίσω, ότι για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 σύσσωμο τότε το πολιτικό σύστημα έλεγε, ότι ήταν καταστροφικές και ότι η χώρα δεν τις έχει ανάγκη και μας καλούσατε όλοι μαζί να συγκυβερνήσουμε. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω τώρα θυμηθήκατε, ότι πρέπει ξαφνικά να ξαναέρθετε στα πράγματα, γιατί εμείς καταστρέφουμε το μέλλον της χώρας;

Εμείς θεωρούμε αδιανόητη αυτή τη στάση και προχωράμε με συνέπεια σε μια σειρά από τομές, οι οποίες εδραιώνουν και τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στη χώρα. Επιβάλουμε τη νομιμότητα και στο τηλεοπτικό τοπίο και χτίζουμε τη δημοκρατία. Χτίζουμε με υπομονή τις βάσεις για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, κυρίως, όμως, αυτό που έχουμε ως μέλημά μας είναι η ανταποδοτικότητα στην κοινωνία και στους πολίτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν γίνεται να μην στηλιτεύουμε και τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, η οποία συνεχώς βρίσκεται απέναντι και υπονομεύει αυτή την προσπάθεια, διότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του πολύ μεγάλου πλούτου και συνήθως συντάσσεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Υπόσχεται επιστροφή των χρημάτων στους καναλάρχες, αλλά και περικοπές στους συνταξιούχους και αυτό θα πρέπει όλοι να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας και, κυρίως, οι Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό που πραγματικά ενοχλεί, είναι ότι με το παρόν νομοσχέδιο 2,8 δισ. θα δοθούν άμεσα στην ελληνική οικονομία και το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού είναι προγραμματισμένο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη ανάσα ρευστότητας θα συμβάλει στην ανάταση της αγοράς και θα εδραιώσει τη στροφή στην ανάπτυξη.

Με το παρόν, λοιπόν, νομοσχέδιο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά φυσικά τη διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχουμε δεχθεί πάρα πολύ κριτική, διασφαλίζεται ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Βέβαια, και στο θέμα αυτό οι τερατολογίες της Αντιπολίτευσης δεν έχουν τέλος. Η διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας εταιρίας συμμετοχών με στόχο την ανάπτυξή τους και όχι την πώλησή τους, δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γινόταν επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Στόχος είναι η ενίσχυση του δημόσιου αυτού χαρακτήρα, των κρίσιμων υποδομών και σε καμία περίπτωση η πώληση. Δυστυχώς – και αυτή η προοπτική της μη πώλησης – φαίνεται, ότι ενοχλεί ορισμένους και, κυρίως, κάποιους από την Αντιπολίτευση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβερνητική προσπάθεια θα ενταθεί και θα δοθεί έμφαση στη μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και τη δύναμή μας για να αφήσουμε μια για πάντα πίσω την ελληνική τραγωδία, που συντελέστηκε με τα μνημόνια, τα οποία δεν φέραμε εμείς. Είμαστε σίγουροι, ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί ο ελληνικός λαός, σε πείσμα όλων και με επιμονή, συνεχίζει να στηρίζει αυτή την απίστευτη προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχωράει στο μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στην σύγχρονη ιστορία! Μέσα σε λίγους μήνες όλος ο δημόσιος πλούτος μεταφέρθηκε στο υπερταμείο ξεπουλήματος, που είναι κάτω από τον άμεσο έλεγχο και την διοίκηση των δανειστών, και τα έσοδά του πηγαίνουν κατευθείαν στον Μινώταυρο του «δημόσιου» χρέους, για έναν ολόκληρο αιώνα!!.
Η κυβέρνηση παράλληλα προχωράει:
– στο άμεσο ξεπούλημα / ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, (πούληση ποσοστού της ΔΕΗ) δημόσιων χώρων (Ελληνικό) και υποδομών (Εγνατία Οδός).
– στην εμπορευματοποίηση, έμμεση ιδιωτικοποίηση όλων των «δημόσιων αγαθών», που τα μετατρέπει σε εμπορεύματα για κερδοφορία των τωρινών και αυριανών ιδιοκτητών τους (με πιο χαρακτηριστικές τις αποφάσεις για την «τιμολόγηση του νερού»)
Η πολιτική αυτή αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ ενάντια στους εργαζόμενους, τον λαό, την ίδια μας την χώρα, γιατί!
– Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών όπου έγινε οδήγησε σε εκτίναξη των τιμολογίων και σε κατάρρευση των δημόσιων υποδομών, γιατί οι καπιταλιστές που τα πήρανε κοίταξαν όπως πάντα πάνω από όλα το κέρδος.
– Καταστρέφει μακροπρόθεσμα κάθε δυνατότητα λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας απέναντι στα συμφέροντα των δανειστών, κάθε πολιτικής σε όφελος της εργατικής τάξης και του λαού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχωρά μαζί με τους «Θεσμούς» την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αυτή την φριχτή πολιτική γιατί όλοι μαζί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου που ετοιμάζεται να κατασπαράξει τον δημόσιο πλούτο.
Αυτή την πολιτική προωθεί η ΕΕ σε όλη την Ευρώπη.

Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα παλεύουν για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν την ευρωμνημονιακή κόλαση, αυτούς που την στηρίζουν και την προωθούν.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για την οικοδόμηση ενός μετώπου πραγματικού αγώνα στηριγμένο πάνω στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, ενάντια στην αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που φρόντισε με το καλημέρα να δείξει ότι και σε αυτό το μέτωπο δεν θέλει να κάνει τίποτα, ότι συνεχίζει την πολιτική των Ναινέκων, όπως και στο δημοψήφισμα, όπως και στο ασφαλιστικό.
Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των
εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ και όλων των άλλων εργαζομένων. Καλεί σε μαχητικό αγώνα, με όλες τις μορφές, με καταλήψεις, με άρνηση πληρωμών των λογαριασμών στο ιδιωτικό νερό για να ανατραπεί η άθλια απόφαση της άθλιας αυτής κυβέρνησης.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Πως είναι δυνατόν να συμβιβαστούν οι ληστρικές απαιτήσεις τοκογλυφικών οίκων τραπεζών, με την ανάγκη χιλιάδων «αιχμαλώτων» δανειοληπτών, οι οποίοι αδυνατούν λόγω της υποβάθμισης της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης να ανταπεξέλθουν στις παράλογες απαιτήσεις του τραπεζικού συστήματος; Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός φαίνεται πως έχει τη λύση για έναν συμβιβασμό, που όμως δεν καταφέρνει να τετραγωνίσει τον κύκλο! Στο περιφερειακό συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου εντάχθηκε ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά και από αίτημα του συλλόγου δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Οι συμβιβαστικές «λύσεις» που προτάθηκαν κάθε άλλο παρά στοχεύουν στην ανακούφιση των δανειοληπτών, που σπρώχνονται από τις τράπεζες στην άκρη του γκρεμού. Αντίθετα ευεργετούν τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως θα αρπάξουν ότι μπορεί να αρπαχτεί από ανθρώπους που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε τοκογλυφικές απαιτήσεις.

Ο κ. Αγοραστός (και η πλειοψηφία των «αντιπολιτευόμενων» παρατάξεων) παρουσίασε το «μοντέλο της Κύπρου», δηλαδή τη δυνατότητα εξαγοράς των δανείων όχι μόνο από τα distress funds, αλλά και από τους ίδιους τους οφειλέτες, ως τη μοναδική εφικτή λύση. Παρέλειψε όμως να πει πως η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση στην οποία κατέφυγε η κυπριακή κυβέρνηση, ήταν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές για να «περάσει επιτυχώς» την 8η αξιολόγηση του αντίστοιχου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Με απλά λόγια ο κ. Αγοραστός επανέλαβε κάποιες από τις μνημονιακές κατευθύνσεις που μετά την Κύπρο θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Έγινε λοιπόν ο καλύτερος προπαγανδιστής της κυβερνητικής γραμμής, εφόσον η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να νομοθετήσει με τον αντίστοιχο τρόπο που έκανε και η Κύπρος, «πουλώντας» ως «φιλολαϊκή πολιτική» ρυθμίσεις που σε κάθε περίπτωση ευνοούν το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα όμως επιτελεί και το ρόλο του θεματοφύλακα των τραπεζικών διεκδικήσεων, καθώς με την πρόταση του επιχειρεί να διασφαλίσει πως, όπως και να έχει, οι τράπεζες «κάτι θα πάρουν» και σε καμία περίπτωση δεν θα βγουν ζημιωμένες.

Εκτός όμως από την προώθηση μιας γραμμής «διάσωσης» και ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών γι ακόμη μία φορά, η θέση του κ. Αγοραστού και της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου αποσκοπεί και στην εμπέδωση ιδεολογημάτων του κεφαλαίου. Πρώτον, ανεξαρτήτως της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της θιγόμενης πλειοψηφίας, οι τράπεζες έχουν δικαίωμα να αφαιμάξουν και να υφαρπάξουν κάθε περιουσιακό στοιχείο με οποιονδήποτε τρόπο, από όποιον αναγκάστηκε να έχει δοσοληψίες μαζί τους. Δεύτερον, τα δανειακά χρωστούμενα γίνονται αγοραστικό και επενδυτικό προϊόν με σαφέστατες πολιτικές προεκτάσεις, καθώς πρόκειται για την αγορά και την πώληση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Τρίτον, είτε μέσω της αγοράς των δανείων είτε μέσω των ρυθμίσεων και των διακανονισμών ή μόνη διέξοδος για τους «αιχμάλωτους» των τραπεζών είναι η ατομική διαπραγμάτευση και όχι η συλλογική διεκδίκηση.

Το κωμικοτραγικό αυτής της υπόθεσης είναι πως τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε μέσω των νέων αδειοδοτήσεων των καναλιών στη μεγαλύτερη διαγραφή χρεών όλων των τελευταίων χρόνων (καθώς κανένας δεν μίλησε για τις πολυετείς οφειλές προς το δημόσιο…), το αίτημα για ολική διαγραφή των χρεών της εργαζόμενης πλειοψηφίας προς τις τράπεζες, αντιμετωπίζεται ως «ουτοπικό». Αυτή είναι η «ουτοπία» για της οποίας την κατάκτηση παλεύει η Αριστερή Παρέμβαση μαζί με χιλιάδες αγωνιστές, οι οποίοι μέσα από αγωνιστικές παρεμβάσεις σε διαδικασίες πλειστηριασμών, σε αντιπαράθεση με τις τράπεζες και τους εντολοδόχους τους, επιχειρούν να φτιάξουν ένα κίνημα υπεράσπισης του μόχθου της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Αυτή είναι και η μοναδική ρεαλιστική πρόταση, για τον μοναδικό λόγο πως είναι κοινωνικά αναγκαία. Δεν έχουμε εξάλλου καμία αμφιβολία: είτε θα επιβιώσει η εργαζόμενη πλειοψηφία και θα γίνει διαχειριστής του πλούτου που παράγει, είτε θα επικρατήσουν οι καπιταλιστικοί παρασιτικοί οργανισμοί, όπως οι τράπεζες, συνεχίζοντας την πορεία προς τον κοινωνικό μεσαίωνα.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

«Ξαναφέρνετε τη διαπλοκή, ξαναφέρνετε τη σήψη, ξαναφέρνετε τη διαφθορά στην κορυφή της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε από του βήματος της Βουλής και απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας.
«Αναφέρατε» είπε χαρακτηριστικά «το θέμα της σήψης, της διαπλοκής και της διαφθοράς και της μεγάλης κρίσης των αξιών η οποία γιγαντώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Και μάλιστα, επιβαρύνατε λίγο περισσότερο ή πολύ περισσότερο και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά πλειοψηφία, περίπου κατά 70% – 80% του χρόνου, είναι αλήθεια κυβέρνησε από το 1981 και μετά.
Τι κάνετε, όμως, εσείς για αυτό; Πώς είπατε τη διαπλοκή σήμερα, κύριε Υπουργέ; Πώς το κάνετε; Με αυτόν τον διαγωνισμό τραγέλαφο; Όπου ψάχνουν να βρουν τα χρήματα κάποιοι υπερθεματιστές με εγγυήσεις, όπως διαβάζουν όλοι, βοσκοτόπια, με δάνεια που ξέρει ο καθείς ότι αυτά τα δάνεια είναι σχεδόν απίθανο να αποπληρωθούν; Και τι θα γίνει με όλα αυτά τα δάνεια και με όλα αυτά τα χρέη που έχουν τα κανάλια τα οποία θα κλείσουν; Τι θα γίνει με τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, προς τους υπαλλήλους τους, προς τις τράπεζες, γιατί είναι δανεισμένα; Τι θα κάνετε με όλα αυτά, τα οποία ίσως προσεγγίζουν και πέρα των 600 εκατομμυρίων ευρώ; Τι θα κάνετε με όλα αυτά; Και θα χτυπήσετε τη διαπλοκή όταν έρχεστε εδώ Αύγουστο μήνα και καταργεί ο κ. Σπίρτζης…».
«Και καταργεί ο κ. Σπίρτζης τον νόμο, το ασυμβίβαστο, το οποίο η Νέα δημοκρατία είχε ψηφίσει, μεταξύ καναλάρχη και εργολάβο δημοσίων έργων;» συνέχισε ο κ. Κώστας Σκρέκας «με αυτόν τον τρόπο θα χτυπήσετε τη διαπλοκή; Με αυτόν τον τρόπο ξαναφέρνετε τη διαπλοκή, ξαναφέρνετε τη σήψη, ξαναφέρνετε τη διαφθορά στην κορυφή της ελληνικής κοινωνίας, όπως πράγματι έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες και έχει φθάσει η χώρα εδώ που έχει φθάσει. Έχει γίνει αυτό το φαινόμενο ελληνικό, ενδημικό στην ελληνική κοινωνία. Αυτό κάνετε. Είστε συνέχεια εκείνων των πρακτικών της σήψης και της διαφθοράς. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλά στελέχη από εκείνες τις κυβερνήσεις, σήμερα φιγουράρουν στα κυβερνητικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοστατούν στις δικές σας πολιτικές εφαρμογές».

Ολομέλεια Βουλής – Ομιλία Κώστα Σκρέκα – 22/09/2016

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ