14.4 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την επίθεση των φασιστών της Χρυσής Αυγής σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΡ.Μ.Α και άλλων αντιφασιστών, μέσα στα δικαστήρια, σε χώρο υποτίθεται ελεγχόμενο και προστατευμένο, με την κάλυψη των δυνάμεων των ΜΑΤ που ήταν παρόντα στο σημείο, σήμερα το πρωί στην διάρκεια της δίκης της ΧΑ που συνεχίζεται με τις καταθέσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα ενώ τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΡΜΑ και άλλοι αγωνιστές πέρασαν τον έλεγχο και μπήκαν στο εσωτερικό των δικαστηρίων, εμφανίστηκε ομάδα φασιστών με γκλομπ(!) και μπροστά στα μάτια της αστυνομίας τους επιτέθηκαν. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η κυβέρνηση φέρουν ακέραια την ευθύνη για την τραμπούκικη αυτή επίθεση.

Οι προσπάθειες των Χρυσαυγιτών και της αστυνομίας να προκαλούν επεισόδια με στόχο να διακόπτουν και να καθυστερούν τη δίκη, δεν θα περάσει! Η χτεσινή κατάθεση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, Πουλικόγιαννη, έφερε στο φως πολύτιμα στοιχεία για τη σχέση της εγκληματικής συμμορίας με μεγαλο-εργολάβους και εφοπλιστές που συνεργάζονταν μαζί της με στόχο να τσακίσουν το συνδικαλισμό και τα σωματεία στη Ζώνη. Η κοινή, μαζική, αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο του ΠΑΜΕ, της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικών συλλόγων και άλλων αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, δείχνει το δρόμο για τη συνέχεια. Όλες και όλοι μαζί, μέσα και έξω από την αίθουσα των δικαστηρίων, μέχρι να επιβάλουμε την ισόβια καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ιδεολογική ησημερινήσύγκρουση
του Σωτήρη Χατζηγάκη
πρώην υπουργού

Η ανθρωπότητα σήμερα διέρχεται περίοδο δομικών ανατροπών. Ένας καινούργιος κόσμος γεννιέται ενώ ο παλιός υποχωρεί. Η αναδυόμενη όμως «νέα εποχή» δεν επέρχεται εξαιτίας κάποιου μεγάλου παγκόσμιου πολέμου όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν (πχ με τη Γαλλική Επανάσταση, με τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κλπ), αλλά διαμορφώνεται μέσα από τη αναρρίχηση ορισμένων ισχυρών παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων που απειλούν να υποτάξουν τους λαούς.Οι συγκρούσεις, λοιπόν, στην εποχή μας δεν διεξάγονται μεταξύ κρατών ή μεταξύ προνομιούχων και προλεταρίων ή μεταξύ πλουσίων και φτωχών.Ούτε οφείλονται σε κάποια επανάσταση χωρικών ενάντια σε κάποιο βασιλιά ή φεουδάρχη. Δεν προέρχονται δηλαδή από εξεγέρσεις κάποιων κοινωνικών ομάδων (πχ αστών, αγροτών, εργατών, κλπ) εναντίον εργοστασιαρχών, μεγαλοαστών, κλπ. Ωστόσο, ο σημερινός πόλεμος απειλεί να αφανίσει την πλειονότητα των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται τώρα απροστάτευτοι και χωρίς επαρκές δίχτυ ασφαλείας. Παρόλο δηλαδήπου οι σημερινοί «πόλεμοι»δεν έχουναίμα και σκοτωμένους στρατιώτες,εντούτοις, αφήνουν πίσω τους εκατομμύρια θύματα από εξαθλιωμένους φτωχούς και άνεργους ανθρώπους που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποιος είναι ο εχθρός.
Στη σημερινή συγκυρία, λοιπόν, η υποταγή των λαών έρχεται από λίγα κυρίαρχα οικονομικά κέντρα που γενικά αποκαλούνται «οι αγορές». Αυτές απειλούν να κατασπαράξουν όλους τους λαούς πλούσιους και φτωχούς. Η δράση τους είναι οριζόντια και πλήττει καίρια και την καρδιά του πλούσιου καπιταλιστικού κόσμου, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που μετρούν σήμερα εκατομμύρια νεκρούς -δηλαδή ανέργους, φτωχούς κλπ.
Το έδαφος των ανατροπών αυτών αναπτύχθηκε για πολλά χρόνια μέσα στο σκοτάδι. Παλαιότερα κάποια «ιδέα», που συνεπάγονταν αλλαγές, είχε ως αφετηρία κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, ηθικά ή στρατιωτικά δεδομένα. Διαμορφώνονταν στο φως και τα διάφορα στάδιά της ήταν συνήθως εμφανή. Με τα εξελιγμένα, ωστόσο, τεχνικά μέσα η «σύγχρονη επανάσταση» αναπτύχθηκε σιωπηρά. Χωρίς τυμπανοκρουσίες. Γι’ αυτό και η ανθρωπότητασυνελήφθη εξ’ απήνης. Οι συνέπειες από τούτη την ανατροπή υπήρξαν οι γενικευμένες συγκρούσεις όλων εναντίον όλων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη που θυμίζουν Χομπσιανό τοπίο. Ακόμακαι τοκέντρο του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου είναι πυρακτωμένο και οι «φωτιές» αγκαλιάζουν πλούσιους και φτωχούς ενώ η μεγάλη μεσαία τάξη του εικοστού αιώνα «πληρώνει» πολύ ακριβά τις αλλαγές αυτές.
Η ιδιότυπη αυτή σύγκρουση αποτελεί τη μαία ενός τοκετού από τον οποίο γεννιέται ένα νέο παγκόσμιο σύστημα που ανατρέπει τους μέχρι σήμερα παραδεκτούς κανόνες (αξιακούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, κλπ). Το παλιό σύστημα της συναίνεσης και της συνεργασίας των διαφόρων κοινωνικών ομάδων (που λειτουργούσε με επιτυχία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι πρότινος και είχε επιφέρει ειρήνη και ευημερία στους λαούς) σταδιακά κατεδαφίζεται. Η κατεδάφιση αυτή ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’80 με τη νεοφιλεύθερη επανάσταση της Θάτσερ και του Ρέιγκαν, επισφραγίστηκε με την περιβόητη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» και απογειώθηκε τέλος με την απάνθρωπη μονεταριστική πολιτική λιτότητας που επέβαλαν οι Γερμανοί στους λαούς της Ευρώπης.
Με όχημα, λοιπόν, τη διαβόητη «νέα οικονομία» αρχίζει να διαμορφώνεται μια «νέα τάξη πραγμάτων»,με «νέους ανθρώπους», «νέες κοινωνίες», «νέα ήθη και έθιμα»…. Κοινωνικά μοντέλα που ίσχυαν επί δύο αιώνες και πλέον διαλύονται με «συνοπτικές» διαδικασίες. Πίσω τους αφήνονται εκατομμύρια από εξαθλιωμένους πολίτες χωρίς ουσιαστικά κοινωνικά στηρίγματα και χωρίς κάποια αποτελεσματική μέριμνα. Μια νέα «ηθική»χωρίς συλλογικές αρχές προβάλει.Ο ατομισμός καθίσταται κυρίαρχη στάση και κανόνας ζωής. Ένα πρόσθετο αποτέλεσμα αυτής της «νέας εποχής» είναι η εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων. Έτσι,δημιουργείται στην πράξη μια κοινωνία ανθρώπων δύο κατηγοριών: η μία έχει πρόσβαση στο αναβαθμισμένο «Ιδιωτικό» (σχολεία, νοσοκομεία, ασφάλιση), ενώ η άλλη είναι υποχρεωμένη να βολευτεί με τις υπηρεσίες του συνειδητά υποβαθμισμένου «Δημόσιου».
Είναι αλήθεια πως δεν γνωρίζουμε ακόμα επακριβώς εάν η εποχή μας θα γεννήσει Μεσαίωνα ή Αναγέννηση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι κατ’ αυτή την ιστορική στιγμή οι άνθρωποι βιώνουν μια «επιστροφή» σε ένα ζοφερό παρελθόν που δεν γνωρίζουν ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε σε πόσο βάθος καταστροφής θα οδηγήσει. Ο κόσμος επίσης δεν έχει συνειδητοποιήσει αν ο πολιτισμός που γκρεμίζεται θα αντικατασταθεί από έναν καλύτερο ή χειρότερο. Οι ηγέτες, εξάλλου, σήμερα παρουσιάζονταιανεπαρκείς, άβουλοι και αδύναμοι να διαχειριστούν την κρίση. Η έξοδος πάντως από το σημερινό αδιέξοδο έχει σχέση και εξαρτάται από το ιδεολογικό μοντέλο (οικονομικό, πολιτικό κλπ) που θα επικρατήσει. Αν δηλαδή διατηρηθεί το εφαρμοζόμενο «Χουβεριανό» (νεο-φιλελεύθερο) της λιτότητας (εκείνο που οδήγησε και στη μεγάλη ύφεση του 1929), η πορεία του κόσμου προβλέπεται δυσοίωνη ίσως και καταστροφική. Αντίθετα αν στην ιδεολογική αυτή σύγκρουση επικρατήσει η ιδεολογία ενός ήπιου φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο και με βάση ένα νεο-κευνσιανό οικονομικό μοντέλο τότε ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εισήγηση της Βουλευτού Ν. Καρδίτσας, Παναγιώτας Βράντζα, στο πλαίσιο συνάντησης αντιπροσωπείας της Επιτροπής Διατροφής και Γεωργίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2016 στην Ελληνική Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Γερμανικού κοινοβουλίου σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών μας, απαρτίζονται από πολλά κεφάλαια τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες. Κάποια από αυτά ήταν δυστυχώς πολύ δυσάρεστα, αλλά τα περισσότερα ήταν δημιουργικά και με αμοιβαίο όφελος για τους δύο λαούς.

Όσον αφορά τον εμπορικό κλάδο και ειδικότερα τον αγροδιατροφικό τομέα, καταφέραμε, σε αμοιβαία βάση, να αποτελεί ο ένας για τον άλλο, έναν καλό πελάτη και έναν καλό προμηθευτή ταυτόχρονα, τηρουμένων των αναλογιών.

Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών τόσο ως οικονομικά μεγέθη, όσο και ως διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, θεωρώ ότι δημιουργούν ένα τεράστιο περιθώριο περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και των διατροφικών προϊόντων.

Η Γερμανία είναι μια μεγάλη και ισχυρή οικονομικά και τεχνολογικά χώρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει σε επίπεδο οικονομίας κλίμακας, με εντατικούς ρυθμούς και χαμηλό κόστος. Χρειαζόμαστε λοιπόν τα Γερμανικά προϊόντα, όπως και ο περισσότερος κόσμος, και τα εισάγουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα, παρά την δυσμενή οικονομική θέση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, παραμένει μια μικρή χώρα με δυνατότητα παραγωγής μοναδικών και απολύτως ποιοτικών προϊόντων. Σημαντικοί παράγοντες, εν προκειμένω, είναι, ασφαλώς, τόσο η γεωγραφική μας θέση και το κλίμα, όσο και οι πρακτικές που εφαρμόζουμε. Η ελληνική αγροτική παραγωγή στηρίζεται περισσότερο στη φυσική επιλογή και πολύ λιγότερο στα βιομηχανικά και επιστημονικά πρότυπα. Για τον λόγο αυτό, και ο Γερμανός καταναλωτής χρειάζεται τα Ελληνικά προϊόντα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω, με αφορμή πρόσφατα γεγονότα και εξελίξεις, το πρόβλημα που έχει προκύψει ως προς τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Το θέμα αγγίζει σημαντικά Ευρωπαϊκά και προφανώς και Ελληνικά προϊόντα.
Νομίζω ότι είναι αυτονόητο και απολύτως λογικό ότι οι ελιές «Καλαμών» παράγονται στην Καλαμάτα και όχι στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Ελληνικό γιαούρτι στην Ελλάδα και όχι στην Τσεχία και η παρμεζάνα στην Πάρμα της Ιταλίας και όχι στο Οχάιο! Τέλος το όνομα «Φέτα» αποτελεί ελληνική παράδοση αιώνων και όχι trademark!!

Παρ’όλα αυτά, νομίζω ότι ο όποιος κίνδυνος για ορισμένα προϊόντα που φέρουν αναγνωρισμένο επώνυμο και πηγάζουν από μια παράδοση αιώνων (όπως η ελληνική φέτα, η οποία ανάγεται στην εποχή του Ομήρου) δεν είναι, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι, ότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν την αρχή του τέλους μιας εποχής και ενός Ευρωπαϊκού κεκτημένου αιώνων και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον ευρωπαίο πολίτη.

Θεωρώ ότι δυστυχώς, ζούμε στην εποχή όπου ο καπιταλισμός έχει χάσει κάθε μέτρο και ξεπερνάει ακόμη και τα έσχατα όρια ηθικής και ανθρωπισμού. Στο βωμό του υπερκέρδους κάποιων λίγων αλλά πανίσχυρων πολυεθνικών εταιριών θυσιάζεται η δυνατότητα επιβίωσης παραγωγικών τάξεων, ολόκληρων χωρών αλλά ακόμη και η υγεία των λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικύρωση των γνωστών συμφωνιών CETA και TTIP από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προ των πυλών και κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Νομίζω ότι είναι χρέος των ευρωπαίων πολιτικών, ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους προσέγγιση και προέλευση, να υιοθετήσουν ξανά το ανθρωποκεντρικό πρότυπο και να βάλουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των πολιτών και όχι εκείνα των πολυεθνικών.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο απέναντι σε ισοπεδωτικές αντιλήψεις, πολιτικές και φυσικά διακρατικές συμφωνίες θα πρέπει να είναι οριζόντιο και αρραγές. Ειδικά άνθρωποι σαν και εμάς που γνωρίζουμε και έχουμε σχέση με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία, θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος για τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η εφαρμογή αυτών των κοινών κανόνων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, τουλάχιστον για τους παραγωγούς αλλά και πολλά από τα κράτη μέλη.

Η Ελλάδα είναι σίγουρα από εκείνα τα κράτη όπου η ΚΑΠ οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση της παραγωγής, καθιστώντας την ελλειμματική στο μεγαλύτερο μέρος των βασικών διατροφικών προϊόντων.

Ακόμη όμως και άλλες χώρες, διαφορετικού μεγέθους και με εντελώς διαφορετικά δεδομένα είδαν την παραγωγή τους να συρρικνώνεται υπό το ισχύον καθεστώς της ΚΑΠ, από κοινού με το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού τους.

Κατά τη γνώμη μου η κοινή αγροτική πολιτική είναι περισσότερο κοινή και λιγότερο αγροτική από όσο θα έπρεπε.

Φτάσαμε για παράδειγμα, να υιοθετούμε τον ίδιο ορισμό για το τί είναι βοσκότοπος τόσο στην Ολλανδία, μια απολύτως επίπεδη χώρα, χωρίς καθόλου εκτατική αιγοτροφία, όσο και στην Ελλάδα με ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους μόνο και τη μεγαλύτερη εκτατική αιγοτροφία στην ευρωπαϊκή ένωση.
Δεν γίνεται να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Φτάσαμε επίσης στο επίπεδο να επιδοτείται η μη παραγωγή όπως και το ξερίζωμα δένδρων και αμπελώνων.

Η όποια οικονομική ενίσχυση στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να συνδέεται με την παραγωγή, εάν θέλουμε να υπηρετεί την παραγωγή.

Η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αντιμετωπίζοντας πολλά και διαφορετικά προβλήματα και προκλήσεις.

Η οικονομική κατάσταση, η οποία πλέον δεν καθορίζεται από τον πραγματικό παραγόμενο πλούτο αλλά από την τραπεζική και χρηματοοικονομική ελίτ.

Το μεταναστευτικό, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά θα ανατρέψει θεμελιώδεις παραδοχές, αξίες αλλά και κοινωνικοοικονομικές δομές και πρακτικές.

Οι λαοί που πλέον αρνούνται να αποδεχθούν τη μη συμμετοχή τους στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους και αντιδρούν, όπως πρόσφατα οι βρετανοί που αποφάσισαν την έξοδό τους από την ΕΕ.

Απευθυνόμενη λοιπόν σε εσάς και θέλοντας να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας, θέλω να σας πω ότι η δική σας ευθύνη είναι κατά τη γνώμη μου, μεγαλύτερη από όλων των υπολοίπων στην Ευρώπη.

Είναι κοινό μυστικό ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πλέον είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό Γερμανική πολιτική. Θα είναι λοιπόν καταλυτική η συμβολή σας στην πορεία της Ευρώπης και στο αν τελικά θα γίνει η Ευρώπη των λαών ή αυτή των τραπεζιτών και των πολυεθνικών.

Σας ευχαριστώ πολύ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ..

Δεν πέσαμε από τα σύννεφα διαβάζοντας την ανακοίνωση του τοπικού ΚΚΕ. Ο “μειλίχιος” και “πράος” λόγος του, η απουσία χαρακτηρισμών, για συμπολίτες, είναι κάτι που διακρίνει τους κομμουνιστές. Έτσι λοιπόν για να μαθαίνει και η τοπική κοινωνία, για το ΚΚΕ, 5.500 κάτοικοι του Νομού Τρικάλων που ψηφίζουν την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, είναι “φασίστες” “εγκληματίες” “αποβράσματα”. Προφανώς και το ΚΚΕ θα έχει “καλά” και “όμορφα” σχέδια για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας. Από γκουλάγκ, και εξορίες, μέχρι συνοπτικές δίκες, και εκτελέσεις. Ξέρει από αυτά άλλωστε το ΚΚΕ. Το “ρεπερτόριο” του είναι γεμάτο από κάτι τέτοια. Η παγκόσμια και η εν Ελλάδι ιστορία των κομμουνιστών βρίθει από τέτοιες πράξεις “καλοσύνης” και “ανθρωπιάς”. Ήταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία για το ΚΚΕ να δείξει στην τοπική κοινωνία τις αγαθές προθέσεις του. Και επειδή σαν καλοί κομμουνιστές, δεν ήταν δυνατόν στην ανακοίνωσή τους να μην προβούν και στις απαιτούμενες “συστάσεις” και “οδηγίες προς ναυτιλομένους” με το γνωστό απειλητικό στυλ, καλούν τις τοπικές αρχές και φορείς να “μας απομονώσουν” γιατί “έχουν ευθύνες που μας ανέχτηκαν”. .Σιγά βρε καλόπαιδα. Από πότε νόμιμα εκλεγμένο κόμμα του Ελληνικού κοινοβουλίου δεν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις επειδή το θέλετε εσείς; Ποιοι είστε; Και με ποιο δικαίωμα θέλετε να τρομοκρατήσετε πολίτες και τοπικές αρχές και φορείς; Σας αρέσει δεν σας αρέσει (που δεν σας αρέσει) εμείς θα είμαστε παρόντες, όπου κρίνουμε, και όποτε θέλουμε. Είναι αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα μας. Αυτό να το χωνέψετε καλά. Απειλές και ύβρεις δεν ανεχόμαστε από κανέναν. Δεν μας λύγισαν οι διώξεις, οι φυλακίσεις, και οι δολοφονίες, έχετε την εντύπωση πως θα μας λυγίσετε εσείς; Κλείνοντας θα πούμε πως ο ήρωας καταδρομέας, δεν έπεσε για κανένα ΚΚΕ, καμιά ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, για κανένα καθεστώς. Έπεσε για το Έθνος και την Πατρίδα. Και την λέξη και έννοια Έθνος είναι γνωστό πως την αποφεύγεται όπως ο διάολος το λιβάνι, και η λέξη και η έννοια Πατρίδα είναι κάτι σχετικό για εσάς, αφού “πατρίδα σας είναι η γη”, και όχι η Ελλάδα. Όσο για τον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, ατυχής η έκφραση. Από το 1989 βρίσκεστε εκεί ΕΣΕΙΣ. Απλά δεν το έχετε (η δεν θέλετε) να το καταλάβετε ακόμη. Και μια παρατήρηση-παράκληση. Βρείτε και καμιά καινούργια ύβρη και κανένα καινούργιο υβριστικό χαρακτηρισμό, για εμάς. Όλο τα ίδια και τα ίδια, Κουραστικό έγινε. Περαστικά και την κατανόησή μας.

Από το γραφείο τύπου της Τ.Ο Τρικάλων του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ανακοίνωση για τις εκλογές αιρετών σε Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Υπερασπίζουμε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας στην Εκπαίδευση
Συνάδελφοι/ισσες,
Τα τελευταία δύο χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας ήταν ραγδαίες. Τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, με την πτώση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα και το λαϊκό κίνημα.
Ο συμβιβασμός του καλοκαιριού του 2015, ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου συσχετισμού δυνάμεων στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό, απαιτεί νέες μεγαλύτερες συνεχείς προσπάθειες για την ευόδωση των αγώνων μας. Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό περιβάλλον, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη κυβέρνηση, αλλά μεγάλο μέρος της εξουσίας εξακολουθεί να έχει ακόμα η ολιγαρχία του πλούτου με τους πολιτικούς της εκπροσώπους, ο αγώνας μας γίνεται ιδιαίτερα σκληρός.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά τον ανηλεή πόλεμο από τα ΜΜΕ και το πολιτικό κατεστημένο αλλά και τους «δανειστές», προσπαθεί μέσα από το παράλληλο πρόγραμμα να βγάλει τη χώρα από την ασφυξία και το λαό μας από τα δεσμά της λιτότητας.
Στην εκπαίδευση έγιναν πολλά από το Γενάρη του 2015. Από τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας-απόλυσης, της μείωσης των μισθών-συντάξεων και της αυταρχικότητας της διοίκησης, τώρα βλέπουμε τη δικαίωση σημαντικών αιτημάτων των αγώνων μας, αλλά και τη συνέχιση σοβαρών προβλημάτων που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και περικοπών που έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια.
Ακόμα και σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, βασικά αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος αποτυπώθηκαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις τα δύο τελευταία χρόνια. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙΟΥ και τις επανειλημμένες διακηρύξεις, ακόμα και στη Βουλή, για κατάργηση των κατακτήσεων και επαναφορά των απολύσεων, μια τέτοια εξέλιξη κανείς εκπαιδευτικός δεν θα την επιτρέψει.
Ας θυμηθούμε όμως ποια θετικά βήματα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, αφού επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια τα σχολεία άνοιξαν έγκαιρα και κανονικά.
1. Η επιστροφή των 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα (ν.4325/15) και η αναγνώριση του χρόνου διαθεσιμότητας ως χρόνου πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, με την ταυτόχρονη επαναλειτουργία των αντίστοιχων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι μαθητές/-τριες σε αυτά (ν.4327/15).
2. Η οριστική κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας (ν.4325/15).
3. Το πάγωμα των διαδικασιών αξιολόγησης με τα χαρακτηριστικά που αυτή είχε, η κατάργηση της σύνδεσης της αξιολόγησης με μισθό και βαθμό και το ξεπάγωμα της μισθολογικής καθήλωσης που ίσχυε από το 2011 (ν.4354/15).
4. Ο εκδημοκρατισμός της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολείων και διοίκησης, που συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά με ψηφοφορία και την έκφραση γνώμης των εκπαιδευτικών, η οποία είχε σημαντικό λόγο στην επιλογή (ν.4327/15).
5. Η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών (ν.4325/15).
6. Η αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών μετά το 2010 και η κατάργηση της διαγραφής των αναπληρωτών από τους πίνακες για δύο χρόνια. Η επέκταση των αδειών για συμμετοχή σε εξετάσεις λόγω σπουδών, για παρακολούθηση επιμορφωτικών δράσεων, σεμιναρίων κ.λπ. και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (ν. 4351/15). Οι αιτήσεις των αναπληρωτών γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και οι σχετικοί πίνακες επικυρώνονται πλέον από το ΑΣΕΠ.
7. Καταργήθηκε το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε όλη την επικράτεια (ν. 4351/15).
8. Εντάσσονται σε οργανικές θέσεις οι μεταταχθέντες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 2013, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (ΦΕΚ β΄ 3391/16).
9. Καταργήθηκε η διάταξη με την οποία ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονταν στα ΙΕΚ μπορούσαν να «αποσπαστούν» στα ΕΠΑΛ ως εκπαιδευτικοί (ν. 4351/15).
10. Καταργήθηκε η διάταξη με την οποία οι διατελέσαντες Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Οργανισμών που εποπτεύονται από το ΥΠΠΕΘ καθώς Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του ΥΠΠΕΘ, ορίζονταν με τη λήξη της θητείας τους ως σχολικοί σύμβουλοι χωρίς καμία κρίση (ν. 4342/15).
11. Δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που παραιτούνται για συνταξιοδότηση κάθε Απρίλιο να παραμένουν μέχρι τέλους του σχολικού αντί του διδακτικού έτους (παραμονή επιπλέον 2 μήνες). Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά να ενταχθούν στο παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς, για μην υπάρχουν αδικίες έναντι των άλλων δημόσιων υπαλλήλων (ν.4386/16).
12. Εξομοιώθηκαν με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς οι εκπαιδευτικοί, που είναι γονείς ανάπηρου παιδιού (67%), (ν.4403/16).
13. Καταργήθηκε η τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο και αποδεσμεύτηκε ο βαθμός του απολυτηρίου του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ν.4326/15).
14. Με τις αλλαγές στα Γυμνάσια καθιερώθηκαν τα δύο τετράμηνα και μειώθηκε ο εξεταστικός φόρτος σε όφελος των μαθητών. Καθιερώθηκε επίσης η ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους (το ΠΔ υπό έκδοση).
15. Με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ υλοποιούνται οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος: ενιαία Α΄ τάξη, τομέας στη Β΄, ειδικότητα στη Γ΄, μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους, πρόσβαση αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ν. 4386/16).
16. Καταργήθηκε ο νόμος που νομιμοποίησε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών (ν.4386/16). Καταργήθηκε επίσης η υποχρεωτική αναπλήρωση μαθημάτων από καταλήψεις μαθητών Σάββατα και διακοπές Πάσχα χωρίς τη γνώμη της σχολικής κοινότητας, γεγονός που καταστρατηγούσε εργασιακά δικαιώματα.
17. Έσπασε από τη φετινή χρονιά το καθεστώς αδιοριστίας με το διορισμό, μέσα στο 2016, 470 εκπαιδευτικών διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008.
18. Δόθηκε η δυνατότητα να παραχωρούνται οι εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα Αττικής και στους εκπαιδευτικούς μέσω των ομοσπονδιών τους (ν. 4415/16).
19. Με το ν. 4368/16 καθιερώθηκε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο για την αντισταθμιστική εκπαίδευση, με τη δημιουργία Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης.
20. Θεσμοθετήθηκε ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου εξασφαλίζοντας σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, από 4/θέσια και πάνω, την ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων [από 1.337 σε 3.555] και καταργήθηκαν τα εξοντωτικά για τους μαθητές/-τριες 7ωρα.
21. Για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν 600 ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσλήφθηκαν 9.100 εκπαιδευτικοί αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
22. Θεσμοθετήθηκε ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, οριοθετήθηκε το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών και από 4θεσιο νηπιαγωγείο και πάνω το ωράριο εξισώθηκε με αυτό των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου.
23. Ξεκίνησε η λειτουργία των Τμημάτων Υποδοχής στα δημόσια σχολεία για τα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα [2.00 μ.μ. – 6.00 μ.μ.].
24. Επανήλθε ο έλεγχος και η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας, μπήκε φραγμός στην αυθαιρεσία των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων και προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε αυτά (ν.4415/16).
25. Με τον προϋπολογισμό του 2016, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σταθεροποιήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στο 2,8 % επί του ΑΕΠ και με αυτό τον τρόπο ανατράπηκε η αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, οι οποίες θα μειώνονταν με βάση αυτή την πρόβλεψη το 2016 στο 2,3% επί του ΑΕΠ και θα έφταναν μόλις στο 1,9 % επί του ΑΕΠ το 2018.

Προφανώς χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και στην εκπαίδευση. Σταδιακή αύξηση των δημόσιων εκπαιδευτικών δαπανών, μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της εκπαίδευσης, πολύπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, ουσιαστικές εκπαιδευτικές αλλαγές μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα. Όμως ο δρόμος άνοιξε.
Οι εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές την Τετάρτη 2-11-16 για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια συμμετέχουμε στα πλατιά ψηφοδέλτια της ΕΡΑ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και των ΣΥΝΕΚ στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στις 2 του Νοέμβρη 2016 πίσω δεν γυρίζουμε.
Στηρίζουμε- ψηφίζουμε ΕΡΑ – ΣΥΝΕΚ
Υπερασπίζουμε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.
Συνεχίζουμε τους αγώνες μας για την οριστική κατάργηση της λιτότητας.
Για 14χρονη δημόσια δωρεάν δημοκρατική εκπαίδευση
για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τα Εργατικά σωματεία του Νομού μας:
Συνδικάτο Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά, Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων, Σωμ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωμ. Λογιστών, Σύλλογος Περιφερειακής Ενότητας, Σωμ. Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.,
Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων «Η Άνοιξη» με τους Αγροτικούς συλλόγους, ΕΒΕ Καλαμπάκας, ΕΒΕ Φαρκαδόνας, ο σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ).

Να δώσουν μαζικά αγωνιστικά το παρών στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας
και αναχώρηση από την πόλη των Τρικάλων στις 5.00μ.μ. από την πλ. «ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», επί της οδού Β. Τσιτσάνη

 Οι άνεργοι να βγουν μπροστά, μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες.
 Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με ΣΣΕ και σύγχρονα δικαιώματα!
 Επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, για όσο διαρκεί η ανεργία τους.

Τα Εργατικά Σωματεία, Συνδικάτα, με την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς συλλόγους της, τα σωματεία των ΕΒΕ Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας, απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και των τραγικών επιπτώσεων της σε πολλές χιλιάδες οικογένειες και στο Νομό μας, συνδιαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούμε την ικανοποίησή τους από την κυβέρνηση και τον ΟΑΕΔ, άμεσα:
Μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους:
 Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ το μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και για όσο είναι άνεργοι, στη βάση της αξίωσής μας ο κατώτερος μισθός να επανέλθει άμεσα στα 751 ευρώ. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν, όπως και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ που δε βρίσκουν δουλειά.
 Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
 Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους, απλήρωτους.
 Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
 Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.
 Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.
 Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.
 Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους.
 Επιδότηση ενοικίου 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.
 Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά ανέργων που δεν τα παίρνουν στους Παιδικούς Σταθμούς. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των γονιών.
 Δημιουργία κρατικής αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και απλήρωτους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση κλειστού ξενοδοχείου από τον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.
 Δωρεάν παροχή των βασικών σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων.
 Κάλυψη από το κράτος, του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
 Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ για την πρώτη και τη δευτερεύουσα κατοικία της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, όλα τα διόδια.
Καλούμε στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία και για την προστασία του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, τους χιλιάδες ανέργους στο νομό μας, τους αυτοαπασχολούμενους που έβαλαν λουκέτο, τους νέους και τις νέες που συμπιέζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε αγγελίες, σε δουλειές του ποδαριού και σε προγράμματα voucher, να πάρουν θέση πλάι στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες.
• Να μην αποδεχτούμε την αθλιότητα της ανεργίας και της φτώχειας για τους άνεργους, της μη επιδότησης του 90% των ανέργων, της μισής δουλειάς, με άθλιους μισθούς και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς πλήρη ασφάλιση και από την άλλη να δίνονται και από την σημερινή, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες ως επιδοτήσεις για την δήθεν δημιουργία θέσεων εργασίας, που απλά ανακυκλώνουν την ανεργία, εξασφαλίζοντας τζάμπα εργαζόμενους σε αφεντικά και ζεστό χρήμα στις τσέπες τους.
• Κανένας άνεργος και οικονομικά αδύνατος δεν ανακουφίζεται πραγματικά!
• Κανένας άνεργος να μη ξεγελαστεί από τις ψεύτικες κορώνες της κυβέρνησης περί προστασίας του!
• Κανένας άνεργος να μην παρασυρθεί από το ψεύτικο ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Είναι οι ίδιοι που πετσόκοψαν το επίδομα ανεργίας, που μέσω προγραμμάτων δίνουν ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις μέσω ανελαστικών κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης.Νέες και παλιές κυβερνήσεις, είναι αυτές που έχουν στη γωνία τους ανέργους, που επιδοτούν μόνο το 10% αυτών, που έχουν διαλύσει ολοσχερώς σχεδόν το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων.
Οι άνεργοι δεν είναι αναλώσιμοι, δεν είναι ωφελούμενοι, δεν είναι ζητιάνοι!
Είναι τα πρώτα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, που «ξεφορτώθηκαν» οι επιχειρήσεις για να προστατεύσουν την κερδοφορίας τους.
Οι ανάγκες των ανέργων δε μπορούν να μπουν στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρηματιών!
Να διατρανώσουμε ότι δεν θα ζήσουμε με την ανεργία και την φτώχεια!!
Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!
Να στείλουμε στην ανεργία τους εκμεταλλευτές μας, το πολιτικό προσωπικό τους, όσων σήμερα πλουτίζουν πάνω στη δυστυχία μας.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ