19.1 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δραστηριότητα πολικών οργανώσεων Τρικάλων

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

- Advertisement -

Δύο βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής πρακτικής του κ. Αγοραστού και της παράταξής του αναδείχθηκαν και κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το απόγευμα της Παρασκευής 28/11: η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του οργάνου και υποκριτική διγλωσσία του κ. Αγοραστού που από τη μία προσπαθεί να αποδείξει πόσο καλός και πρόθυμος μαθητής και “συνοδοιπόρος” είναι της κυβέρνησης και από την άλλη προσποιείται τον διεκδικητικό, ενώ την ίδια ώρα κοροϊδεύει ή κρύβεται από τους πολίτες. Αυτά τα χαρακτηριστικά έγιναν ακόμη πιο εμφανή από τα ακόλουθα:

Για την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ και τη νομοθετική “υπονόμευση” από το ΥΠΕΚΑ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται από τα Περιφερειακά Συμβούλια: Ο κ. Αγοραστός δε δέχθηκε να τεθεί καν σε συζήτηση το ψήφισμα του Δρόμου Ανατροπής για το άρθρο 17 του υπό διαβούλευση σ/ν του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο επιχειρείται ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, με την κηδεμόνευση εκ μέρους του Υπουργείου της διαδικασίας αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων. Είναι πασίδηλο ότι η υπονόμευση του ρόλου των Περιφερειών έχει ως απώτερο στόχο την τυπική νομιμοποίηση ενός συγκεντρωτικού, υψηλού οικονομικού κόστους για τους πολίτες και αντιπεριβαλλοντικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με την παραχώρησή τους στους εργολάβους. Δυστυχώς, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αρκείται στις διαβεβαιώσεις του υπουργού, δηλαδή μιας υποτελούς, αναξιόπιστης κυβέρνησης, που “κόβει και ράβει” νομοσχέδια μέχρι και την ώρα που αυτά τίθενται στην Ολομέλεια. Είναι σαφές όμως, ότι η αυτή ακριβώς η κυβέρνηση, από τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι σήμερα, δε σκοπεύει στην ουσία να κάνει βήμα πίσω, παραδίδοντας το “θησαυρό” της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες, και σε κάθε περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα και καθήκον να εκφράσει και να υπερασπισθεί το θεσμό της ΤΑ.

Για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014 – 2025: Η παράταξή μας είχε, ούτως ή άλλως, καταψηφίσει τη ΣΜΠΕ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Αγροτικού Τομέα, επειδή ακριβώς αγνοούν την τρέχουσα πραγματικότητα (ιδιωτικοποιήσεις υποδομών μεταφορών, αυτοκινητοδρόμων, μείωση ΠΔΕ κ.α.). Στη συνεδρίαση του Π.Σ. Θεσσαλίας επισημάναμε προς τον κ. Αγοραστό ότι οι συνάδελφοί του Περιφερειάρχες και τα αντίστοιχα ΠΣ Κρήτης και Πελοποννήσου δε δίστασαν, ομόφωνα μάλιστα (Κρήτη), να απορρίψουν τις ΣΜΠΕ των ΣΠΕΜ 2014-2025, ερχόμενα ουσιαστικά σε ευθεία αντίθεση με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Για την έγκριση εγκατάστασης Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με την χρήση Βιοαερίου (Σαρακίνα Καλαμπάκας) ή/και της καύση Βιομάζας (ΔΕ Κάρλας, Δ. Ρήγα Φεραίου): Αποκορύφωμα της συμπεριφοράς του κ. Αγοραστού είναι η τοποθέτηση του ίδιου και της παράταξής του στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων εκμετάλλευσης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρώτη περίπτωση, στη Σαρακίνα Καλαμπάκας, με την πίεση και των κατοίκων και όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε το θέμα, μέχρι οι επενδυτές να συμμορφωθούν με σειρά απαιτήσεων, όπως τέθηκαν από τους την τοπική κοινωνία. Και ενώ ο κ. Αγοραστός με το γνωστό λαϊκισμό του καλούσε όλους να τοποθετηθούν με ένα ναι ή όχι, υπέρ ή κατά των μονάδων εκμετάλλευσης βιομάζας, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους αναίρεσε τον εαυτό του μέσα σε λίγη ώρα δύο φορές, Στο παρόμοιο θέμα των δύο μονάδων στο Ριζόμυλο, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς αποχωρώντας πρόσκαιρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η δε παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισε (φιμώνοντας και απαξιώνοντας τις εντός της διαφορετικές γνώμες) να παραιτηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο της ευθύνης του απέναντι στους πολίτες: δεν έλαβε θέση επί τους ουσίας, ενώ ο νόμος προβλέπει τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και παρέπεμψε και τη θετική εισήγηση των υπηρεσιών μαζί με αρνητικές τοποθετήσεις των τοπικών φορέων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας να περιφρουρήσουμε το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου ως κορυφαίου πολιτικού οργάνου σε επίπεδο Θεσσαλίας, αλλά και κύριου εκφραστή της άποψης των πολιτών. Και δε θα διστάζουμε, κάθε φορά που βλέπουμε ότι αυτοί οι ρόλοι αγνοούνται, να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση, προσπαθώντας ακριβώς να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του, προς όφελος της τοπικών και κοινωνικών αναγκών. Ο κ. Αγοραστός ας αποφασίσει αν εφεξής θα υπηρετεί το θεσμό και τους Θεσσαλούς ή τους εργολάβους, την κυβέρνηση και την τρόικα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
του «Δρόμου ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Ηρώ Διώτη
Στέλιος Αναστασόπουλος
Γιώργος Σταμπουλής

Λάρισα, 29.11.2014

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Χρυσομηλιά

Η Ο.Μ. Καλαμπάκας του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στη Χρυσομηλιά, στο πλαίσιο της παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος και των θέσεών του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας.
Εισηγήτρια η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη.
Η Ο.Μ. Καλαμπάκας καλεί τους πολίτες να συμβάλουν με την παρουσία τους και τις απόψεις τους στην επεξεργασία της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και ώρα 19:00
στο Καφενείο Απ.Ζαχαρόπουλου.

Ο.Μ. Καλαμπάκας
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. TΡΙΚΑΛΩΝ: Συμπαράσταση στους Σύρους πρόσφυγες
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους Σύριους πρόσφυγες που στέκονται έξω από τη Βουλή από τις 19 Νοεμβρίου στη Πλατεία Συντάγματος και έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 24 Νοέμβρη. Αφού δραπέτευσαν από το θάνατο στη Συρία και από το θάνατο στο Αιγαίο έρχονται να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή γιατί δεν τους μένει άλλος τρόπος για να ζήσουν. Απαιτούμε από τη συνένοχη και «πρόθυμη» για την πολιτική Η.Π.Α. και Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή ελληνική κυβέρνηση να δώσει λύση άμεσα :
Πλήρη δικαιώματα πολιτικού ασύλου για τους πρόσφυγες.
Παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταφορά σε χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τους αποδεχτούν
Στέγη, φαγητό, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, επανένωση οικογενειών και άδεια εργασίας
Να σταματήσουν οι δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα – να διαλυθεί η Φρόντεξ .
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τον ελληνικό λαό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη και υποστήριξή του.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. TΡΙΚΑΛΩΝ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Άμεση η ανάγκη επιχορήγησης των δημόσιων Νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που αναγράφονται στην από 6/11/2014 επιστολή της ΕΙΝΑΠ τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Επιπρόσθετη επιβάρυνση αποτελούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών.
Οι λειτουργικές δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία τους μειώνονται σε ετήσια βάση, με ρυθμό μείωσης 10,4%, φτάνοντας στο 48,4% την περίοδο 2009 – 2015.
Επίσης αναφέρουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100.000.000€ για να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του 2014. Ενδεικτικά σημειώνουν ότι μόνο το νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» χρειάζεται 22.000.000€ για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και το νοσοκομείο «ΚΑΤ» 8.000.000€.
Έγκαιρα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Τρικάλων Γ. Κυρίτσης έχει επισημάνει με επερώτηση στη βουλή τις δυσλειτουργείες και σημαντικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Τρικάλων (πχ έλλειψη Παιδιάτρου).
Η μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς.
Απαιτείτε επομένως άμεση επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για την εύρυθμη λειτουργίας τους και κάλυψη των στελεχιακών και υλικοτεχνικών τους αναγκών ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το σημαντικό τους έργο που είναι η προαγωγή και συντήρηση της δημόσιας υγείας.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΗΜΑΡ Τρικάλων
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο.Γ.Ε. καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΑΣΤρικάλων η οποία με κάθε τρόπο συμβάλει στην υλοποίηση κάθε αντεργατικού νόμου κόντρα στα δικαιώματα. των εργαζομένων στη συνεταιριστική επιχείρηση. Η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις, υποχρεωτικές αποχωρήσεις, αναγκαστικές αλλαγές σε εργασιακά πόστα, καθώς και ενοικίαση εργαζομένων είναι ορισμένα από τα μέτρα που πάρθηκαν. Τις τελευταίες μάλιστα μέρες επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και σε όσους αντιστάθηκαν στις πιέσεις που τους άσκησε και δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση , κραδαίνει την απειλή της απόλυσης.
Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην οριστική διάλυση της ΕΑΣΤ και στο πέρασμα των παραγωγικών μονάδων της στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτών- επιχειρηματιών προειδοποιώντας τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τις οδυνηρές συνέπειες.
Η νόμοι για τη δήθεν αντιμετώπηση των “κακώς εχόντων” του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο εξυγίανε αλλα εξυπηρέτησε πλήρως τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, δρόμο για σκανδαλώδη δράση διαφόρων “αετονύχηδων”, που αναρριχήθηκαν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών.
Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της ΕΑΣΤ να μην σκύψουν το κεφάλι!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Μέλος της ΟΓΕ)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Χρυσή Αυγή Τρικάλων [Δελτίο Τύπου]: Όχι σε μνημείο για τον αρχισφαγέα Βελουχιώτη στα Τρίκαλα!
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!

Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη προσπάθειας της αριστεράς να επιβάλει την δική της ιστορική “αλήθεια”,την δική της ιστορική “άποψη”, με φόντο την μετονομασία δρόμων και την ανέγερση προτομής, η ανδριάντα στον Θανάση Κλάρα η Άρη Βελουχιώτη.

“Φυσικά” η αριστερά αδιαφορεί και για την “άλλη” ιστορική άποψη, αδιαφορεί για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών αυτής της πόλης, το συγκεκριμένο πρόσωπο θεωρείται απλά σφαγέας.

Κάποτε βέβαια και η ίδια η αριστερά θεωρούσε τον Κλάρα “μιζέρια” και “δηλωσία’ και τον αποκήρυττε μετά βδελυγμίας. Οι εποχές βέβαια άλλαξαν. Η ιδεολογική κηδεμονία της αριστεράς πρέπει να περάσει και σε πιο πρακτικές “λογικές”. Να υποχρεώνονται όλοι οι κάτοικοι της πόλης, συμφωνούν δεν συμφωνούν, να βλέπουν προτομές, αγάλματα,και δρόμους με το όνομα του Κλάρα. Κάτι σαν την Βόρειο Κορέα δηλαδή, με τις προτομές και τους ανδριάντες των δικτατόρων που κυβερνούν, και που βρίσκονται παντού. Κάτι σαν την πρώην ΕΣΣΔ: Όπου δρόμος και Στάλιν,όπου πλατεία και Λένιν.

Εμείς από την πλευρά μας καλούμε την δημοτική αρχή της πόλης να απορρίψει το αίτημα αυτό. Να μην διχάσει τους πολίτες. Να μην γίνει κοινωνός μόνο της ιστορικής “άποψης” της αριστεράς.

Σε αντίθετη περίπτωση, και υπεύθυνη θα είναι για τον διχασμό που θα φέρει μια τέτοια απόφαση, αλλά και υποχρεωμένη, να τοποθετήσει πάλι, την προτομή του παπά-Σκρέκα,που σφαγιάστηκε από τους “συντρόφους” και ομογάλακτους του Κλάρα, και έχει “μυστηριωδώς” εξαφανιστεί, αλλά και να δεχθεί τυχόν αιτήματα πολιτών για ανέγερση προτομής προς τιμή του στρατηγού Καβράκου.

Κλείνοντας αν θέλει η αριστερά να τιμήσει τον Κλάρα, μπορεί να το κάνει στο φρούριο, όπου βρίσκονται οι φανοστάτες που κρεμάστηκε το κεφάλι του. Μπορούν εκεί, αν θέλουν, να προσκυνούν τους φανοστάτες, και εν μέσω ουίσκι και άλλων εξευγενισμένων ποτών, που είναι πολύ στη μόδα τον τελευταίο καιρό στον χώρο της αριστεράς,να κάνουν και “φιλολογικά μνημόσυνα” για το “έργο” του μακαρίτη. Και ίσως και η κ. Αγγελοπούλου, να μπει και χορηγός σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι “επαναστάτες” βλέπετε κάθε μέρα που περνά αυξάνονται…

Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Τ.Ο. Τρικάλων – Γραφείο Τύπου
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις.Να βγουν ξανά οι αγώνες στο προσκήνιο.
Δείτε εδώ φωτογραφίες από τα απεργιακά μπλοκ του Μουσείου και την πορεία
Μαζικές ήταν όλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Χιλιάδες εργαζόμενοι απάντησαν στα νέα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα που ετοιμάζουν εντατικά κυβέρνηση και τρόικα. Αντίστοιχα, μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, με μαζική συμμετοχή.
Στην Αθήνα, από το πρωί πραγματοποιήθηκαν απεργιακές φρουρές και μπλόκα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, επιχειρήσεις και καταστήματα. Λίγο μετά τις 11.00 π.μ. συγκροτήθηκαν τα μπλοκ της συγκέντρωσης στο Μουσείο, όπου καλούσαν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις, εργατικά σχήματα και κινήσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις πολλών φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεις της μαχόμενης και ανατρεπτικής Αριστεράς.
Στην κεφαλή της πορείας, η οποία ξεκίνησε στις 11.30 π.μ. βρέθηκαν τα μπλοκ των Σωματείων από νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Ακολουθούσαν πανό πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομές, όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, το σωματείο της INTRACOM, ο ΣΕΦΚ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο ΣΜΕΔ, το ΣΣΜ, το Σωματείο Βάσης Ανέργων και ακολουθούσαν εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις. Αμέσως μετά πορεύτηκε το πολύ μαζικό μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ, της ΦΜΣ και άλλων σχολών, ενώ πιο πίσω ακολουθούσαν τα πανό των οργανώσεων της ανατρεπτικής αριστεράς που καλούσαν επίσης στο Μουσείο, όπως το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ, της ΟΚΔΕ, κ.α.
Η πορεία που ξεκίνησε από το Μουσείο μαζικοποιήθηκε ιδιαίτερα με την είσοδό της στην Πατησίων προς Ομόνοια και στην αρχή της οδού Σταδίου, με πολύ κόσμο να μπαίνει στην διαδήλωση. Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει από την Ομόνοια τα μπλοκ της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, τα οποία με μαζική πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου ανέβηκαν στο Σύνταγμα και κατέληξαν στη Βουλή. Η συγκέντρωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην Πλ. Κλαυθμώνος ξεκίνησε την πορεία της λίγο πριν τις 1.00 μ.μ. με μαζική παρουσία μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως.
Η πορεία από το Μουσείο ανέβηκε μέσω της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα, και λίγο μετά τις 2.00 έφτασε μπροστά στη Βουλή, για να συνεχίσει μέχρι τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.
Το ταξικό ρεύμα στα συνδικάτα, πολλά εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονισμοί σωματείων σε κλάδους και πόλεις, πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά ακόμα πόλεις της χώρας, με μαζική συμμετοχή, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν εξορμήσεις και περιοδείες σε πόλλούς χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, δίνοντας το στίγμα και προβάλλοντας την ανάγκη για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων για να βγουν στο προσκήνιο οι αγώνες, να συνεχίσουμε μαζικά την πάλη.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις της 27/11 δείχνουν και αυτές με τη σειρά τους, μετά τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών, τις πολύ μαζικές διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και μια σειρά μάχες σε χώρους, την νέα κινητικότητα που αναπτύσσεται και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια μαζική επιστροφή του λαϊκού παράγοντα στο δρόμο και στο προσκήνιο, ώστε να σφραγιστούν οι εξελίξεις από τους αγώνες και την πάλη του κόσμου της δουλειάς, της νεολαίας και του λαού και όχι από τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια και την εκλογική αναμονή.
Οι δυνατότητες αυτές πρέπει και μπορούν να αξιοποιηθούν από το ταξικό ρεύμα και την ανατρεπτική αριστερά, με βήματα ανασυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με ανάπτυξη της πάλης και του περιεχομένου των διεκδικήσεων και των αγώνων. Χρειάζεται άμεσα η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα, για να μην μείνουμε στις κινήσεις διαμαρτυρίας και στις «επετειακές» μορφές, αλλά να οργανώσουμε παντού την αντίσταση και αντεπίθεση των αγώνων και του κινήματος για την ανατροπή της επίθεσης και της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.
N.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων απαιτεί από τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τις «ζημιές» της και προχωρά σε απολύσεις

Να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για τα τεράστια χρέη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ) , που δημιούργησαν οι διοικήσεις της, απαιτεί η διοίκηση της ΕΑΣΤ κι όποιον δεν δέχεται να υποταχθεί πλήρως σ’ αυτή την απαίτηση, τον απολύει!
Έτσι, χθες Πέμπτη, 27 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας τεσσάρων εργαζομένων, ενώ στις επόμενες μέρες σειρά για απόλυση έχουν άλλοι έξι εργαζόμενοι.
Μάλιστα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νέος αντεργατικός νόμος 3863/10 για τις απολύσεις, μαζί με την καταγγελία της σύμβασης επέδωσε και προειδοποίηση, (προμύνηση), γνωστοποιώντας στους τέσσερις εργαζόμενους ότι η ημερομηνία της απόλυσής τους θα είναι η 28η Μάρτη 2015. Μ ‘αυτή τη μεθόδευση, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που θα έπαιρναν οι απολυμένοι χωρίς την “προμύνηση”.
Οι 10 εργαζόμενοι απολύονται επειδή δεν δέχτηκαν την απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣΤ να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει νέα μεγάλη μείωση του μισθού τους, μετά τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κι άλλα αντεργατικά μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος τους, παλιότερα. Μια απόφαση την οποία η διοίκηση της Ένωσης επιχείρησε να επιβάλλει στους εργαζόμενους, με αυταρχικό και εκβιαστικό τρόπο, στη “λογική” του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.
Σε συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος της Ένωσης και υπηρεσιακοί παράγοντες με τους εργαζόμενους, τους ενημέρωσαν για τα “δυσμενή οικονομικά στοιχεία” της ΕΑΣΤ, (τεράστιες συσσωρευμένες ζημίες, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.α.), απαιτώντας, στην ουσία, να πληρώσουν αυτοί για τις “ζημιές”.
Όπως εδώ και καιρό έχει επισημάνει το ΚΚΕ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων οδηγείται σε χρεοκοπία και διάλυση, με βαριές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας και για τους εργαζόμενους στα γραφεία της Ενωσης και στις παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της.
Η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει, εν πρώτοις, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει και προωθεί, στοχεύει στο τελειωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει, εξ ολοκλήρου, η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, προωθήθηκε η πλήρης διάλυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών και εργαλείο γι’ αυτό αποτέλεσε ο Ν. 4014/11, που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Μεγάλη ευθύνη, βεβαίως, για τη διάλυση της ΕΑΣΤ φέρει και η διοίκησή της η οποία, όχι μόνο εφάρμοσε, χωρίς καμιά αντίρρηση, την διαλυτική πολιτική για τους συνεταιρισμούς των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις της, οδήγησε την, πάλαι ποτέ κραταιά, Ένωση στην χρεοκοπία.
Σήμερα η ΕΑΣΤ είναι χρεοκοπημένη, (στις 11 – 6 – 2013 η διοίκηση υπέβαλλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα) και ταυτόχρονα η διοίκησή της προωθεί διαδικασίες που, εξ αντικειμένου, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση παραγωγικών και άλλων μονάδων και δραστηριοτήτων της και στην εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων.
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει γι ‘αυτές τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που ισχυρίζονταν ότι με τον νέο νόμο θα υπάρξει “εξυγίανση” και “ανάπτυξη” των συνεταιρισμών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και σήμερα, που η ΕΑΣΤ διαλύεται και οι εργαζόμενοι απολύονται, τα κόμματα αυτά δεν “λένε κουβέντα” κι οι τοπικοί βουλευτές τους “ποιούν την νήσσαν”.
Καταγγέλλουμε την διοίκηση της Ένωσης κι απαιτούμε να πάρει πίσω τις αντεργατικές αποφάσεις της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και για απολύσεις εργαζομένων.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΤ, να αντιδράσουν, αγωνιστικά, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, χρειάζεται να δυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για την δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.
Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Οι Τομεακές Επιτροπές Τρικάλων του ΚΚΕ ΤΡΙΚΑΛΑ 28/11/2014
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Το «Νέο Λύκειο» δε διορθώνεται με τροπολογίες

Τις τελευταίες μέρες ακούγονται και γράφονται πολλά με αφορμή την τροπολογία για το νόμο για το “Νέο Λύκειο”. Ούτε αλλάζει κάτι προς το καλύτερο ούτε κρύβεται κάτι θετικό πίσω από τις αλλαγές που γίνονται. Η τροπολογία λύνει τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να διασφαλίσει πιο στέρεο έδαφος για να πατήσει καλύτερα ο νόμος για το “Νέο Λύκειο”.

Το “Νέο Λύκειο” είναι και παραμένει ένα σχολείο-φίλτρο που ξεσκαρτάρει τους μαθητές με βάση την τσέπη των γονιών τους. Είναι το σχολείο της παπαγαλίας, των αποσπασματικών γνώσεων και των σκόρπιων δεξιοτήτων, είναι το σχολείο – πανάκριβο εξεταστικό κέντρο.

Αυτή είναι και παραμένει όλη η ουσία του νόμου και των όποιων τροποποιήσεων γίνονται.

Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός για το 2015. Και εδώ επιβεβαιώνεται ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση θα χειροτερέψει κι άλλο. Ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι κατά 285.000.000 ευρώ μικρότερος (-5%) από πέρυσι.

Αν λοιπόν την περσινή χρονιά, όπως έλεγε το υπουργείο, δεν υπήρχαν λεφτά για θέρμανση, μετακινήσεις, σχολικές υποδομές, προσλήψεις καθηγητών κ.ά., ας αναλογιστεί κανείς τι θα γίνει φέτος.

Και όσο πιο πίσω πάμε, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο αποκαλυπτικά.

Τα νούμερα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους:

Ο προϋπολογισμός του 2015 λοιπόν είναι μειωμένος κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011, ενώ σε σχέση με το 2010 η χρηματοδότηση της παιδείας από το κράτος είναι η μισή!

Η μόρφωση που προσφέρουν είναι φτηνή για το κράτος και ακριβή για το λαό!

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο αγώνας των μαθητών πρέπει να δυναμώσει τώρα ακόμα περισσότερο, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα σχολεία, ακόμα περισσότερους μαθητές. Το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή δεν είναι για διαπραγμάτευση.

Τα μέλη της ΚΝΕ μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση, το συντονισμό του αγώνα, για να είναι οι μαθητές μία γροθιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους φοιτητές, συνολικά με τον εργαζόμενο λαό.

Για να δυναμώσει ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των μαθητών:

Όχι στο Νέο Λύκειο!
• Να καταργηθεί η “Τράπεζα Θεμάτων”. Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό – προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.

• Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες και τη λειτουργία των σχολείων!

• Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των μαθητών και των οικογενειών τους για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης.

• Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας. Να εξασφαλιστεί όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή θέρμανση.

• Έκτακτο κονδύλι στους Δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές.

• Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Χρηματοδότηση και εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων.
• Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές.
Τ.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ
27/11/2014
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Η συνδικαλιστική παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (στηρίζεται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο-ΠΑΜΕ) , και εκπροσωπείται στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων από τους Αρμάγο Δημήτρη , Δημουλά Ευάγγελο και Ρούντα Θεοφάνη , ζήτησε την άμεση σύγκλησή του με θέμα συζήτησης την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων με τις απολύσεις που προχώρησε η διοίκησή της.
Τρίκαλα 28 Νοέμβρη 2014

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΤA ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
Οι κομμουνιστικές διώξεις ξεκίνησαν από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, με ιδιαίτερη ορμή το 1924 με το διάταγμα του Αλ. Παπαναστασίου «Περί αποκαταστάσεως εν εκάστω νόμων επιτροπών Ασφαλείας».
Η δικτατορία του Πάγκαλου εμπλούτισε την αντικομμουνιστική νομική θωράκιση της χώρας εναντίον «παντός ατόμου υπόπτου δια πράξεων αντικείμενων εις την δημόσιαν τάξιν, ησυχίαν και ασφάλειαν της χώρας».
Το ιδιώνυμο όμως του Βενιζέλου αποτελούσε την κορωνίδα των σχετικών νομοθετημάτων. Την ψήφισή του ακολούθησε ο άγριος διωγμός των αριστερών. Με τη λέξη «Ιδιώνυμο» έμεινε στην ιστορία ο νόμος 4229 του Βενιζέλου «Περί Προστασίας του Κοινωνικού Καθεστώτος και των Ελευθεριών των Πολιτών». Ο νέος νόμος τιμωρεί ένα νέο αδίκημα (ένα «ιδιώνυμο αδίκημα» στη γλώσσα των νομικών) αυτό της προπαγάνδισης των κομμουνιστικών ιδεών.
Από τον Αύγουστο του 1929 που αρχίζει η εφαρμογή του “ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ” ως το τέλος του 1932, ο απολογισμός του ιδιώνυμου είναι ο εξής: 12.000 συλλήψεις και 2.203 καταδίκες. Αθροιστικά, οι φυλακίσεις ανέρχονται σε 1.936 χρόνια, η εξορία στα νησιά σε 785 χρόνια.
Επιπλέον,120 φαντάροι εξορίζονται στο Καλπάκι. Όσοι καταδικάστηκαν με το ιδιώνυμο ακολουθούσαν σε γενικές γραμμές τη διαδρομή φυλακή και εξορία. Ο στρατός ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Οι κομμουνιστές φαντάροι στέλνονταν στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι, όπου ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες. Τα βασανιστήρια ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα με σκοπό να τους τσακίσουν το φρόνημα.

“Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου”
Στη δεκαετία 1924-1934 λειτούργησε ο “Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου” σε ένα ορεινό και δυσπρόσιτο σημείο της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αποτελεί το πρώτο, πριν από τη Μακρόνησο, πείραμα “σωφρονισμού” ή “αναμόρφωσης” συνδικαλιστών και κομμουνιστών στρατιωτών.
Ήταν το ένα από τα δύο κολαστήρια -μαζί με της Μαρμάρως- όπου έστελναν τους στρατευμένους νέους κομμουνιστές για να τους εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά. Στα γράμματα των αλύγιστων φαντάρων και στις ανταποκρίσεις της εποχής που διασώθηκαν, περιγράφονται ανάγλυφα τα καταναγκαστικά έργα (κυρίως έφτιαχναν δρόμους) και τα βασανιστήρια. Στο φριχτό αυτό στρατιωτικό κάτεργο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του και ο Θανάσης Κλάρας (ο μετέπειτα πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης), πληρώνοντας την ιδεολογική και πολιτική του στράτευση στο ΚΚΕ.

Ο Ουλαμός Καλπακίου στιγματίστηκε από τη «Δίκη των 7», κομμουνιστών φαντάρων που ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 28 Νοέμβρη του 1930 στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Εκεί με σκηνοθετημένες κατηγορίες καταδικάστηκαν σε θάνατο τα στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτης και Πανούσης, σε ισόβια οι Γαμβέτας και Βλαντάς, σε 7 χρόνια φυλάκισης οι Αδαμόπουλος και Τσακίρης και σε 2 χρόνια ο Κορδέλης.

Η δίκη των κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου αποτέλεσε ορόσημο για τη ντόπια και διεθνή κατακραυγή της αστικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας, ξεχώρισαν σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου της χώρας μας, όπως οι Παλαμάς, Ξενόπουλος, Γληνός, Καζαντζάκης, Βουτυράς, Βάρναλης, Τερζάκης, Λαυράγκας, Νιρβάνας, Καμπούρογλου, Μαλακάσης, Κορδάτος, Κατηφόρης, κ.α. Ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που συνυπέγραψαν τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν. Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων, οι θανατικές καταδίκες τελικά ανακλήθηκαν, ενώ μειώθηκαν και οι υπόλοιπες ποινές φυλάκισης.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Άτακτη υποχώρηση αντί της έγκαιρης και συνετής διαπραγμάτευσης. Εκεί έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση σαν συνέπεια των αφελών μονομερών επιλογών της τους τελευταίους μήνες. Το αποτέλεσμα είναι η ταπεινωτική αντιμετώπιση της χώρας από πιστωτές και εταίρους και η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος και των άμεσων προοπτικών της οικονομίας. Σε αυτό το δυσμενές κλίμα συμβάλλει και η νοσηρή επανεμφάνιση των “καταγγελιών του κουμπαρά” που διασύρουν τη χώρα διεθνώς. Ας συναισθανθούν επιτέλους, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, το μέγεθος των ευθυνών τους και το συμφέρον της χώρας ανταποκρινόμενοι στη πρόταση του Ποταμιού για μια ελάχιστη συνεννόηση και συντεταγμένη πορεία προς εκλογές μετά την προεδρική εκλογή. Ας βάλουμε ένα τέλος στα κομματικά παιχνίδια με όμηρο τη χώρα.
Το Ποτάμι

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ