10.3 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

40 Διατροφικές παγίδες

1=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕτο νερό της βρύσης, έχει χάσει την αρχική φρεσκάδα και ποιότητά του, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών αντλιών ύδρευσης και της χλωρίωσης. Βάλτε ένα φίλτρο νερού που να κατακρατά το χλώριο, τους μικροοργανισμούς και τα βαρέα μέταλλα, και σώστε την υγεία σας.

- Advertisement -

2=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕτα εμφιαλωμένα νερά διότι τα πλαστικά μπουκάλια που γίνονται από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ή πολυαιθυλένιο (PET, HDPE, PE) αφήνουν κάποια από τά συστατικά τους στο νερό ανάλογα με τον χρόνο αποθήκευσής τους και την θερμοκρασία, αυτό σημαίνει ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας εντός του πλαστικού, δημιούνται ενώσεις και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια με γεωμετρική πρόοδο, που όχι μόνο κάνουν το νερό ακατάλληλο προς πόση, αλλά και άκρως επικίνδυνο για την υγεία.
Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές προτιμάμε το εμφιαλωμένο για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους ή σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου (παθήσεις νεφρών, χολής, αρθρώσεις κλπ ) μη γνωρίζοντας πως κάποια κακή παρτίδα εμφιαλωμένου, μπορεί να αποβεί μοιραία.

3=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τον καφέ και ειδικά τον πρωινό με άδειο στομάχι διότι η καφεΐνη, τα έλαια και τα οξέα στον καφέ παράγουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του γαστρικού οξέος και μπορεί να προκαλέσει πόνο σχεδόν αμέσως σε μερικούς ανθρώπους. Μία έρευνα σε 25000 άνδρες έδειξε ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν περίπου 72% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκη από εκείνους που δεν πίνουν.

4=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να βάζετε γάλα στον καφέ, διότι συμβάλλει στην αποβολή μεγάλης ποσότητας ασβεστίου. Επίσης το γάλα στον καφέ είναι και «βαρύ» για το στομάχι και μας δίνει την αίσθηση ότι δεν έχουμε χωνέψει. Η ουσία καζείνη που έχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, συχνά πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά και ακόμη συχνότερα κοιλιακές διαταραχές.

5=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να τρώτε παραπάνω πρωτεΐνη απο ότι μπορεί να αφομειώσει ο οργανισμός σας σε ένα γεύμα γιατί το περισευμά της θα μετατραπεί σε λίπος. Όχι παραπάνω από 25-30 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ανά κύριο γεύμα.

6=> ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ, πάνω από 25% υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη σε ένα γεύμα γιατι θα αυξήσει απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, και δεν θα επιτρέψει στο σώμα να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο το περιττό αποθηκευμένο του λίπος. Μετά από 1 ώρα θα νίωθετε ατονία και υπνιλία και θα έχει χαλάσει η ορμόνική σας ισορροπία.

7=> ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ, στο ελάχιστο τόν νόστιμο αλλά φλεγμονώδη συνδιασμό αμύλων ή γλυκών με πρωτεΐνες που έχουν κορεσμένο λίπος, όπως, ψωμί με τυρί, σουβλάκι με πίτα, πίτσα, πατάτες με τυρί και ομελέτα, μακαρόνια με μοσχάρι, μπουγάτσα με γάλα, ψωμί με βούτυρο και μέλι κ.τ.λ. διότι ο συνδιασμός αυτός προάγει τις φλεγμονές που είναι η αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

8=> ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ, γλυκά ή άμυλα τό βράδυ, διότι δεν θα έχετε την ευκαιρία να τά «κάψετε» μέ κάποια δραστηριότητα.

9=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να τρώτε ενώ η προσοχή σας είναι αλλού, διότι αγνοείτε τα σήματα που στέλνει ο οργανισμός σας ότι χορτάσατε, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο από ό,τι κανονικά. Το φαγητό και η τηλεόραση είναι δύο διαφορετικές δραστηριότητες. Αν τρώτε επειδή βαριέστε, απλώς κλείστε την τηλεόραση και κάντε κάτι άλλο.

10=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να βάζετε στο τραπέζι σας όλο το ταψί με φαγητό γιατί θα συμπληρώνετε συνεχώς στο πιάτο σας επιπλέον ποσότητα και θα φάτε παραπάνω από όσο πρέπει, ενώ αν βάζατε στο πίατο σας έξ αρχής την ποσότητα που σας αναλογεί θα είχατε αρκεστεί σε αυτήν.

11=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.τ.λ.) διότι είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ (ω6) το οποίο δεν χρειαζόμαστε σε μεγαλες ποσότητες διότι μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ και αυξάνει τις φλεγμονές.

12=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την κατανάλωση αλλαντικών προκαλούν κατακράτηση υγρών, περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηριτικά.

13=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ συσκευασμένες τροφές που έχουν τεχνητά χημικά πρόσθετα, χημικούς χρωστικές και συντηρητικά.

14=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την κατανάλωση βιομηχανικής επεξεργασμένης ζάχαρης. Προτιμήστε στέβια, φρουκτόζη.

15=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την ασπαρτάμη. Πολλά διαιτητικά προϊόντα περιέχουν ασπαρτάμη αντί για ζάχαρη, ένα τεχνητό γλυκαντικό που όμως δεν είναι τόσο υγιεινό. Πρώτον, είναι νευροτοξίνη και εξολοθρεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου και δεύτερον, μεγαλώνει την λαχτάρα για υδατάνθρακες, κάνοντάς σας να επιθυμείτε περισσότερο φαγητό.

16=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τούρτες, πάστες, κρουασάν, σιροπιαστά γλυκά, σοκολάτες, μαρμελάδες κ.τ.λ. είναι βόμβες κενών θερμίδων και πρόκαλούν την γλυκοζηλίωση, την οξείδωση και τις φλεγμονές.

17=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να τρώτε γλυκά μόνα τους ή πρίν από το γεύμα. Πρέπει να τρώγονται μόνο στό τέλος του γεύματος, γιατί έτσι θα φάτε και λιγότερο και δεν έχετε και την κατακόρυφη άνοδο σακχάρου στο αίμα όπως αν το τρώγατε μόνο του.

18=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα γλυκά του εμπορίου και μάλιστα αυτά που είναι συσκευασμένα διότι εκτός από ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης περιέχουν επιπλέον και τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τις χρωστικές και τα συντηριτικά.

19=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις καραμέλες με ζάχαρη, διατηρούν όξινο περιβάλλον στο στόμα για πολλή ώρα, προτιμίστε τη μαστίχα.

20=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την κατανάλωση χυμών του εμπορίου διότι έχουν αφαιρεθεί οι ίνες των φρούτων με αποτέλεσμα να εισέρχονται τά σάκχαρα του φρούτου γρηγορότερα στο αίμα και να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

21=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών με ζάχαρη τύπου cola περιέχουν τουλάχιστον 7 κουταλάκια ζάχαρης και συντηριτικά.

22=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αναψυκτικά διαίτης· σύμφωνα με μελέτες, ανακαλύφθηκε ότι το 41% των ατόμων που καταναλώνουν συστηματικά τα συγκεκριμένα ποτά, υποφέρει από συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς κάτι που δεν συμβαίνει με αυτούς που τα αποφεύγουν εντελώς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να αντικασταθεί η ζάχαρη, αναστέλλουν τη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε.

23=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ παγωμένα νερά, παγωμένους χυμους, και παγωτά, γιατί καταψύχουν το στομάχι κι εμποδίζουν τη φυσιολογική συρροή του αίματος. Το ψύχος επιβραδύνει τις περισταλτικές κινήσεις και τις εκκρίσεις των γαστρικών υγρών, οι οποίες διακόπτονται. Έτσι η πεπτική διαδικασία σταματά και το σώμα αντιδρά αποβάλλοντας όσα δεν μπορεί να χωνέψει.

24=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις μπάρες δημητριακών· είναι μία νέα μόδα τα τελευταία χρόνια καθώς μας χορταίνουν και επιπλέον κερδίζουμε χρόνο τα πρωινά μιας και μπορούμε να τα καταναλώνουμε στο δρόμο ή και στο γραφείο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελούνται συνήθως από δημητριακά και φρούτα, δεν είναι και τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Περιέχουν μία διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ζάχαρης αλλά και σιροπιού, κάτι που τα κάνει σχεδόν εξίσου παχυντικά με μία μικρή σοκολάτα! Επιπλέον, ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό.

25=> ΠΡΟΣΕΞΤΕτις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων διότι οι βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν αλάτι σε γλυκά προϊόντα και ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά σε αλμυρά. Αυτό το κάνουν, μεταξύ άλλων, επειδή ο εγκέφαλός μας έχει διαφορετικά κέντρα για διαφορετικές γεύσεις (ξινές, γλυκές και αλμυρές) και κάθε κέντρο όρεξης που ενεργοποιείται με το φαγητό, παροτρύνει τον εγκέφαλο να συνεχίσει να τρώει μέχρι να καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι, συνδυάζοντας αλμυρές και γλυκές γεύσεις π.χ. στα μπισκότα, στα δημητριακά, στις σάλτσες ζυμαρικών, δημιουργούν οι βιομηχανίες τρόφιμα στα οποία δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς.

26=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα επεξεργασμένα κρέατα που είναι διατηρημένα με κάπνισμα, αλάτισμα και άλλους τρόπους συντήρησης που περιέχουν χημικά συντηρητικά, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα προϊόντα αυτά τείνουν επίσης να έχουν πολύ αλάτι, λίπος και χοληστερόλη και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες. Προσπαθήστε να αποφεύγετε λουκάνικα και σαλάμια, αλλά και άλλα κρέατα και αλλαντικά με πολλά λιπαρά και αλάτι.

27=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών διότι συνδέονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, κατάθλιψης και παχυσαρκίας. Δεν αποτελούν εξαίρεση όσα είναι τύπου “light”. Όλες οι θερμίδες στα ανθρακούχα ποτά προέρχονται από ζάχαρη ή από υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού γι’ αυτό και τα αποκαλούν και «υγρή καραμέλα». Στην πραγματικότητα, αυτές οι κενές, υγρές θερμίδες, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την παχυσαρκία που διαρκώς αυξάνεται. Επίσης, τα ανθρακούχα ποτά βλάπτουν τα δόντια και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί και να αποδυναμώνουν τα οστά. Αντί λοιπόν να πίνετε αναψυκτικά για να ξεδιψάσετε, προτιμήστε τους χυμούς ή απλά νερό.

28=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τον καφέ ή το μαύρο τσάι μετά το γεύμα, γιατί οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τις βιταμίνες και τα μέταλλα του γεύματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να χάνονται στο πεπτικό σύστημα.

29=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα ντόνατς παντώς είδους είτε με γλάσο ή με γέμιση, σοκολατένια ή με κρέμα, ακόμη και σκέτα, τα ντόνατ, αν και νόστιμα, είναι βλαβερά για την υγεία μας. Γίνονται με ραφιναρισμένο αλεύρι, επεξεργασμένη ζάχαρη, περιέχονουν ύποπτα διογκοτικά, χρωστικές, συντηριτικά και τηγανίζονται σε κακής ποιότητας λάδι. Το κυριότερο είναι ότι διαταράσσουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και μας κάνουν να τρώμε περισσότερα από ένα και να παχαίνουμε.

30=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να φτάχνετε μπιφτέκια με φρυγανιές εμπορίου (περιέχουν υδρογονομένα τράνς λιπαρά), με ολόκληρο αυγό και με μία φέτα κίτρινο τυρί από πάνω τους ψημένα, γιατί ο συνδυασμός αυτός αυξάνει πολύ το ποσοστό κορεσμένων ω-6 λιπαρών (αραχιδονικό οξύ), αφού και οι 4 τροφές είναι πλούσιες σε ω-6 λιπαρα και αν συνδιαστούν και με άμυλα προάγουν τις φλεγμονές, την αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

31=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα πολτοποιημένα τρόφιμα. Όσο πιο γρήγορα προωθείται η τροφή από το στόμα στο στομάχι, τόσο πιο γρήγορα συνεχίζουμε με την επόμενη μπουκιά και κατά συνέπεια τόσο πιο πολύ τρώμε.

32=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να βράζετε τα λαχανικά πολύ ώρα είναι προτιμότερο να το κάνετε στον ατμό και για λίγη ώρα για να μην χάνονται τα ένζυμα.

33=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να πηγαίνετε για ψώνια νηστικοί. Αν πάτε για ψώνια με άδειο στομάχι, είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε fast food ή κάποιο άλλο γρήγορο σνακ που στην πραγματικότητα δεν θέλετε. Φροντίστε κάθε φορά που βγαίνετε για ψώνια να έχετε φάει πρώτα ένα υγιεινό γεύμα.

34=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το λάθος να παραλείπετε κάποιο από τα βασικά γεύματα, με σκοπό να “γλιτώσετε” κάποιες επιπλέον θερμίδες. Η τακτική αυτή έχει συνήθως το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο· όχι μόνο ελαττώνει το ρυθμό των καύσεων κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη πείνα μετά τις απογευματινές ώρες, με συνέπεια την υπερκατανάλωση φαγητού, επομένως και την αύξηση του βάρους σας!

35=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το άφθονο και βαρύ φαγητό, διότι η πέψη αφαιρεί από τον υπόλοιπο

οργανισμό μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ποσότητα αίματος, το οποίο συγκεντρώνεται γύρω από το στομάχι, το ήπαρ και το πάγκρεας. Όσο πιο άφθονο και πλούσιο σε λίπη είναι το γεύμα τόσο περισσότερο αίμα συσσωρεύεται στο πεπτικό σύστημα. Έτσι προκαλείται μία σχετική μείωση του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την υπνηλία, την κόπωση, ακόμα και πονοκέφαλο.

36=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ, τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, ο ξιφίας, ο γαλέος, ο μεγάλος κολιός, το μεγάλο σκουμπρί κ.τ.λ. διότι όσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι τόσο περισσότερα βαρέα μέταλλα και διοξίνες έχει στις λιποαποθήκες του.

37=> ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ, γλυκά, ή άμυλα πρίν ή μετά την άσκηση, γιατί εμποδίζετε την καύση του λίπους και χάνετε και τα ορμονικά οφέλη που θα είχατε μετά τήν άσκηση όπως η παραγωγή αυξητικής ορμόνης.

38=> ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ, ενεργειακά ποτά, πριν ή μετά από την προπόνηση ή ακόμα και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώθετε πεσμένοι και θέλετε κάτι για να σας τονώσει. Είναι όντως ενεργειακά ποτά. Είναι βόμβες κενών θερμίδων και προκαλούν και απότομη έκκριση ινσουλίνης που σημαίνει ότι σταματάτε να καίτε λίπος και αποθηκεύετε και αυτό των περιττών κενών θερμίδων. Άριστο σνάκ πρίν ή μετά την προπόνηση είναι ένα γιαούρτι 2%. Για απλή διέγερση του εγκεφάλου αρκεί ένας καφές ή ένα τσάι.

39=> ΠΡΟΣΕΞΤΕ, τους λεγόμενους σύνθετους υδατάνθρακες (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, ψωμί), «Σύνθετος» υδατάνθρακας δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερος από έναν απλό. Μιλάμε για την ταχύτητα εισόδου της γλυκόζης στο αίμα μας. Απλός υδατάνθρακας είναι η φρουκτόζη, απλός είναι και η γλυκόζη. Δηλαδή η γλυκόζη από μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης εισέρχεται γρηγορότερα στο αίμα από ότι η φρουκτόζη από ένα πορτοκάλι η οποία πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε γλυκόζη με μία αργή διαδικασία. «Σύνθετος» δεν σημαίνει καλύτερος σε καμία περίπτωση.

40=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ, τις μαργαρίνες διότι είναι ένα τεχνητό προϊόν που παρασκευάζεται από υδρογονωμένα φυτικά έλαια και λίπη. Τα φυτικά αυτά έλαια που χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή μαργαρίνης είναι λάδια κατώτερης ποιότητας, όπως το canola, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Αυτά με την περίφημη διαδικασία της υδρογόνωσης αποκτούν στερεή σύσταση με τη προσθήκη ατόμων υδρογόνου, καταλυτών (που είναι τοξικά στοιχεία) όπως το οξείδιο του νικελίου και διάφορους γαλακτωματοποιητές. Κατόπιν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν και τους 260°C, ώστε να εξαλειφθεί η οσμή και έπειτα προστίθενται τεχνητά βελτιωτικά γεύσης και αρώματα, ώστε το προϊόν να μοιάζει με αληθινό βούτυρο. Με την διαδικασία αυτή παράγονται μόρια με ακανόνιστο σχήμα, τα λεγόμενα trans-λιπαρά. Αυτά τα τεχνητά μόρια είναι απείρως τοξικά για τον οργανισμό και δυστυχώς το πεπτικό σύστημα δε μπορεί να τα αναγνωρίσει και να τα αποβάλλει. Έτσι καταλήγουν να ενσωματώνονται στις κυτταρικές μεμβράνες των ιστών, όπως τα κανονικά λιπαρά, υδρογονώνοντας τα ίδια τα κύτταρα του σώματος.

Πηγή: diatrofika.blogspot.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ