Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιταμίνη για τον οργανισμό, όπως άλλωστε όλες οι βιταμίνες που συνθέτουν συνολικά έναν υγιές οργανισμό, σε κάθε ηλικία. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι αναγκαία για την πήξη του αίματος, για καλή καρδιακή και οστική υγεία ενώ συνεισφέρει σημαντικά και στις γνωστικές λειτουργίες.
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη- δηλ. μπορεί να αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού- και η πιο συχνή μορφή της είναι η μετακοκίνη – Βιταμίνη Κ2. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των ενηλίκων είναι τα 120 μg για τους άνδρες και τα 90 μg για τις γυναίκες
Τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργούν φυσικά βιταμίνη Κ αλλά μπορούμε να τη λάβουμε και από τη διατροφή μας. Οι πηγές της βιταμίνης Κ είναι κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαρούλι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α Άλλες πηγές που είναι λιγότερο πλούσιες σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν τα ψάρια, το συκώτι, τα αυγά και τα δημητριακά.
Ποιες ενδείξεις μας προειδοποιούν για έλλειψη/ανεπάρκεια βιταμίνης Κ;
- Αδυναμία επούλωσης πληγών: Οι συχνές ρινορραγίες, η αιμορραγία των ούλων, είναι πιθανά προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης βιταμίνης Κ.
- Αρθρίτιδα: Όταν τα επίπεδα βιταμίνης Κ είναι πολύ χαμηλά, τα οστά και ο χόνδρος δεν λαμβάνουν τα συστατικά που χρειάζονται, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.
- Εύκολο μελάνιασμα σε διάφορα σημεία του σώματος
- Μικροί θρόμβοι αίματος κάτω από τα νύχια
Τα πιο ευάλωτα άτομα για να εμφανίσουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ είναι τα νεογέννητα, τα άτομα με ηπατική νόσο και όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα αλλά και τα άτομα με κοιλιοκάκη ή κυστική ίνωση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αποτρέψουν μια ανεπάρκεια ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τις παραπάνω τροφές ενώ για τη λήψη συμπληρωμάτων υγείας , καλό είναι να μη γίνεται αυθαίρετα αλλά κατόπιν συμβουλής ενός ειδικού υγείας.