Εκτέλεση
Για το παραδοσιακό μπριάμ φούρνου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις.
Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.
Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες.
Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).
Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.
Το μπριάμ φούρνου είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.
Το μπριάμ στο φούρνο, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και θα το συναντήσετε επίσης με τα εξής ονόματα: σοφαγάδα, αγάδα, τουρλού, συμπεθεριό, σουφικό και είναι λαχανικά καλοκαιρινά με μυρωδικά, σκόρδο, ελαιόλαδο και ντομάτα στο ταψί.
Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο φαγητό. Άλλες φορές ψημένο σε ταψί ή γάστρα στο φούρνο κι άλλες φορές μαγειρεμένο στην κατσαρόλα.
Το παραδοσιακό μπριάμ και τα μυστικά του
Το παραδοσιακό μπριάμ, δηλαδή η κλασική συνταγή, περιλαμβάνει πατάτες και κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες, ψιλοκομμένο σκόρδο, μπόλικο μαϊντανό και σάλτσα που γίνεται από τριμμένες φρέσκες ντομάτες, λίγο πελτέ ντομάτας και ελαιόλαδο.
Κάποιοι μάλιστα παλαιότερα συνήθιζαν να περνούν τα κολοκυθάκια και τις πατάτες από το τηγάνι, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ νόστιμο μεν, αλλά και πάρα πολύ βαρύ ταυτόχρονα.
Μπορείτε να το φτιάξετε και στην κατσαρόλα αλλά η νοστιμιά από το ψήσιμο στο φούρνο δίνει για εμένα το καλύτερο μπριάμ.
Εγώ λατρεύω την παραδοσιακή συνταγή και τη θεωρώ κορυφαία, καλοκαιρινή και πεντανόστιμη. Εδώ σας έχω τη δική μου εκδοχή που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω με καμία.
Βάζω μέσα καλοκαιρινά λαχανικά, κολοκυθάκια, πιπεριά, μελιτζάνα, κρεμμύδι, σκόρδο, και κομμάτια φρέσκιας ντομάτας.
Τα μυρωδικά που παραδοσιακά μπαίνουν στο μπριάμ είναι το εξής ένα: Μαϊντανός και μόνο μαϊντανός. Όμως, εγώ λατρεύω τα βότανα στην κουζίνα μου και βάζω μπόλικο δυόσμο μαζί με μαϊντανό και βασιλικό. Το αποτέλεσμα θα σας κάνει να τρώτε πιο συχνά αυτό το φαγητό. Ο δυόσμος, ο μαϊντανός και βασιλικός σε συνδυασμό με τα καλοκαιρινά λαχανικά, πραγματικά κάνουν το μπριάμ στο φούρνο ένα κορυφαίο, υγιεινό και απολύτως ελαφρύ γεύμα. Mε γεύση που δεν ξεχνάς κι αρώματα που αφήνουν την επίγευση τους για ώρα.
Χρειάζεστε μόνο 10΄για να κόψετε τα λαχανικά και μετά υπομονή μέχρι να μελώσουν οι πατάτες, να ρουφήξουν όλα τα υγρά από το ταψί, να σιγοψηθεί χωρίς λιώσει και να γευτείτε το πιο νόστιμο φαγητό του καλοκαιριού. Αν αγαπάτε το μπριάμ και θέλετε ένα ελαφρύ και υγιεινό αλλά πολύ νόστιμο φαγητό, πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή.
Να σας πω δε, ότι μπριάμ μπορείτε να κάνετε με διάφορους τρόπους, με κρέας αλλά και με ψάρι. Επίσης με φασολάκια, με μπάμιες, αλλά ποτέ με λαχανικά του χειμώνα γιατί το μπριάμ φωνάζει καλοκαίρι! Δείτε εδώ και τη συνταγή μου για φανταστικό μπριάμ με κοτόπουλο.
Παρόμοιες συνταγές με το ελληνικό μπριάμ, συναντούμε σε Ιταλία και Γαλλία. Είναι ψιλοκομμένα λαχανικά και σερβίρονται σαν συνοδευτικό πιάτο πλάι σε κρέας ή ψάρι.
Το κλασικό μπριάμ στο φούρνο για εμάς τους Έλληνες και κυρίως στα νησιά μας είναι ένα λαδερό φαγητό που αγαπάμε να το τρώμε σκέτο σε περιόδους νηστείας ή με καλό λευκό τυρί όπως ξινομυζήθρα η φέτα και παντα να το συνοδεύουμε με φρέσκο τραγανό ψωμί.
Μετά το ψήσιμο, τα λαχανικά μαλακώνουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους, μελώνουν οι πατάτες και ρουφούν όλη τη σάλτσα.
Το καλομαγειρεμένο μπριάμ, μένει στο τέλος με λίγο λάδι στο ταψί. Δεν έχει καθόλου σάλτσα.
Να προσέξετε τον χρόνο ψησίματος. Το μπριάμ θέλει ψήσιμο γύρω στα 45΄με μια ώρα.
Να θυμάστε το πρώτο μισάωρο πάντα να έχετε σκεπασμένο το ταψί. Για να μελώσουν οι πατάτες, να ρουφήξουν δηλαδή τα υγρά του ταψιού. Μετά, συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 20΄ να μείνει στεγνό με το νόστιμο λαδάκι του και απολαύστε όλο το καλοκαίρι στο πιάτο σας.