21.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διατροφή: Tι πρέπει να προσέχουμε για να μην ακυρώνουμε την αντικαρκινική δράση της ντομάτας

Η ντομάτα είναι μια δημοφιλής επιλογή στην ελληνική κουζίνα, ειδικά στα δροσερά, καλοκαιρινά πιάτα και στις φρέσκες, υγιεινές σαλάτες. Θεωρείται, εκτός από νόστιμη, και εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.

- Advertisement -

Ένα από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει η ντομάτα είναι το λυκοπένιο, Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ουσία που συναντάται και σε άλλες τροφές με κόκκινο χρώμα όπως οι φράουλες και τα  καρπούζια . Σύμφωνα με αναλύσεις, το λυκοπένιο είναι μια πολύ ισχυρή  ουσία με αντικαρκινική δράση. Είναι δύο φορές ισχυρότερη από την β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) και με την δράση του εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων.

Μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκα στο Molecular Nutrition & Food Research, υποστηρίζει πως το λυκοπένιο, ενδεχομένως να εξαφανίζεται όταν η κατανάλωσή της ντομάτας συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα. Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα και το γαστρικό υγρό μιας μικρής ομάδας φοιτητών, μετά από κατανάλωση ενός ντοματοχυμού που για κάποιους περιείχε και για κάποιους δεν περιείχε σίδηρο. Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα λυκοπενίου στο γαστρικό υγρό και το αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν το υγροποιημένο γεύμα τους μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούνταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.

therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ