Η 25η Μαρτίου είναι συνυφασμένη με τον μπακαλιάρο. Πώς μπορείς όμως να πετύχεις έναν τραγανό μπακαλιάρο και ποια τα μυστικά του;
Για τον μπακαλιάρο με κουρκούτι θα χρειαστείτε:
- 2 τεμάχια παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
- Λιγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα και
- Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Εκτέλεση
Το πρώτο μυστικό για τον τραγανό και νόστιμο μπακαλιάρο είναι να έχετε φροντίσει να ξαλμυρίσετε 2 με 3 ήμερες πριν τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Κόβουμε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια σε μερίδες και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλλουν όλη την υγρασία. Στη συνέχεια βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί και πανάρουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά ενώ τινάζουμε για να φύγει το πολύ αλεύρι.
Τοποθετούμε τα στεγνά κομμάτια μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά. Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ηλιέλαιο. Το ηλιέλαιο πρέπει να καλύπτει το κάθε κομμάτι του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.
Ανακατεύουμε το κουρκούτι που έχουμε ετοιμάσει στο μπολ. Βουτάμε ένα αλευρωμένο κομμάτι μέσα και κρατάμε λίγο ώστε να στραγγίσει το πολύ κουρκούτι. Με τον τρόπο αυτό ο μπακαλιάρος δεν θα τραβήξει λάδι και θα γίνει πολύ τραγανός. Προσοχή όταν βάζουμε πολλά κομμάτια μπακαλιάρου μαζί, πέφτει η θερμοκρασία και δεν γίνεται τραγανό.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2 με 3 λεπτά. Μετά γυρίζουμε το φιλέτο και αφήνουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά για 2 με 3 λεπτά ώστε να κάνει κρούστα παντού.
Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου για να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Μυστικά για τραγανό μπακαλιάρο
Για να κόβεται σε ωραία κομμάτια χωρίς να διαλύεται, αφού τον στεγνώσετε καλά, αφήστε τον στο ψυγείο να παγώσει αν έχετε το χρόνο. Αφού κόψετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, τον στεγνώνετε καλά ώστε να είναι τελείως στεγνός.
Να θυμάστε ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι παγωμένο και να το ανακατεύετε κάθε φορά πριν βουτήξετε τα κομμάτια του παναρισμένου μπακαλιάρου μέσα. Ένα ακόμα μυστικό είναι ότι 3 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για κάθε πλευρά τηγάνισμα ώστε να ροδίσει. Μην ξεχάσετε να τοποθετείτε μετά το τηγάνισμα το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου σε απορροφητικό χαρτί.