12.3 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα; Διαφορές και διαδικασίες

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ονομασίες γρίπη και κρυολόγημα εναλλακτικά, αλλά είναι διαφορετικές ασθένειες, αν και υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ τους όσον αφορά τα συμπτώματα. Οι μέθοδοι θεραπείας είναι επίσης παρόμοιες, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια και οι επιπλοκές είναι πιθανές. Αξίζει να γνωρίζετε τις βασικές διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κρυολογήματος και να γνωρίζετε ποια συμπτώματα δείχνουν ότι χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

- Advertisement -

Γρίπη και κρυολόγημα – ποια είναι η διαφορά;

Η γρίπη είναι μια ιογενής ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β που μεταλλάσσονται, επομένως ένα κατάλληλο εμβόλιο αναπτύσσεται για κάθε εποχής γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα είναι επίσης μια ιογενής ασθένεια, αλλά προκαλείται από ιούς διαφορετικού τύπου: οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ρινοϊοί, οι αδενοϊοί και οι κορονοϊοί. Και οι δύο ασθένειες (γρίπη και κρυολόγημα) είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και μεταδίδονται κυρίως με σταγονίδια [1]. Το κοινό κρυολόγημα είναι συνήθως ήπιο και αναπτύσσεται σταδιακά σε διάστημα περίπου 2 ημερών. Διαρκεί 5-10 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης και την κατάσταση του οργανισμού του ασθενούς. Τα τυπικά συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν συνάχι, πονοκέφαλο, χαμηλό πυρετό ή πυρετό που δεν υπερβαίνει τους 38 βαθμούς, μερικές φορές επίσης πονόλαιμο και ήπιο βήχα [2]. Με τη γρίπη, συμπτώματα όπως μυϊκός πόνος και πονοκέφαλος, κακουχία, υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και ξηρός βήχας εμφανίζονται ξαφνικά και είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι με το κοινό κρυολόγημα [3]. Μερικές φορές, ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι με τι είδους λοίμωξη έχουμε να κάνουμε, γι’ αυτό συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα κάνει την κατάλληλη διάγνωση και θα συστήσει μια πορεία δράσης. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό εάν ένα παιδί είναι άρρωστο – το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμο και μπορεί να υποφέρουν ακόμη πιο σοβαρά και από κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, απαιτείται επείγουσα ιατρική φροντίδα όταν υπάρχει έντονος πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση και υψηλός πυρετός.

Πώς αντιμετωπίζονται η γρίπη και το κρυολόγημα;

Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη και το κρυολόγημα αντιμετωπίζονται κυρίως συμπτωματικά, δηλαδή με τη χορήγηση φαρμάκων και τη χρήση των συστάσεων του γιατρού και των θεραπειών στο σπίτι για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζεστε, ώστε το σώμα να μπορεί να συγκεντρώσει τη δύναμη που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τη μόλυνση [4]. Συνιστάται επίσης να πίνετε περίπου 2-3 ​​λίτρα υγρών την ημέρα, κάτι που βοηθά στη διατήρηση των σωστών επιπέδων ενυδάτωσης, είναι επίσης χρήσιμο για την ενυδάτωση των βλεννογόνων της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Χάρη σε αυτό, είναι πιο ανθεκτικά σε επιβλαβείς παράγοντες (ιούς) και είναι ευκολότερο να ελεγχθεί η φλεγμονή. Για τον πονόλαιμο θα λειτουργήσουν τα σπιτικά ξεβγάλματα από μαγειρική σόδα ή αφεψήματα βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τον ξηρό βήχας στη γρίπη θα καταπραΰνει το μέλι – μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε ζεστά αφεψήματα από βότανα με θυμάρι ή ρίγανη. Το τζίντζερ και η ρίζα γλυκόριζας έχουν επίσης αντιβηχικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το υπερικό και το Althaea officinalis ενυδατώνουν τέλεια τον βλεννογόνο του λαιμού.

Τι θα βοηθήσει με το συνάχι;

Το έντονο συνάχι είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Δεν πρέπει να υποτιμάται, γιατί η ρινική καταρροή που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι μόνο δυσκολεύει την αναπνοή από τη μύτη, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία μας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ιγμορίτιδα. Μια βουλωμένη μύτη σημαίνει επίσης απόφραξη των σωληναρίων που συνδέουν τις ρινικές κοιλότητες με τα ιγμόρεια, και αυτό σημαίνει ότι η έκκριση που συσσωρεύεται σε αυτά δεν έχει διέξοδο. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί μια βακτηριακή λοίμωξη – ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εμφανιστεί ιγμορίτιδα, είναι η αλλαγή στη συνοχή και στο χρώμα του ρινικού εκκρίματος – γίνεται παχύρρευστο και χρωματίζεται κίτρινο ή πράσινο [5]. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να εξασφαλίζεται τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός των ρινικών κοιλοτήτων και των ιγμορείων. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι εισπνοές και το ξέπλυμα των ρινικών κοιλοτήτων. Το συνάχι μπορεί επίσης να ανακουφιστεί με τη χρήση ρινικού σπρέι με ισοτονικό διάλυμα θαλασσινού αλατιού, το οποίο τονώνει τον ρινικό βλεννογόνο, καταπραΰνει τη φλεγμονή και βοηθά στον καθαρισμό της μύτης από τις εκκρίσεις. Εάν υποψιάζεστε ιγμορίτιδα, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ρινικό σπρέι για ιγμόρεια.

Βιβλιογραφία:

1. Roland Eccles (2005) Understanding the symptoms of the common cold and influ-
enza. Lancet Infect Dis 5: 718–725

2. Heikkinen T, Jarvinen A (2003) The common cold. Lancet 361: 51–59.

3. Ronald Eccles, Mechanisms of symptoms of common cold and flu, Common Cold
ed. by R. Eccles and O. Weber © 2009 Birkhäuser Verlag Basel/Switzerland, p 33-44.

4. Cold and flu treatment, https://uhs.berkeley.edu/sites/default/files/cold-and-flu-healthcard.pdf

5. Slavin et al, The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update, J ALLERGY CLIN IMMUNOLDECEMBER 2005, https://www.aaaai.org/Aaaai/media/Media-Library-PDFs/Allergist%20Resources/Statements%20and%20Practice%20Parameters/sinusitis2005-(1).pdf

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ