18.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Έρευνα: Η μοναξιά και το κάπνισμα έχουν δεσμούς

Η μοναξιά, ως μια εδραιωμένη κατάσταση στη ζωή ενός ατόμου, δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχοσωματική του υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία από μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η παρατεταμένη μοναξιά αυξάνει την πιθανότητα να καπνίζει κανείς αρκετά, αλλά και να δυσκολεύεται να  διακόψει την κακή συνήθεια.

- Advertisement -

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τη μοναξιά με το κάπνισμα, αλλά είχε έως τώρα αποδειχθεί δύσκολο να βγει οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο μόνο η μοναξιά οδηγεί στο κάπνισμα ή συμβαίνει και το αντίστροφο. Η καινούρια έρευνα φαίνεται πως θέτει άλλο ένα λιθαράκι υπέρ της πρώτης εκδοχής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Ρόμπιν Γούτον, που ανέλυσαν στοιχεία (γενετικά και συμπεριφοράς) για εκατοντάδες  χιλιάδες ανθρώπους και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Addiction», βρήκαν ότι η μοναξιά οδηγεί σαφώς σε αυξημένο κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των στοιχείων τους, οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς να αρχίσουν το κάπνισμα, να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα μέσα στη μέρα καθώς επίσης και να μην καταφέρουν να διακόψουν την κακή συνήθεια που ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας. Το κάπνισμα αποτελεί παγκοσμίως την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου, που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η μελέτη δείχνει ότι όσοι υποφέρουν από μοναξιά, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη και ψυχολογική ενθάρρυνση για να κόψουν το τσιγάρο, ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους και την ποιότητα της καθημερινότητάς τους,

Συμβαίνει το ίδιο και με το αλκοόλ;

Oι ερευνητές τόνισαν πως δεν ανακάλυψαν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ μοναξιάς και χρήσης αλκοόλ, όπως με το τσιγάρο. Θεωρούν πως  αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι πίνουν πολύ, ακόμα και μόνοι τους, ενώ άλλοι λιγότερο .

Κλείνοντας, οι επιστήμονες τόνισαν πως η μοναξιά είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα, δύσκολο να οριοθετηθεί απόλυτα καθώς πολλοί άνθρωποι νιώθουν μόνοι τους, ακόμα και όταν περιβάλλονται από άλλους ανθρώπους. Η πρόσφατη πανδημία συνέβαλε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ώστε περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να βιώσουν  μεγαλύτερη απομόνωση και μοναξιά. Αν αυτή η έκτακτη συνθήκη οδήγησε σε μεγαλύτερη χρήση ουσιών (νικοτίνης, αλκοόλ κ.α.), θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον.

dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ