17.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι

Υλικά

- Advertisement -

1 φλ. ελαιόλαδο ελαφρύ (ή 150 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 50 ml ελαιόλαδο)
2 φλ. ακατέργαστη ζάχαρη
3,5 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι (ή 2,5 φλ. αλεύρι και 1 φλ. κακάο για την σοκολατένια παραλλαγή)
4 κανονικά αυγά (ή 3 μεγάλα) σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο ή 2 μικρά λεπτόφλουδα και ζουμερά πορτοκάλια, στο blender (χονδροαλεσμένα ή λεπτοαλεσμένα)
2 κ. γλ. baking powder
½ φλ. γάλα (πλήρες)
50 γρ. σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας υγείας (προαιρετικά)

Τρόπος Παρασκευής

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μία φόρμα για κέικ. Χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι (ή το βούτυρο) μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder και το κακάο (για το σοκολατένιο κέικ). Προσθέτω στο μείγμα τα αυγά και χτυπάω. Στην συνέχεια ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder (και το κακάο) στο μείγμα και ξαναχτυπάω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτω το αλεσμένο πορτοκάλι και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά.
Μεταφέρω την ζύμη σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα κι αν επιθυμώ ρίχνω από πάνω και τις σταγόνες σοκολάτας.
Για το κέικ γεωγραφίας (marbré), κρατώ στο δοχείο του μίξερ το 1/5 της ζύμης αφού αδειάσω την υπόλοιπη στην φόρμα, προσθέτω 3 κ.σ. κακάο και ¼ φλ. γάλα και χτυπάω για να φτιάξω το σοκολατένιο μέρος του κέικ. Κατόπιν το προσθέτω στην φόρμα και στριφογυρίζω ένα κουτάλι της σούπας στην ζύμη ενώ την ίδια στιγμή γυρίζω την φόρμα προκειμένου να δημιουργήσω τα περίφημα «νερά του μαρμάρου».
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-175°C (πάνω και κάτω αντίσταση) για 50’.
Καλή επιτυχία με το μοναδικό κέικ που έχει ολόκληρο πορτοκάλι!
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ