13.8 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κέικ βανίλιας με κεράσια

Συστατικά

Για το crumble

- Advertisement -
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σιρόπι

Για το κέικ

  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. φουντούκια, τριμμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • βούτυρο, για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. σαντιγί
  • 50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το crumble

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα, το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στη συνέχεια ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει το μείγμα μια σφιχτή ζύμη.
  • Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη.

Για το σιρόπι

  • Σουρώνουμε τα κεράσια σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη τα κεράσια.
  • Στο μπολ με το σιρόπι βάζουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μίξερ.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε το γιαούρτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τα μισά κεράσια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε στην επιφάνειά του τα μισά από τα υπόλοιπα κεράσια. Πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να καλυφθούν από το μείγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα τα κρατήσουμε ψηλά στο μείγμα και δεν θα πάνε όλα στη βάση της φόρμας.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και με έναν τρίφτη απλώνουμε το crumble σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Ψήνουμε επιπλέον για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και όσο είναι καυτό ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Σερβίρουμε με σαντιγί, τα υπόλοιπα κεράσια και την τριμμένη κουβερτούρα.

/akispetretzikis.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ