Συστατικά
- 1200- 1300γρ. κολοκυθάκια σκουρόχρωμα,
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 2 κουταλιές αλεύρι,
- 2 φλ. γάλα,
- ½ κουταλάκι αλάτι,
- 1 κουταλιά παρμεζάνα ή χαλλούμι τριμμένο.
-
Για τη σάλτσα κιμά
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο,
- 1 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 800γρ. κιμά,
- ½ φλ. καρότο τριμμένο,
- 1 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
- 1 πρέζα ζάχαρη,
- 1 κουταλάκι πάπρικα,
- ½ κουταλάκι σουμάκι,
- 1 κουταλιά φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή ½ κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό),
- 1 κουταλάκι φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι (ή 1 πρέζα αποξηραμένα αρωματικά),
- 1 κουταλάκι αλάτι.
Βήματα
-
Ετοιμάζετε πρώτα τον κιμά:
- Βήμα 1
Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν λιώσει σοτάρετε το κρεμμύδι.
- Advertisement - - Βήμα 2
Στη συνέχεια, βάζετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει.
- Βήμα 3
Μετά, προσθέτετε το καρότο και βράζετε για ακόμα 2-3 λεπτά.
- Βήμα 4
Ρίχνετε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το σουμάκι, το βασιλικό, τη ρίγανη ή το θυμάρι και το αλάτι.
- Βήμα 5
Βράζετε το φαγητό για ακόμα 5 λεπτά, σβήνετε τη φωτιά, σουρώνετε τον κιμά και τον κρατάτε σκεπασμένο στην άκρη.
- Βήμα 6
Κόβετε τα κολοκυθάκια σε λεπτές οριζόντιες φέτες και τα απλώνετε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα.
- Βήμα 7
Τα αλείφετε με ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
- Βήμα 8
Παίρνετε ένα τετράγωνο ταψί ή πυρέξ και καλύπτετε τη βάση του με μια στρώση από κολοκυθάκια.
- Βήμα 9
Ρίχνετε από πάνω το 1/3 του κιμά και τον σκεπάζετε με ακόμα μια στρώση από κολοκυθάκια.
- Βήμα 10
Βάζετε από πάνω το άλλο 1/3 κιμά και καλύπτετε με μια στρώση κολοκυθάκια.
- Βήμα 11
Ακολούθως, βάζετε τον υπόλοιπο κιμά και καλύπτετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια.
-
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ:
- Βήμα 1
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και όταν λιώσει βάζετε το αλεύρι.
- Βήμα 2
Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα και όταν καβουρδιστεί το αλεύρι ρίχνετε το γάλα.
- Βήμα 3
Ανακατεύετε και όταν αρχίζει να πήζει βάζετε το αλάτι και το τυρί.
- Βήμα 4
Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και απλώνετε την κρέμα πάνω από τα κολοκυθάκια.
- Βήμα 5
Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό.