Σημείωση: Το τιραμισού
Το Tiramisù (στα ιταλικά tirami su θα πει «πιάσε με») είναι οπωσδήποτε το πιο δημοφιλές ιταλικό επιδόρπιο και παρόλο που το αυθεντικό γίνεται με μπισκότα σαβουαγιάρ (savoiardi), δυνατό καφέ εσπρέσο, ρούμι, τυρί μασκαρπόνε, κρόκους αβγών, ζάχαρη και κακάο, υπάρχουν σήμερα αμέτρητες άλλες εκδοχές του (όπως η υπέροχη πιο πάνω). Γίνονται μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το ποιος το πρωτοανακάλυψε, και ίσως να είναι το αποτέλεσμα ενός συνονθυλεύματος συνταγών. Όμως ένα είναι βέβαιο: Δεν υπάρχει γραπτή συνταγή του πριν από το 1983, άρα είναι ένα σχετικά πολύ νέο επιδόρπιο.
500 ml (2 φλ.) κρέμα γάλακτος,
100 γρ. (1 φλ. παρά 1 κουταλιά) ζάχαρη άχνη,
1 σφηνάκι (3 κουταλιές) λικέρ Amaretto (αμαρέτο),
1 σφηνάκι (3 κουταλιές) κρύο καφέ εσπρέσο (espresso),
12 (περίπου) μπισκότα σαβουαγιάρ,
4 κουταλιές λικέρ καφέ (Tia Maria, Kahlua…),
παγωτό μπανάνα,
κακάο σε σκόνη για το σερβίρισμα.
Σος σοκολάτας:
100 ml (6 ½ κουταλιές) κρέμα γάλακτος,
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να αρχίσει να πήζει και προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, το λικέρ Amaretto και τον καφέ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Τη μοιράζετε σε 4-6 κούπες ή μπολάκια (αν θέλετε την περνάτε από κορνέ ζαχαροπλαστικής) και τα γαρνίρετε με μπισκότα σαβουαγιάρ ραντισμένα με το λικέρ καφέ.
Μοιράζετε πάνω τη σος σοκολάτας και τελειώνετε με μια κουταλιά παγωτό μπανάνα. Πασπαλίζετε την επιφάνειά του με λίγο κακάο και σερβίρετε αμέσως.