13.2 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Μελομακάρονα

Συστατικά

  • 2 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. μπράντι
  • ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • το ξύσμα
  • 1 πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλα σε σκόνη
  • 1 κιλό, περίπου, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα για πασπάλισμα.
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. μέλι
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, η φλούδα σε λεπτές λωρίδες (το κίτρινο μέρες μόνο) + 1 κουταλιά χυμό.

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν-πάουντερ, την κανέλα, τα γαρύφαλα και 1 πρέζα αλάτι.

    - Advertisement -
  •  Βήμα 2

    Χτυπάτε με το μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  •  Βήμα 3

    Ύστερα προσθέτετε τμηματικά το χυμό με τη σόδα, το μπράντι, το ξύσμα και ύστερα το μισό αλεύρι.

  •  Βήμα 4

    Αδειάζετε το μίγμα σε μια λεκάνη το ζυμώνετε με το χέρι, προσθέτοντας λίγο- λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.

  •  Βήμα 5

    Το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και μαλακή, όμως δεν χρειάζεται να το ζυμώσετε πολλή ώρα, γιατί τα μελομακάρονα δεν θα γίνουν αφράτα.

  •  Βήμα 6

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

  •  Βήμα 7

    Παίρνετε κομματάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, τα πλάθετε σε οβάλ μελομακάρονα, φουσκωτά στη μέση και τα βάζετε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να πάρουν το κυματιστό σχήμα με τις τρυπίτσες στην επιφάνεια (ή τα τρυπάτε με πιρούνι) και τα απλώνετε πάνω σε ταψιά του φούρνου, ντυμένα με αντικολλητική λαδόκολλα.

  •  Βήμα 8

    Τα ψήνετε για 20 – 25 λεπτά περίπου, τα βγάζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και να σφίξουν.

  • Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι
  •  Βήμα 1

    Ανακατεύετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη στο νερό και τις φλούδες μέχρι να λιώσει και ύστερα αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει, σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά.

  •  Βήμα 2

    Προσθέτετε το μέλι και το χυμό του λεμονιού, αποσύρετε το κατσαρολί από τη φωτιά και πετάτε τις φλούδες.

  •  Βήμα 3

    Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα μελώνετε, βουτώντας τα τμηματικά στο ζεστό σιρόπι.

  •  Βήμα 4

    Τα αφήνετε 15 λεπτά, τα γυρίζετε από την ανάποδη, τα αφήνετε για άλλα 15 λεπτά και τα βγάζετε.

  •  Βήμα 5

    Τα πασπαλίζετε με καρυδόψιχα και τα βάζετε σε πιατέλες.

     

xrysessyntages.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ