22.6 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μουσακάς με αγκινάρες

Συστατικά

  • 1.200 γρ. αγκινάρες, κατεψυγμένες
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 λεμόνι, τις φλούδες του
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 5-6 κ.σ. κρέμα λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό

Για τον κιμά

- Advertisement -
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κύβο κότας
  • 6-7 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 750 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κρόκους
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • μυρωδικά, φρέσκια

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ρίχνουμε τις αγκινάρες σε κατσαρόλα με βραστό νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι χοντροκομμένο, σκόρδο χοντροκομμένο, τις αγκινάρες κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σοτάρουμε για να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε φλούδα από 1 λεμόνι, δεντρολίβανο, κρέμα λεμονιού, πιπέρι, αλάτι, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις αγκινάρες σε ένα ταψί 32×25 εκ.
  • Αφαιρούμε το δεντρολίβανο, τη φλούδα από το λεμόνι και προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη και μαϊντανό χοντροκομμένο.

Για τον κιμά

  • Στο καυτό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι χοντροκομμένο, σκόρδο χοντροκομμένο, στικ κανέλας, κρυσταλλική ζάχαρη, κιμά και σοτάρουμε για να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τον κύβο, θυμάρι ψιλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι, πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τα υλικά.
  • Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 5-10 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

  • Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε σιγά-σιγά σε 5-6 δόσεις το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Όταν δέσει και αρχίσει να βράζει αφαιρούμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, πιπέρι, αλάτι, τους κρόκους, μοσχοκάρυδο τριμμένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 ½ κουταλιές μπεσαμέλ στον κιμά. Αφαιρούμε το στικ κανέλας και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στρώνουμε τον κιμά στο ταψί πάνω από τις αγκινάρες. Απλώνουμε τη ζεστή μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Όταν ο μουσακάς είναι έτοιμος τον αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά.

akispetretzikis.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ