14.5 C
Trikala
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Παραπάνω αλάτι στο φαγητό; Προσοχή στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Το αλάτι έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών για δεκαετίες εξαιτίας των συνεπειών της κατανάλωσής του στην υγεία όσων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες. Ερευνητές αναφέρουν πως η συνήθεια να αλατίζετε τα πάντα μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και πλάκας στις καρδιακές αρτηρίες.

- Advertisement -

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τη δυνατότητα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά: συγκεκριμένα με την μείωση της προσθήκης αλατιού στο φαγητό», δήλωσε ο καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

“Σε σύγκριση με εκείνους που προσέθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό τους (συνήθως στο τραπέζι) όσοι το έκαναν μόνο περιστασιακά, ή ποτέ δεν προσέθεταν αλάτι είχαν έως και 37% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις” συμπλήρωσε.

Τι έδειξε η έρευνα για την προσθήκη του αλατιού στο φαγητό 

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση την συγκεκριμένη μελέτη, δεν μπορεί να αποδειχτεί πως η προσθήκη αλατιού στο φαγητό προκαλεί καρδιακές παθήσεις, παρά μόνο ότι αυτά τα δύο σχετίζονται. Για την εκπόνηση της έρευνας ο δρ. Qi και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη χρήση αλατιού από περισσότερους από 176.000 ενήλικες. Εξέτασαν επίσης τη συσχέτιση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στο φαγητό, τη δίαιτα DASH και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Η γνωστή δίαιτα DASH είναι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Οι τροφές που προτιμώνται είναι  κρέας, ψάρι, πουλερικά, ξηροί καρποί κ.α ενώ περιορίζεται η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών, τρανς λιπαρών και κόκκινου κρέατος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τείνουν να μην προσθέτουν περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους ήταν πιο συχνά γυναίκες, λευκοί, άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μη καπνιστές και πιο σωματικά δραστήριοι, δηλ. άνθρωποι που ζουν με υγιεινές συνήθειες.  Αυτοί ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια δίαιτα τύπου DASH, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εν τω μεταξύ, όσοι προσέθεταν τακτικά αλάτι στο φαγητό τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακές παθήσεις. Είχαν επίσης, κατά μέσο όρο, χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και ήταν καπνιστές.

Οι δηλώσεις των ειδικών

Το πόσο συχνά προσθέτετε αλάτι σε ένα γεύμα συνδέεται με την αύξηση της πιθανότητας διάγνωσης καρδιακών παθήσεων, όπως έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε η δρ. Sara Ghoneim, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ.

Όσο πιο συχνά προσθέτετε αλάτι και όσο περισσότερο αλάτι προσθέτετε, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής και πόνου στο στήθος. Εάν ακολουθείτε τη δίαιτα DASH και περιορίζετε την πρόσληψη αλατιού, επί της ουσίας προστατεύετε την καρδιά σας από καρδιαγγειακά νοσήματα”, πρόσθεσε.

Τελικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το πιο σημαντικό πράγμα”, είπε η δρ. Ghoneim. «Έτσι, η υγιεινή διατροφή που έχει λιγότερο από 2 γραμμάρια αλάτι είναι ιδανική. Να έχετε υπόψη σας πόσο συχνά προσθέτετε αλάτι, γιατί αυτό αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο να έχετε καρδιακή νόσο».

Αυτή η κίνηση που μπορεί να γίνει απ΄όλους είναι να μην μπει η αλατιέρα στο τραπέζι και έτσι σιγά σιγά να μειωθούν οι ποσότητες αλατιού στην καθημερινή διατροφή. Να μην ξεχνάμε πως το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο παντού, ακόμα και σε τροφές που δεν υπολογίζουμε ως αλμυρές (π.χ ψωμί).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Journal of the American College of Cardiology».

.therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ