19.6 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό; Δεν είναι τόσο σπάνιο λένε οι ειδικοί

Ο πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό είναι συχνός για ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς υπολογίζεται πως περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά μετά το φαγητό. Αυτό το συμπέρασμα προήλθε από επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία.

- Advertisement -

Το συγκεκριμένο πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο συχνό στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).

Η μελέτη βασίστηκε σε δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες και παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα με το στομάχι τους είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν και προβλήματα με φουσκώματα, πρηξίματα στην κοιλιά και να νιώθουν την αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, να πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα άτομα αυτά έχουν περισσότερη ψυχολογική πίεση και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

Οι έρευνες σχετικά με τα προβλήματα του πεπτικού και τη διατροφή είναι πάντα στο πεδίο ενδιαφέροντος των γαστρεντερολόγων.

therapies.gr/

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ