Συστατικά
- 2 χοιρινά φιλετάκια (γύρω στα 750 γρ.) καθαρισμένα από τις ίνες και τις πετσούλες τους,
- 1 κουταλιά λάδι
- 1 φλ. βερμούτ (Martini π.χ.)
- ή άσπρο ξηρό κρασί
- 3 κοφτές κουταλιές ανάλατο βούτυρο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο εσαλότ (Shallot, μικρό ροζ κρεμμύδι) ή κρεμμύδι
- 1 κουταλάκι ψιλοκομμένα σκόρδα
- 3 κοφτές κουταλιές μουστάρδα με σπόρους μουστάρδας
- 1 κουταλάκι ξεφυλλισμένο θυμάρι
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
- Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλατοπιπερώνετε το κρέας.
- Advertisement - - Βήμα 2
Ζεσταίνετε ένα πολύ μεγάλο, βαρύ τηγάνι στη φωτιά και λιώνετε μέσα 1 κοφτή κουταλιά από το βούτυρο.
- Βήμα 3
Στριφογυρίζετε το τηγάνι για να πάει το βούτυρο με το λάδι παντού και κοκκινίζετε μέσα τα φιλετάκια, μέχρι να ροδίσουν καλά, από όλες της πλευρές.
- Βήμα 4
Τα βγάζετε και τα μεταφέρετε σε ένα ταψί.
- Βήμα 5
Το βάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε για 30-40 περίπου λεπτά γυρίζοντάς τα μια φορά ή μέχρι που όταν τα τρυπάτε με ένα μαχαιράκι στο κέντρο τα υγρά που βγάζουν να είναι διαυγή και όχι ροζ.
- Βήμα 6
Βγάζετε το κρέας από το φούρνο σε σανίδα κοπής και το κρατάτε για 5-10 λεπτά σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο, πριν το κόψετε.
-
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα:
- Βήμα 1
Προσθέτετε στο τηγάνι τις υπόλοιπες 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο και σοτάρετε μέσα, σε μέτρια/χαμηλή φωτιά το εσαλότ και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
- Βήμα 2
Προσθέτετε το βερμούτ (ή το κρασί) και ξύνετε με ξύλινο κουτάλι τον πάτο του τηγανιού για να ξεκολλήσει ότι τυχόν απέμεινε κολλημένο εκεί.
- Βήμα 3
Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει για 1-2 λεπτά για να ελαττωθεί κατά το 1/3 περίπου.
- Βήμα 4
Ανακατεύετε μέσα τη μουστάρδα, το θυμάρι και την κρέμα γάλακτος.
- Βήμα 5
Μόλις κοχλάσει ξανά η σος, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ελέγχετε το αλατοπίπερο.
- Βήμα 6
Σερβίρετε τα φιλετάκια σε φετάκια περιχύνοντάς τα με τη σος τους.