25.6 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Στη Γραμμένη Οξυά

Έπρεπε να περάσουν 22 ολόκληρα χρόνια για να βρεθούμε πάλι εκεί.

- Advertisement -

Στις ήπιες πλαγιές της Γραμμένης Οξυάς τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Το ορειβατικό καταφύγιο που ανακαινίστηκε για τις ανάγκες της Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης τον Ιούλιο του 2001 χρήζει πλέον νέας ανακαίνισης αφού οι δριμείς χειμώνες σάπισαν τα ξύλα και διέβρωσαν σαν τα τσιμέντα. Αλήθεια πόσα μπορούν να αλλάξουν στο χρόνο! Μονάχα το τοπίο μοιάζει να μένει αναλλοίωτο.

Από το μπαλκόνι του καταφυγίου οι αντικρινές πλαγιές καταπράσινες με τις οξυές να σκαρφαλώνουν μέχρι την κορυφογραμμή. Πυκνότατα δάση σημαδεύουν το νοτιότερο άκρο της  παρουσίας του είδους στη χώρα μας. Στα ξέφωτα κυριαρχούν οι φτέρες, ολόκληρα λιβάδια.

Πρόκειται για έναν εκτεταμένο ορεινό όγκο στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τους “γίγαντες” Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι στα βόρεια και Καλιακούδα στα δυτικά. Η ψηλότερη κορυφή του, η Σαράνταινα, έχει υψόμετρο 1923 μ. Είναι εκτεθειμένη στα βόρεια ρεύματα που κατεβαίνουν από το Βελούχι και θεωρείται από τα πιο κρύα μέρη στην Ελλάδα. Ο παγωμένος αέρας δε σταματάει ποτέ να φυσάει και η πυκνή ομίχλη είναι ο πιο συνηθισμένος επισκέπτης της. Λέγεται πως το όνομά της το πήρε όταν στις παγωμένες πλαγιές της σαράντα άτομα που γύριζαν από ένα γάμο πέθαναν από το κρύο.

Απομεσήμερο του Σαββάτου ξεκινάμε την πορεία για τη Σαράνταινα. Σε αλπικά λιβάδια ολόκληρη η διαδρομή μας Το ψηλό χορτάρι σαλεύει στον άνεμο και μαζί του χορεύουν τα γαρύφαλλα, τα γεράνια, το άγριο τριφύλλι. Αν υπάρχει επίγειος παράδεισος βρίσκεται εδώ, αυτή την ώρα που αραιά σύννεφα σβήνουν τον ήλιο για να τον ξανανάψει το πέταγμα μιας πεταλούδας. Κοπάδι αγελάδων απομακρύνεται τρέχοντας στα δεξιά μας με έναν ανοιχτόχρωμο ταύρο επικεφαλής.

Μιας ώρας πορεία μέχρι την κορυφή. Από εδώ η θέα είναι ανεμπόδιστη σε ολόκληρη τη Ρούμελη μέχρι τα Άγραφα. Κάτω από τα πόδια μας τα δάση της οξυάς, όμορφα αιώνια δάση. Στις σκοτεινές αυλές τους κρύβονται τα αγριογούρουνα και τα ζαρκάδια.

Επιστροφή στο καταφύγιο και από εκεί στη Γραμμένη Οξυά για φαγητό. Το μικρό χωριό βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, στα ψηλά της Ορεινής Ναυπακτίας, χτισμένο στο υψόμετρο των 1.160 μέτρων, στις ανατολικές πλαγιές του ομώνυμου βουνού. Είναι ένα μικρό, αυθεντικά ρουμελιώτικο χωριό, με 111 κατοίκους –σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι ρίζες του χάνονται στον χρόνο, εντοπίζεται δε σε μια περιοχή που δείχνει να κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, πιθανότατα από Αιτωλούς. Το σημερινό χωριό, βέβαια, είναι μεταγενέστερο, παρότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ήδη από τους βυζαντινούς αιώνες ή αν πρόκειται για νεότερο δημιούργημα (επί Τουρκοκρατίας). Σίγουρα πάντως λεγόταν Σιτίστα, ονομασία που διατήρησε ως το 1927, όταν απόκτησε τη σημερινή, κατόπιν βασιλικού διατάγματος. Σίγουρα, επίσης, μια αρχική του εκδοχή ήταν χτισμένη σε διαφορετικό σημείο, στη θέση που σήμερα είναι γνωστή ως «Παλιοχώρι». Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, επιπλέον, υπήρξε λημέρι των κλεφτών της Ορεινής Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να έχουν εμπλακεί σε μάχες με τους πασάδες των Ιωαννίνων ήδη πριν την Επανάσταση του 1821.

Επιστροφή στο καταφύγιο και ύπνος στα 1.670 μέτρα, απολαυστικός μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής.

Η νέα πορεία μας ξεκινά από το διάσελο (υψ. 1600 μ.) με το μνημείο, πάνω από το χωριό. Ξεκινάμε περνώντας μέσα από ψηλές φτέρες βρεγμένες από την υγρασία της νύχτας, για φτάσουμε στην κορυφή Πορτοκάλι (υψ. 1712 μ.) αντίκρυ στη Σαράνταινα και από εκεί στρεφόμαστε νότια. Μπροστά μας τα Βαρδούσια, γαλάζια στην αχλή του πρωινού. Μυτερές, απόκρημνες κορυφές, η επιτομή της άγριας ομορφιάς των ορεινών τοπίων. Πόση αντίθεση με τα ήρεμα ανθισμένα λιβάδια που διασχίζουμε.

Κορυφή Ταμπούρι (υψ. 1760 μ.) το υψηλότερο σημείο της πορείας μας. Από εδώ και πέρα συνεχώς κατηφορίζουμε, άλλοτε ομαλά και άλλοτε απότομα ως το πυκνότατο ελατόδασος που σκεπάζει την υπόλοιπη πλαγιά, μέχρι που σβήνει κάτω από τα Βαρδούσια.

Μετά από τέσσερις περίπου ώρες πορείας συναντάμε το χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει σε άλλη μία ώρα στη δροσερή πλατεία της Γραμμένης Οξυάς. Κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου παγωμένες μπύρες για να αναπληρώσουμε τα νερά που χάσαμε στη μακρά πορεία μας και επιστροφή στην πόλη το απόγευμα της Κυριακής.

 

Πηγή πληροφοριών

Γραμμένη Οξυά: Το χωριό με τις πέτρινες βρύσες, που μοιάζει να αναδύεται από το δάσος της Ορεινής Ναυπακτίας

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ